tag:blogger.com,1999:blog-2148438988040040927.post7578637243506144004..comments2024-03-28T09:43:14.975+01:00Comments on Takarékos konyha: Pászka mártogatóssalÉvahttp://www.blogger.com/profile/16039663404789252611noreply@blogger.comBlogger11125tag:blogger.com,1999:blog-2148438988040040927.post-79570843802050076882012-09-21T13:02:22.450+02:002012-09-21T13:02:22.450+02:00Lívia: Részben tudtam az eredetét és hogy kik sze...Lívia: Részben tudtam az eredetét és hogy kik szeretik! Köszönöm ezután még tájékozottabb leszek!Évahttps://www.blogger.com/profile/16039663404789252611noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2148438988040040927.post-71333148620337900932012-09-20T14:15:07.361+02:002012-09-20T14:15:07.361+02:00Még a következőket hozzáteszem az előző hozászólás...Még a következőket hozzáteszem az előző hozászólásomhoz:<br />Héberül macá, magyarul macesz, pászka és laska néven is említik. Az egyiptomi kivonulás emlékére rendezett ünnepen, a peszahkor (húsvét) nyolc, Izraelben pedig hét napon át kovásztalan kenyeret esznek a vallásos zsidók. A hagyomány szerint ez volt ugyanis a "szegénység kenyere". Egyiptomban a rabszolgaság utolsó hónapjaiban már az asszonyoknak is dolgozniuk kellett, nem jutott idejük kenyérdagasztásra. A nyers tésztát reggel lapos kövekre nyújtották, és a Nap melege sütötte meg azt. <br /><br />Egy másik, a Bibliában is rögzített hagyomány szerint, mikor Mózes kivezette népét Egyiptomból, olyan gyorsan kellett távozniuk, hogy nem maradt idő a kenyérdagasztásra.<br /><br />Líviahttps://www.blogger.com/profile/09617895734356518696noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2148438988040040927.post-89544404966308057102012-09-20T09:28:31.103+02:002012-09-20T09:28:31.103+02:00tücsi: Nagyon finom próbáld ki!
Panna: Sütni most ...tücsi: Nagyon finom próbáld ki!<br />Panna: Sütni most sütöttem először, de nagyon finomígy a mártogatóssal.<br />Viki: Akkor itt az ideje hogy süssél és ropogtassál !:-))<br />Gizi: Biztos hogy finom lehetett, ezek a szakácsok olyan jó dolgokat találnak ki.Legközelebb csak sima liszttel fogom csinálni. Nem tudom hogy miért de nekem ez a rozsliszt nem szimpatikus, lehet hogy egészséges de a színe? Pedig az íze jó volt. <br />Lívia: Majd megnézem a receptedet és egyszer azt is kipróbálom!Hátha az más mint ez!<br />Gerdi: Igen így hogy mondod valóban anyukám is csinálta ezt a módszert. Olyan régen volt hogy már nekem is feledésbe merült. Egy reklám jutatta eszembe nekem ezt a pászkát és úgy kerestem receptet.<br />Böbe: Igen az idősebb korosztálynak kedvence volt.Bármilyen formára lehet vágni, nekem most ez jutott az eszembe.<br />Illéskrisz Konyhája: Eddig én is olyat ettem igaz az bolti volt, de most ilyen receptet találtam!Évahttps://www.blogger.com/profile/16039663404789252611noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2148438988040040927.post-74869817235825934292012-09-20T07:20:26.731+02:002012-09-20T07:20:26.731+02:00Tényleg de rég nem ettem pászkát! Amit itthon kapn...Tényleg de rég nem ettem pászkát! Amit itthon kapni, az fehér. De így rozsosan is guszta!!Blogkonyhahttps://www.blogger.com/profile/18112210018042509346noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2148438988040040927.post-52656657120280453932012-09-19T21:39:28.081+02:002012-09-19T21:39:28.081+02:00Gyerek koromban dédiéknél mindig volt pászka,nagyo...Gyerek koromban dédiéknél mindig volt pászka,nagyon szerették.Néha én is ettem,kakaóval:)) Csak az mintha nagyobb lett volna, téglalap alakú ,ha jól emlékszem.Böbehttps://www.blogger.com/profile/01270696734949859529noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2148438988040040927.post-39912869196684027552012-09-19T21:31:00.616+02:002012-09-19T21:31:00.616+02:00Régen-régen, amikor Anyukánk levestésztát gyúrt, n...Régen-régen, amikor Anyukánk levestésztát gyúrt, néhány darabkát a kályha szélén megpirított nekünk, azt neveztük pászkának. Annyira szerettük, s én el is feledkeztem róla. De jó, hogy eszembe juttattad!Gerdihttps://www.blogger.com/profile/15959352963825380340noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2148438988040040927.post-78424789279066096202012-09-19T20:49:33.407+02:002012-09-19T20:49:33.407+02:00Nekem mindig van itthon pászka speciális boltból v...Nekem mindig van itthon pászka speciális boltból vett eredeti 1 kg-os dobozos kb. 20x20 cm-es lapokban. Receptem is van a blogomban én avokádókrém mellé vagy rá tettem. De csak úgy ropogtatni is jó.Líviahttps://www.blogger.com/profile/09617895734356518696noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2148438988040040927.post-72795828944061002312012-09-19T20:44:13.816+02:002012-09-19T20:44:13.816+02:00ÓÓÓ, de régen ettem már pászkát!! Nem fogod elhinn...ÓÓÓ, de régen ettem már pászkát!! Nem fogod elhinni, ma a Tv-paprikán éppen pászkát sütött az egyik szakács. Sütés után kifőzte mint a tésztát, majd pici olajon kicsit átsütötte megint. Sült kacsamellhez kínálta köretként. Én beérném most így, mártogatóssal együtt.:)Gizihttps://www.blogger.com/profile/11946560057140976134noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2148438988040040927.post-13186918827416413652012-09-19T20:30:35.436+02:002012-09-19T20:30:35.436+02:00Tudod mikor ettem pászkát utoljára? háááát több mi...Tudod mikor ettem pászkát utoljára? háááát több mint fél évszázada. Nekem már akkor is ízlett. Ki kellene próbálnom, jó kis napközbeni ropogtatós lehetne.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2148438988040040927.post-70681302670905386712012-09-19T18:50:55.687+02:002012-09-19T18:50:55.687+02:00Múlt héten kóstoltam a szülinapi bulin, amin volta...Múlt héten kóstoltam a szülinapi bulin, amin voltam mártogatóssal :) Nagyon finom! :)Pannahttps://www.blogger.com/profile/10475954052910638338noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2148438988040040927.post-44850462137584706922012-09-19T17:50:54.995+02:002012-09-19T17:50:54.995+02:00Nem is tudtam, hogy pászkát is lehet házilag készí...Nem is tudtam, hogy pászkát is lehet házilag készíteni. Biztos nagyon finom. Egyszer kipróbálom.:))tücsihttps://www.blogger.com/profile/10539120599145652980noreply@blogger.com