Az elmúlt évben egyik kedves blogtársamtól kaptam "Ízőrzők" műsorának linkjeit, amiből ezt választottam kipróbálásra most. A település ahonnan származik a recept Nagyszakácsi!
Elég nagy mennyiség volt megadva, így csak a fél adagból készítettem el azt írom most le!
Hozzávalók:1/2 kg. krumpli, 1 dl tej, 2,5 dkg élesztő, pici só, 1/2 tk. cukor, 20 dkg. zsír, 1 tojás/ felverve és csak a felét tettem a tésztába, a másik felével kentem meg.Lisztet annyit amennyitől jó nyújtható tészta lesz , ehhez a mennyiséghez nekem kb. 35 dkg. kellett. Szilvalekvár.
Elkészítése: A krumplit megpucoltam kockára vágva megfőztem. Leszűrtem és krumplinyomón átnyomtam hagytam teljesen kihűlni. Az élesztőt a tejben elmorzsoltam majd a krumplihoz tettem a többi hozzávalóval együtt és a liszttel jól nyújtható tésztát gyúrtam. Kinyújtottam kockára fölvágtam a tésztát és a közepébe tettem a szilvalekvárt majd négy csücskét összefogva kicsit megemelve próbáltam egy kis tekerést csinálni rajta. Zsírozott tepsibe pakoltam tetejét tojással megkentem.Előmelegített sütőben 220 fokon 25' sütöttem. Nagyon finom puha a tésztája !
Sziránszki: Köszi! Figyelni foglak ott leszel?
VálaszTörlésÉva, ha megnézed a receptet és leveszed az élesztőt és a tejet, akkor ez a sima gombóc ill. nudlitészta, amiből a szilvásgombócot szoktuk készíteni, sőt én még tojást sem szoktam adni hozzá, csak a főtt krumpli egy kis zsír meg annyi liszt amennyit felvesz. Igy készítem az összes gombócot és nudlit amit vagy pirított prézlibe vagy cukros mákba forgatok:-))))
VálaszTörlésSziránszki: Akkor különösen nézni fogom a műsort.
VálaszTörlésAnikó: Igen én is így szoktam csinálni a gombócot, de így még tésztának eddig nem csináltam. Nagyon finom puha az biztos.
Nagyon finom lehet ezzel a tésztával, az is biztos, hogy nagyon jól néz ki!! Szívesen megenném, azt hiszem le kéne mentenem! :))
VálaszTörlésNagyon bejön nekem ez a tutyi név, hangzatos. :) Milyen kis csinoskákra formáztad!! A szilvalekvárt meg külön imádom!!! :)
VálaszTörlésJól néz ki ez a "tutyi" és mókás a neve! :-)
VálaszTörlésEz nagyon finom lehet,biztos, hogy érdekes ez a tészta megsütve és micsoda mókás név:)
VálaszTörlésBarbi:Köszi! Ahogy gondolod, ha nincs már más kipróbálni valód egyszer majd sorra kerül?:))
VálaszTörlésGabriella:Érdekes a neve , kíváncsi lennék ki és miért nevezte el? Köszi.Szeretem én is nagyon a szilvalekvárt!
teller-cake: Köszi!
De jó, az Ízőrzőket mi is néztük anyával :)
VálaszTörlésEz nagyon, de nagyon finom lehet! A nagyszüleimtöl szóktam hallani a tutyi szót, még kiskoromban, azóta nem is :)))
VálaszTörlésMég sosem hallottam ezt a nevet, nagyon vicces, de nagyon tetszik. A szilvalekvárt pedig imádom, szóval jöhetne...:)
VálaszTörlésValami rémlik nekem is...
VálaszTörlésFinomnak tűnik, kipróbálom én is.
Nagyon guszta tutyikat sütöttél. Finom puha lehet a tésztája, nagyon tetszik.:)
VálaszTörlésPanna: Nagyon jó recepteket lehet látni a műsorban!
VálaszTörlésBors and Pepper:Nagyon jó puha!Becenévnek hallottam már , de süteménynek még eddig nem!
Lilla: Még tudnék is adni kóstolót!
Juci: Köszi!
Gizi: Köszi! Nagyon finom puha!
A tutyi kifejezés ismerős, mert a férjem sváb származású. A tutyit a kis szülőfalujában az idős nénikék még ma is viselik. Ez egy kötött mamusz, vékony gumiréteggel a talpán, hagyományosan piros az alapszíne.
VálaszTörlésA sütid nagyon finom lehet. :)
Biztos finom,mert úgy is néz ki:))
VálaszTörlésPetra: Köszi! Végre már valamit tudok a tutyiról, de hogy lett ebből sütemény neve az még rejtély?
VálaszTörlésJámborné Budai Mónika: Köszi!
Nagyon jó! főleg a neve :) lehet innen a "tutyi-mutyi" elnevezés is?
VálaszTörlésNagyon finom lehet, szeretem az ilyen finomságokat :)
VálaszTörlésMost ahogy írja Petra, nekem is beugrott a tutyi, hogy mamusz féle. Ugyanis amikor Milán pici volt (mondjuk még most sem nagy - 2 éves:)), de születésére mi is vettünk neki kötött és horgolt tutyit a lábacskájára. A férjemmel még nevettünk is rajta, hogy olyan mókás ez a kötött tutyi mamusz szerűség... :D
VálaszTörlésMárti: Látod lehet!:-))
VálaszTörlésVikvi:Köszi!
Gabriella:Az volt ráírva a mamuszra hogy tutyi?
Imádom a szilvalekvárt, nagyon jól néz ki ez a süti!
VálaszTörlésCsupa Csoki: Ezzel nem vagy egyedül! Köszi!
VálaszTörlésÖrülök, hogy hasznát veszed az Ízőrzők anyagnak! Sajnos a saját blogom közelébe már abszolút nem jutok, Hozzád néha bekukkantok! Szuper dolgok vannak!
VálaszTörlésKreatív konyha:Köszönöm neked egy pár receptet már kiválasztottam! Azt hogy nincs időd, meglehet érteni dolgozól ott a két gyerek estére már elfáradsz biztosan. Köszi!
VálaszTörlés