Kettő alapanyag adva volt ez a kovász és az aszalt paradicsom a többi csak jött magától! Közben még egy ötlet is kipróbálásra került:-))
Hozzávalók: kb.8 dkg
kovász, 5 dkg teljes kiőrlésű liszt, 20 dkg búzaliszt, fél dkg friss élesztő, 4-5 db aszalt paradicsom, 1/2 mk kakukkfű, 1/2 mk. őrölt rozmaring, só, 2 evőkanál tejföl, kb. 1 dl víz.
Elkészítése: Aszalt paradicsomot olajban tettem el az elmúlt évben amit hűtőben tartok. Pár darabot kivettem belőle amit vékony csíkokra vágtam az olaj ami vele jött azt is a tésztába tettem. Lisztet kimértem és a többi hozzávalóval együtt begyúrtam dagasztottam a tésztát. Letakarva hagytam 30' pihenni. Ezután enyhén lisztes deszkára borítottam /ekkor még nem kelt meg nagyon/ kétfelé vettem és egyesével kézzel kicsit ellapítottam majd felülről lehajtottam a tésztát és alulról ráhajtottam majd kicsit meggörgettem.A másik tésztával szintén így tettem. Formába /amiről külön megjegyzést írok/tettem letakartam és 1 órát pihentettem. Ekkor már szépen megkelt a tészta lisztet szórtam rá és bevagdostam előmelegített sütőben 220 fokon 30' sütöttem. A tepsi alá edénybe vizet tettem a sütőbe! Nagyon finom lett!
Ui: Eddig sem bagett formában sütöttem csupán papírtörlő gurigákat tettem a tészta közé, most viszont kipróbáltam egy más módszert ami szerintem jobbnak látszik. Szintén a papírtörlő gurigát használtam csak most hosszában elvágtam kicsit tágítottam rajta/csak keveset mert a tészta úgy is szétnyomja/ és külső-belső részét fóliával vontam be és ebbe helyeztem a tésztát. Sokkal jobban tartja a tészta formáját ! Lehet hogy következő alkalommal már más gurigára lesz szükségem de ezeket én általában mindig elteszem hátha jó valamire? Ezen szoktam pld. a kürtős kalácsot is sütni!
Jó étvágyat !
De szép kenyered van ismét :-)
VálaszTörlésKatalin köszi!
VálaszTörlés