2016. március 7., hétfő

Sajtos croissant/házilag

                                                                           
Hozzávalók:40 dkg liszt, 1 csipet só, 25 dkg Rama Vajas Íz, 2 dl tej, 4 dkg porcukor, 2 dkg friss élesztő, 2 tojássárgája, 1 tojás a kenéshez, 10 dkg sajt.
Elkészítése:A lisztet, a sót és 2,5 dkg margarint elmorzsoltam egy tálban. A tejet a porcukorral meglangyosítottam belemorzsoltam mikor már felfutott akkor kevertem bele a tojássárgáját. Az  élesztős részt a lisztes részhez adtam és sima tésztának dolgoztam össze amit 25' kelesztettem.
A 22,5 dkg margarint a papírjában  téglalap alakra formáztam és még kelt a tészta addig betettem hűtőbe.Az élesztős tésztarészt lisztezett asztalon egyenlő szárú kereszt alakra / tészta oldalait kifelé megnyújtva/ alakúra  formáztam és a tészta közepére tettem a hűtőből kivett margarint. Az óramutató járásával megegyező irányban ráhajtottam a tészta füleit, majd téglalap alakúra nyújtottam. Képzeletben 3 egyenlő  részre osztottam a tésztát a bal oldali tésztarészt a középső részre hajtottam majd lesöpörtem róla a lisztet. A jobb oldali részt a dupla  tésztarészre. Ez a szimpla hajtás. A tésztát 90 fokkal elforgattam, majd következett a dupla hajtás: a tésztát újra kinyújtottam de most képzeletben 4 egyenlő részre osztottam. A két szélső részt ráhajtottam  a két középső részre majd a két kétszeres vastagságú tésztát egymásra . Hűtőszekrényben 30' pihent, majd megismételtem a dupla hajtást és ismét 30' hűtőben pihenés következett. Pihentetés után lisztezett munkalapon kb. 20x30 cm-es téglalappá nyújtottam és háromszögeket vágtam belőle. A háromszög alapjába egy szelet sajtot tettem  és föltekertem kifliket formáztam és .tepsibe raktam .  Letakarva 15' pihent majd ezután megkentem felvert tojással  és  tetejére is szórtam reszelt sajtot. Előmelegített sütőben 180 fokon 25' sütöttem. Lehet hogy első olvasatra kicsit bonyolultnak tűnik, de megéri a fáradtságot mert nagyon finom! A receptben mogyorókrém volt írva tölteléknek ami szintén nagyon finom lehet, de most nekem ez a sajtos jobban tetszett!!
                                                                              Megkínálhatlak?

2 megjegyzés:

orsi írta...

a házi péksütiket mi is imádjuk. croissant még sosem csináltam, de itt az alkalom. nincs is jobb érzés, mint az öröm, mikor friss péksütivel ébresztem a családot :) elviselném ha egy reggel engem lepnének meg egy kiadós reggelivel, vagy netán az 1 millió... http://bit.do/nyeroactimel

Éva írta...

orsi ha még eddig nem csináltál, akkor itt az alkalom hogy kipróbáld! Kívánom hogy a reggeli óhajod váljon valóra !