Hozzávalók: 140 ml tej, 11 g élesztő, 30 g olvasztott vaj, 40 g porcukor, 250 g. liszt, 1 csipet só, 1 db tojássárgája, 10 g vaníliás cukor, kevés mazsola, 2 ek kakaópor.Tészta kenéséhez egész tojás felverve, szórásra jégcukor volt a receptben de én felezett mandulával szórtam meg.
Elkészítése: A langyos tejbe morzsoltam az élesztőt hozzá öntöttem az olvasztott vajat és bele tettem a porcukrot. Elkevertem és 10' pihentettem. A liszthez tettem a sót, tojássárgáját és az élesztős tejet összedolgoztam majd ketté vettem egyik felébe kevés mazsolát a másik részhez 2 ek kakaóport dolgoztam bele.Kiolajozott jénaiba tettem a tésztákat és 30' letakarva pihentettem. Ezután jött volna a művelet hogy megfonjam, de ez nekem most nem sikerült( már annyira felidegesítettem magamat hogy még a hármas fonás is gondot okozott volna:-))). Megoldottam úgy hogy kinyújtottam a tésztákat egymásra fektettem és feltekertem, kicsit félkörívbe hajtottam. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, felvert tojással megkentem és még 30' pihentettem. Ezután ismét átkentem tojással és megszórtam a mandulával. Előmelegített sütőbe tettem 200 fokon 30' sütöttem. Nagyon finom !
Ui: A receptet innen hoztam , fonott lett volna eredetileg, de sajnos formázni nem sikerült akár hogy igyekeztem. Nem bántam meg hogy kipróbáltam mert nagyon finom könnyű tésztája van!
Jó étvágyat!
Nem csak húsvétkor, már most délutánra is jó lenne a teám mellé. :P Nagyon szép foszlós...
VálaszTörlésÉva, nagyon szép és kívánatos lett a kalácsod fonás nélkül is. Finom volt, a többi meg nem számít, mert gondolom mind elfogyott.
VálaszTörlésCsodálatos!!!!!!!!!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki! Reggelire, tízóraira és uzsonnára kiváló lehet :)
VálaszTörlésGabriella csak a neve húsvéti, alig vártam hogy kihűljön.Szívesen küldtem volna, de már biztos megittad a teádat ugye?:-)) Köszi!
VálaszTörlésNea köszönöm, lehet hogy fonással másabbat mutatott volna de már így sikerült.Íze nagyon finom!
Emőke köszi!
Csigabige köszi!
Látszik rajta, hogy milyen finom és ez a lényeg! :)
VálaszTörlésKell nekem este 10 után ilyeneket olvasni-látni!
VálaszTörlésA látványától megéheztem, szinte érzem a finom ízét....
Azt hiszem, én is fogok húsvéti "főpróbát" tartani kalácssütésből...:)