Egészben.. |
és elvágva! |
Hozzávalók: öreg tésztához:/amit előző nap állítottam össze/ 15 dkg.liszt,1 csapott mk. cukor, 1 dl víz, csipet só, 0,4 dkg friss élesztő. Tésztához: 50 dkg liszt, 2 púpozott tk. só, 2 dkg friss élesztő, 3 dl víz.
🌻
Elkészítése: A kovászt előző nap abban a tálban állítottam össze takartam le amiben másnap dagasztottam a tésztát. A kovászra szitáltam a lisztet a többi hozzávalóval együtt bedagasztottam és letakarva 1 órát pihentettem a tésztát. Ezután enyhén lisztes deszkán átgyúrtam kerek formára majd 10' pihentettem. A tésztát ezután átfordítottam a másik oldalára ellapítottam oválisra és a felső részét egyszer behajtottam középre majd ismét így zártam a tésztát ez a kenyér formája kicsit lenyomkodtam.. Sütőlapra tettem ahol 1 órát ismét pihentettem.( A sütőt előmelegítettem, az alsó részre tettem egy edényt amibe mielőtt a tésztát betettem volna vizet öntöttem. ) A tésztát vizes ecsettel lekentem és késsel bevagdostam ezután tettem a sütőbe ahol 200 fokon 55' sütöttem. Mikor elkészült ismét vízzel spricceltem le. Nagyon finom kenyér ! (Lemértem a kisült kenyér súlya: 95 dkg )Ui: Végig gondoltam: ha a hét elején megsütöm, a kenyér felét lefagyasztom úgy egész hétre van finom kenyerünk.(Bármennyi is lesz az ára akkor is olcsóbb ha én készítem) Sok kenyeret kipróbáltam megsütöttem már eddig is, mind nagyon ízlett ! Ez a kenyér a kipróbáltak közül dobogós helyen van:-))
Jó étvágyat kívánok!
Évikém, ez nagyon jól néz ki, nagyon jó, szivacsosnak néz ki a belseje is. Biztos nagyon finom is! Én tk.rozsos kiflit csaptam össze a héten, várakozáson felüli lett, pedig csak úgy hűbele módjára készült. Szóval összegezve, gratula Naked!!
VálaszTörlésG.Marta örülök hogy tetszik, nagyon nagyon finom lett! Köszönöm! Akkor Te is ügyes vagy rozsos kiflit még nem csináltam.
VálaszTörlés