Hozzávalók a tésztához: 30 dkg. finomliszt, 30 dkg. rétesliszt, 3,5 dkg. élesztő kb. 3,5 dl langyos tej, 1 evőkanál kristálycukor, 1 tojás 1 mokkáskanál só, 7 dkg. margarin/ a tészta nyújtásához finomliszt/ töltelékhez: 25-30 dkg. sűrű lekvár , 10 dkg. darált mák, 10 dkg. porcukor, 1 citrom héja, 1 mokkáskanál őrölt fahéj,/ A tepsi kikenéséhez és a tekercsek megkenéséhez: 10 dkg. margarin./
🍂
Elkészítése: A tésztát az élesztő kelesztésével kezdtem,majd a lisztbe öntöttem ezután a tojást sót és langyos tejjel dagasztottam majd az olvasztott margarint is beledolgoztam. Letakarva 45'-ig pihentettem ez alatt az idő alatt duplájára dagadt a tészta. Ezután kiborítottam egy lisztezett gyúródeszkára majd átgyúrtam egy kicsit és kinyújtottam 40x30 cm nagyságúra, erre a tésztára rákentem a szilvalekvárt és szorosan fölcsavartam ezután 24 szeletre vágtam. A felét egy margarinnal kikent tortaformába fektettem úgy hogy előtte a tészta oldalát olvasztott margarinnal megkentem. Mikor már a felét belehelyeztem a formába megszórtam a cukros darált mákkal ( amibe citromhéjat és fahéjat tettem) csak a felével.Majd megint a tésztát pakoltam sorba természetesen minden tésztának az oldalát olvasztott margarinnal kentem meg. Erre a tésztasorra megint a cukros mákot szórtam és legvégül ráöntöttem maradék olvasztott margarint. Langyos helyen még 35' kelesztettem majd előmelegített sütőben 200 fokon 35' alatt készre sült.
Jó étvágyat!
Jó tanács! Csak jó kemény szilvalekvárt használjunk!
Hú, megint mákos:) A gyengém, főleg szilvalekvárral. Isteni finom lehet. Ebbe a darázsfészekbe szívesen nyúlnék bele:)
VálaszTörlésJa, meg nézz be hozzám légyszíves, egy díj vár rád:)
VálaszTörlésTrollanyu: Már fogok váltani ma vettem diót. Nagyon finom lett!
VálaszTörlésKöszönöm szépen megnéztem!
Bianka! Az biztos hogy finom!
Nagyon guszták. A nagyim mindig dióval készítette, de így is nagyon finom lehet. :)))
VálaszTörlésPetra: Köszi! Szerintem a nagyid aranygaluskát csinált nem? Az egy másik fajta süti hasonló igaz! Szoktam olyat is csinálni!
VálaszTörlésCsak a diósat ismerem,de ha szilvalekvárral készült, akkor nagyon finom lehetett.
VálaszTörlésJajnekem! Kelttészta! És milyen jól néz ki!
VálaszTörlésÉvikém remekeltél megint❤
A sok finom süteményed arra késztet, hogy elkészítsem őket, de akkor duplájára dagadok mint a tésztád;-))