2015. szeptember 21., hétfő

Foszlós kalács

Már régebben találtam erre a kalácsra amit akkor mikor felfedeztem elmentettem, de közben valahogy eltűnt:-) Napokban  rákerestem  próba-szerencse alapon  és  íme itt ismét rátaláltam!
                                                                             
Hozzávalók: 8 dkg margarin, 2,5 dkg élesztő, 2,5 dl langyos tej, 8 dkg cukor, 1 egész  tojás + 1 tojás sárgája, 1 csapott tk. só, 40 dkg finomliszt, 10 dkg rétesliszt, kenéshez: 1 felvert tojás. 
🌸
Elkészítése: Kevés langyos tejbe morzsoltam az élesztőt cukrot és lisztet hozzátéve hagytam felfutni. Tálba kimértem a kétféle lisztet beletettem a sót, cukrot, tojást felfutott élesztőt és fokozatosan tettem hozzá a tejet  közben dagasztottam a tésztát . Apránként öntöttem hozzá az olvasztott margarint és közben dagasztottam a tésztát. Mikor elkészültem a dagasztással letakartam a tésztát és 40' pihentettem. Enyhén lisztes deszkára borítottam a megkelt tésztát/nem gyúrta át/ csupán  6 felé vágtam, ezekből a darabokból egyenként kb 30 cm hosszú rudakat sodortam. Mindegyik rúdból kis darabot csíptem le ezekből gombócokat csináltam. A rudakból 2x3 fonatot  készítettem  egy 24 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral kibéleltem és ebbe tettem bele a két fonatot/egymást ölelve/ a  lyukas helyekre pedig a gombócokat raktam. Felvert tojással megkentem és 40' hagytam pihenni, majd ismét megkentem és tettem az előmelegített sütőbe ahol 180 fokon 40' sütöttem. Sok kalácsot sütöttem már , de talán ez a kalács a legméltóbb a nevéhez! Nagyon -nagyon finom!
                                                                

                                                               Jó étvágyat kívánok  !                                                                   

4 megjegyzés:

teller-cake írta...

Tényleg habkönnyűnek látszik, nagyon szép lett! :-)

Lívia írta...

Imádom a kelt tésztákat, a kalácsot. Nagyon szép lett, ki fogom próbálni.

Katalin írta...

Gyönyörű lett a kalácsod!

Éva írta...

saglikli hayat köszi!
teller-cake köszi!
Lívia köszi, ha kipróbálod meglátod mennyire finom!
Katalin köszi!