😊
Elkészítése: A vöröshagymát megpucoltam és apró kockákra felvágtam majd a megforrósított zsírban megpirítottam. A krumplit szintén megpucoltam és lereszeltem hozzá tettem a tojást sót és annyi lisztet hogy nokedlihez hasonló tészta legyen. Forrásban lévő enyhén sós vízbe szaggattam majd leöblítés után rászedtem a hagymás zsírra és összekavartam . A tészta tetejére kevés túrót összekavartam 1 ek. tejföllel picit sóztam és ezt kanalaztam rá.(Nagyon finom laktató!)😋
Jó étvágyat!
Érdekes ez a nyers krumplival változat.Biztos finom.
VálaszTörlésSzuperfinom lehet és gyorsan kész van! :-)
VálaszTörlésNagyon klassz! Férjem nokedli függő, de ilyet még tuti nem evett. Meg lepem vele valamelyik nap.
VálaszTörlésNagyon tetszik, és nincs vele annyi macera...:)
VálaszTörlésNekem is nagyon tetszik. Annyira szeretem a nokedlit, de sajnos a párom nem nagyon értékeli ezért olyan ritkán készítek...
VálaszTörlésSzámomra is fura ez a nyers krumplis dolog... De az tuti, hogy az eredeti krumplis nokedli a férjem nagy kedvence - tegnapelőtt az volt a vacsoránk kovászos uborkával. Kíváncsi vagyok, mit szólna ehhez a nyers krumplishoz a férjuram?? :))
VálaszTörlésBizony ez nagyon finom, felénk ezt sztrapacskának hívják...
VálaszTörlésEz sztrapacska, régebben sokszor készítettem, bár nem nagy kedvvel reszeltem hozzá a krumpliszemeket :) Túróval, juhtúróval, dinsztelt savanyú káposztával- remek étel!
VálaszTörlésIlyet én is szoktam készíteni, istenien finom.
VálaszTörlésAleda: Nagyon finom!
VálaszTörlésteller-cake: Könnyen elkészíthető és finom!
Vikvi: Remélem fog ízleni neki is mert nekem nagyon ízlett!
Gabriella: Próbáld ki, ha szereti a nokedlit a sztrapacskát akkor biztos hogy ez is fog ízleni!
GyöngyvirágMk: Üdvözöllek! Hasonló a sztrapacskához azt én is szoktam csinálni de ahhoz nem pirított hagymát szoktam használni hanem sült szalonnát. Ennek az íze egészen más így.
Vicuska: Sztrapacskához sült szalonna kell, ennek a tésztája is olyan valóban csak a hagymától más .Szeretem én is amiket felsoroltál és szoktam is csinálni de így más az íze!
judit60: Örülök hogy ismered és hogy ízlik Neked is!
Azt hiszem, Anyósom ezt hívja nyögvenyelőnek. Még nem ettem, de egyszer elkészítem, az már biztos.
VálaszTörlésNekem is tetszik:)
VálaszTörlésDe akkor ez sztrapacska?
Gerdi: Ezt az elnevezést nem ismerem de lehet hogy ez az!
VálaszTörlésJámborné Budai Mónika: Köszi! A tésztája hasonló csak nem szalonnával van hanem pirított hagymával!
A Magyar Néprajzi Lexikon szerint:
VálaszTörlés"sztrapacska
nyersen reszelt burgonya, liszt, só keverékéből vízbe szaggatva kifőzött galuska. A felföldi és nyírségi parasztság hétköznapi ételként készíti. Túróval, káposztával, pirított hagymával keverve tálalják. Neve a Nyírsében csírásgaluska, → haluska, egyébként galuska, haluska, tréfásan gyakran nyögő, nyögvenyelő. A sztrapacska szót alakváltozataival falun ritkán, inkább csak a városokban jelölik. A sztrapacska a keleti szlovákok kedvelt étele."
Vicuska: Tudom hogy sztrapacska, de ennek a receptnek a neve ez volt lehet hogy azon a környéken így hívják! Köszi a tájékoztatást!
VálaszTörlés:) én a nyögvenyelő-sztrapacska-(galuska-haluska) elnevezésre szerettem volna csak utalni...
VálaszTörlésVicuska: Azért mondtam hogy köszi!
VálaszTörlésMilyen reszelőn kell reszelni a krumplit, mert nekünk a nokedlikből kijött a krumpli. Egyébként nagyon finom volt, mi a nokedliszaggatón reszeltük.
VálaszTörlésEdith
Ilona Bóna: Üdvözöllek! Mint általában amin szoktuk akár a tocsnihoz, vagy a sztrapacskához reszelni a krumplit!/kicsin kell reszelni, nem azon amin az almát vagy káposztát szoktuk!/
VálaszTörlésKöszönöm, akkor mondhatni a sajtreszelőn vagy amin a kekszet, gyerekeknek az almát. Attól tartottunk, akkor olyan kicsi lesz, hogy csak a leve marad meg. De megpróbáljuk így is.
VálaszTörlésEdith
Nagyon finom en legalabb is iqmdom
VálaszTörlésUnknown köszönöm hogy ezt megosztottad velünk, mi is szeretjük!
VálaszTörlés