Oldalak

2016. április 20., szerda

Fahéjas fátyol kalács/bögrés

Már  régóta  szemezgetek ennek a kalácsnak az elkészítésével. Nassolda  receptjét vettem kölcsön..
                                                                              
Itt még a tepsiben...
Hozzávalók:/ a bögre  2,5 dl/
  •  3 bögre liszt
  • 1 bögre 2,8 % tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 púpos evőkanál cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 1 mk.só
  • tészta kenéséhez: 7  dkg olvasztott vaj, 1/2 bögre cukor, 2 csapott tk. őrölt fahéj                                                                         
és a tálcán !
Elkészítése:Tálba tettem a tejet a cukorral és a vajjal meglangyosítottam majd belemorzsoltam az élesztőt.Ezután kimért lisztbe tettem a tojást , sót és a meglangyosított élesztős folyadékot. Bedagasztottam a tésztát és letakarva  40' pihentettem. Közben  kis tálkába tettem a cukrot és fahéjat másikban meglangyosítottam a vajat. A tésztát enyhén lisztes deszkára borítottam kicsit átgyúrtam majd kinyújtottam  kb. 30x50 cm téglalapra amit ezután megkentem a vajjal és beszórtam a cukrot fahéjjal. A tésztát keskenyebb oldalánál  felosztottam 6 egyenlő része és végig vágtam lett 6 csík. Ezeket  a csíkokat egymásra pakoltam és ezt is feldaraboltam 6 részre. Püspökkenyér formát vajjal kikentem és ebbe pakoltam bele egymás után a tészta darabokat. Megmaradt olvasztott vajat ráöntöttem és beszórtam a maradék cukros fahéjjal. Fóliával letakartam és 40' pihentettem. Ezután előmelegített sütőben 180 fokon 30' sütöttem. Mikor sütőből kivettem kicsit vártam  majd rácsra borítottam  hűlni. Ezután jött a falatozás! Aki szereti a fahéjas dolgokat annak csak ajánlani tudom mert nagyon-nagyon finom!
Ui: Sokkal könnyebb elkészíteni mint a kürtős kalácsot  és hasonlóan finom! Vékony szeletenként lehet tépni enni, tépni  enni..... ( Férjuram azt mondta:" ezt inkább legyező kalácsnak kellett volna elnevezni!")
Megkínálhatlak?

11 megjegyzés:

  1. Ez a süti, isteni, jó, hogy eszembe jutattad!!!:-)

    VálaszTörlés
  2. Tudod küldeni? Én elfogadom! Egyszer már én is próbáltam, de türelmetlen voltam, hamar kivettem a sütőből. Nos várhattam volna még egy kicsit!

    VálaszTörlés
  3. Annak, hogy " bögrés" egy sütemény, számomra van egy meghitt bája, pedig az egyszerűséget jelenti az alapanyagok kimérésében. Húsvétkor bögrés mákos / IS/ sütöttem.
    Évikém, gyönyörű a süteményed, köszönöm a pontos receptet❤️

    VálaszTörlés
  4. Istenien néz ki, de megkóstolnám!!!:) Igaza van a Férjednek, valóban hasonlít a legyezőre!

    VálaszTörlés
  5. De jól néz ki, érdekes a vágása! És a fahéjjal nagyon finom lehet :-)

    VálaszTörlés
  6. Évikém már kétszer küldtem el a hozzászólásom, de nem jeleníted meg. Nem jelez hibát a gép, de akkor mi ennek az oka?

    VálaszTörlés
  7. Oh, de guszta!!!! Most szívesen ennék belőle! :o)))

    VálaszTörlés
  8. Anikó köszi!
    Nagymamis de jó hogy itt vagy örülök! (Még most is tudnék küldeni, mert felét eltettem a hűtőbe gyerekeknek!) Szerintem türelmesen még egyszer próbáld elkészíteni!
    Emőke nálam is nyerő a recept ha bögrésen készíthető! Örülök hogy tetszik! Köszi!
    Tiffanylda szívesen megkínálnálak azt tudod? Köszi !
    Katalin köszi!
    Lívia sajnálom de eddig nem jutott el az üzeneted!Valami gond lehet mert a napokban fedeztem fel hogy én pedig nem találtam a blogodat.
    Timi örülök hogy tetszik, szívesen megkínálnálak ha közelebb lennél.Addig is próbáld megsütni könnyen elkészíthető és nagyon nagyon finom!

    VálaszTörlés
  9. Évikém én sem tudom, hogy mi lehet, pláne, hogy nem találtad a blogomat pedig ott van ahol volt. De az meg még döbbenetesebb, hogy van olyan, hogy azt írja ki miközben a saját irányítómban vagyok, és ott csinálom a dolgom, hogy ez a blog nem található. Mondom ilyenkor magamban, hogy mi az, hogy nem található, itt vagyok benne.
    Nem tudom, hogy mi okozza ezt a zavart.

    VálaszTörlés
  10. Nagyon különleges kinézete van, biztos finomságos is :)

    VálaszTörlés
  11. Éva, a férjed jól ráérzett - nálam hasonló recept alapján sós változata van. Az is finom ám, egyszer érdemes megpróbálni, bár nem bögrés változat:http://tortafuggo.blogspot.hu/2013/10/fokhagymas-vajas-legyezokalacs.html

    VálaszTörlés

Üdvözöllek! Örülök hogy meglátogattál:)