Hozzávalók: 20 dkg. hámozott burgonya, 3 dkg. margarin, 3 dkg. friss élesztő, 40 dkg. liszt, 1 tk. só, víz.
😉
Elkészítése: A krumplit kockára vágva megfőztem, majd leszűrtem amiben főtt azt a vizet félretettem. A krumplit krumplinyomón átnyomtam majd a margarinnal pépesre kevertem. A főző vízből 1,2 dl-t kivettem és mikor már csak langyos akkor tettem bele az élesztőt és ezt adtam a krumplihoz. Ezután a lisztben elkevertem a sót és ezt szórtam a krumplihoz. Összegyúrtam dagasztottam 10 percen át majd fóliával letakarva 1,5 órán keresztül kelesztettem. Ezután enyhén átgyúrtam cipót formáztam és sütőpapírral bélelt sütőlemezre tettem. Éles késsel bevágtam a tészta tetejét megszórtan enyhén liszttel és ismét 1 órán át pihentettem. Sütés előtt vízzel megspricceltem és előmelegített sütőben 250 fokon 35' sütöttem.Megjegyzés: Többféle kenyeret kipróbáltam , nagyon finom íze van a kenyérnek.Általában minden kenyeret szeretek, nem tudom azt mondani hogy nem jó.Azért előnyben részesítem ízben azt a fajtát aminek nem nagyon hangsúlyos az élesztőíz és ez ilyen, nagyon finom puha!Talán legközelebb a kenyér alá papírt nem teszek, mert ráragadt és megpróbálom tortaformában sütni.
Jó étvágyat!
Köszönöm a receptet! Ki fogom próbálni, mert mi is nagyon szeretjük a burgonyás dolgokat :o)
VálaszTörlésJól hangzik:)
VálaszTörlésSzuper!
VálaszTörlésKérdésem van:Évi Te miben tartod a saját sütésű kenyeret?És meddig áll el nálad?Vagy akkora adagot sütsz egyszerre amit meg is esztek?
Nekem ebben nagyon rossz tapasztalataim vannak:-(
Timi: Örülök hogy tetszik és annak is hogy szeretitek a krumplis dolgokat.Nagyon finom puha ez a kenyér!
VálaszTörlésKati:Köszi!
Emőke: Ahogy látod is általában 1/2 kg. többet nem szoktam sütni.2-3 napig elég kettőnknek .Nylon zacskóban tartom a kenyeret. Ha esetleg harmadik napon még van a kenyérből akkor kiveszem és hagyom megszáradni majd lereszelem prézlinek.
Anyukámat juttattad eszembe,ő sütött mindig krumplis kenyeret :)
VálaszTörlésKenyér tárolásra nekem a lenvászonból varrt zsákocska vált be!
Nagyon szép lett a kenyér, és nincs is ennél jobb, mikor magunk készítjük.
VálaszTörlésÁltalában krumplipüré maradékot szoktam a kenyértésztába tenni. A krumplitól még harmadnap is puha a kenyér, nagyon finom.
VálaszTörlésÉn legtöbbször jénaiba teszem, vagy csak a sima tepsibe, de sütöttem már lábosban is:-)
Szeretem a burgonyás kenyeret, és mindent ami burgonyás. Én is elhatároztam, hogy én sütöm a kenyeret, remélem sikerül!:)
VálaszTörlésNagyon szép lett ez a kenyered is, mint mindig. Már nagyon profi módon sütöd a kenyeret, igazán irigyellek.. :)
VálaszTörlésMárti: Nekem legjobban a krumplis kenyér íze tetszik. Régen is vászonba tekertél a kenyeret és milyen sokáig finom maradt. Talán a bérházban szárazabb a levegő ezért teszem nylonba.Van egy fa kenyértartóm lehet hogy abban elég lenne csak egy vászon törlő majd kipróbálom.
VálaszTörlésEri ka: Köszi!
HajniZoli: Jénaival is volt valami afférom azért nem csinálom abban. Van egy hosszúkás formám abban szoktam sütni csak most nagyon betartottam a recept előírását, pedig nem mindíg szoktam!:-)
tücsi: Biztos hogy sikerülni fog!
Katalin: Köszi! Nem profiság ez, hanem kíváncsiság hogy vajon milyen lesz?:-)
Köszönöm!
VálaszTörlésSajnos nekem sem a zacskó,sem a konyhauha,de még a szőttes sem vált be....nem szára meg,pont az ellenkezője,savanyodik,penészedik....
Ez kb.a 2-3 napon kezdődik.
Emőke: Mikor megsül a kenyered, jól kihűl és ezután teszed csak a tartójába ugye? Arra gondoltam hogy esetleg langyos mikor elteszed és ezért romlik olyan hamar!
VálaszTörlés