Hozzávalók:
tészta:
600 g finomliszt
25 g élesztő
200 ml natúr joghurt
100 ml tej
1 db tojás
50 g olvasztott vaj
csipet só
100 g kristálycukor
1 citrom reszelt héja
12 g vaníliás cukor/bourbon/
kakaós tészta:
3 evőkanál kakaópor
4 evőkanál víz
tészta kenéséhez:1 tojássárgája +1 tk víz
Elkészítése: Kevés langyos tejbe morzsoltam az élesztőt amihez cukrot és lisztet szórtam majd hagytam kelni. A kimért liszt közepébe mélyedést csináltam és a megkelt élesztőt és többi hozzávalókat beletéve jól összegyúrtam bedagasztottam a tésztát. Mikor már jól összeállt a tészta kétfelé vettem az egyik részéhez hozzágyúrtam a vízzel elkevert kakaóport .A kétféle tésztát letakarva hagytam 1 órát pihenni. Ezután kinyújtottam a tésztákat enyhén lisztes deszkán a fehér része duplája a kakaós résznek. Fehér rész egyik részére tettem a kinyújtott barna tésztát majd levágtam a maradék világos tésztát és a barna tetejére tettem. Így a tésztát kinyújtottam majd kettévágtam és a tésztákat egymásra helyeztem .. Ezután ismét nyújtás következett majd középen kettévágtam egymásra helyeztem és kinyújtás után ezt a tésztát is ketté majd a kapott részeket három csíkra vágtam. Ezeket a darabokat egészen kicsit megsodortam majd hármas fonással befontam. Két rúd kalácsom lett amit sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és letakarva hagytam 30' pihenni. Ezután lekentem a tojássárgája +víz keverékével és előmelegített sütőbe tettem ahol 180 fokon 40' sütöttem.(Az utolsó 10' fóliát tettem a tésztára úgy sütöttem tovább !)
Forrás:innen ( Próbáltam leírni a technikát de az említett oldalon nagyon jó fázisfotókat találtok!)
Jó étvágyat kívánok !
Nagyon jól néz ki!!! Csodás kalácsot készítettél! :)
VálaszTörlésAzta de jól néz ki ez a kalács!
VálaszTörlésNAGYON ÜGYI VAGY:)
Imádom a kelt tésztákat lekvárral, kakaóval mindig jöhetne. Nagyon jól néz ki.
VálaszTörlés