Oldalak

2016. március 2., szerda

Francia farmerkenyér más formában

Ezért is hasznos több kenyeret kipróbálni, mert amikor hirtelen "kenyér hiányban" szenvedünk  van miben válogatni. Ehhez természetesen az szükséges hogy legyen itthon állandóan a hűtőben élesztő és természetesen liszt , tej vagy tejföl de  legtöbbször víz is elég ! Most egy régi kedvenc kenyeremre esett a választásom amit viszont kisebb és más formában sütöttem meg!/ Ez a kenyérke már eddig legalább 3 féle  formában elkészült ami természetesen az ízén semmit nem változtatott !/
                                                                              

Hozzávalók:30 dkg liszt, 1,5 dkg friss élesztő, 1 dl langyos víz, 1 mokkáskanál méz, 1 teáskanál olaj, 1 mokkáskanál só, 2-3 evőkanál tejföl. + olaj a forma kenéséhez.

                                                                               
Elkészítése: Kevés langyos vízbe tettem a mézet az élesztőt és kevés lisztet elkevertem hagytam felfutni. A kimért lisztbe tettem az összes hozzávalót a felfutott élesztővel  együtt és bedagasztottam a tésztát  majd 40' pihentettem. Enyhén lisztes deszkára borítottam ahol kicsit átgyúrtam majd hosszúkás formára alakítottam. Kisebb  szögletes formát olajjal kikentem ebbe tettem bele a tésztát amit letakarva 30' kelesztettem még.  Kenyér tetejét pár helyen bevágtam vizes ecsettel átkentem és előmelegített sütőben 200 fokon 40' sütöttem. Mikor a sütőből kivettem vízzel lespricceltem és rácsra téve hagytam teljesen kihűlni csak ezután vágtam  fel. Nagyon finom puha kenyér!
Jó étvágyat kívánok !

3 megjegyzés:

Üdvözöllek! Örülök hogy meglátogattál:)