Hozzávalók: 2,5 dl víz, 3 mk.só, 1 tk. porcukor, 1 ek. olaj, 1/2 kg. liszt + kovász/amit előző nap állítottam össze / Kovász: 1,3 dl víz, 12,5 dkg. liszt, 2 dkg. élesztő, 1 tk. olaj / ezeket a hozzávalókat összekevertem lefedtem egy tányérral és másnapig szobahőmérsékleten hagytam
😉
Elkészítése: A hozzávalókat egy tálba öntöttem és jól bedagasztottam. Tálból kiöntöttem nyújtódeszkára kicsit átgyúrtam és kelesztőtálba tettem letakartam 30' pihentettem./ Fontos hogy a dagasztás után már lisztet nem szabad hozzátenni!/ Amikor letelt a 30' ismét kiborítottam deszkára átgyúrtam cipóra formáltam majd ismét még 40' pihentettem az edényben. Ez idő letelte után kiborítottam átgyúrtam formáltam és egy kerek jénaiba pakoltam amit kibéleltem sütőpapírral/mielőtt a papírt beletettem az edénybe vizet spricceltem bele/ az edényben hagytam 30' pihenni. Ezután zsilettel kicsit megvágtam a kenyér tetejére is tettem sütőpapírt és előmelegített sütőben 230 fokon 40' sütöttem. Ekkor a papírt levettem és még kb. 15' hagytam hogy piruljon a teteje. Mikor sütőből kivettem ismét vízzel spricceltem meg.Ui: Talán azért is újdonság nekem ez a kenyér mivel nagyon ritkán szoktam kovásszal készíteni.Finom puha kenyér és most kivételesen még a sütőpapír sem ragadt köszönet Terikének!
Jó étvágyat!
Szép kenyeret készítettél! Ügyes vagy! :)
VálaszTörlésMilyen finom lehet!!!
VálaszTörlésMajd referálj kérlek 1- 2 nap után az állagáról és hogy miben tartottad!
Nagyon szép kenyérke, s biztos finom is:) Köszönöm szépen, hogy megosztottad a receptet:)
VálaszTörlésNagyon szép kenyeret sütöttél! Ügyi vagy! :)
VálaszTörlésOkki köszi!
VálaszTörlésEmőke mivel az elmúlt hétvégén sütöttem a 1/2 kg ennek a felét mélyhűtőbe szoktam tenni mert kettőnknek ennek a fele is elég pár napig. Nagyon finom, még a 1/4 kg-ból is van amit este fokunk megenni. Lazán nylon zacskóba teszem amit kenyértartóban tartok.
Kritti köszi valóban nagyon finom. Egészségetekre!
Csigabige köszönöm!
Szép lett nagyon!
VálaszTörlésPontosan Terikétől tanultam én is a kovászos kenyeret, azóta már sokszor sütöttem. Mostanában a fehér liszt egy részét lecserélem barnára. Finom ez a kovászos kenyér!
Szép is lett és nagyon finom is lehet. Kovásszal még nem sütöttem kenyeret, nagyon ideje lenne már kipróbálni! :)
VálaszTörlésJénaiban még nem sütöttem, nagyon ügyes vagy, szép lett!!!
VálaszTörlés