Hozzávalók: 3 evőkanál teljes kiőrlésű liszt, 1 dkg friss élesztő, 30 dkg "Nagyi-titka" kelt tésztához való liszt, só ízlés szerint, kb. 1,5 dl langyos víz, 1 tk ecet/10% , 1 db krumpli .
Elkészítése: Először az élesztős részét állítottam össze. Teljes kiőrlésű lisztet kis tálba tettem ehhez morzsoltam az élesztőt és kb. 1/2 dl vízzel összekevertem és félretettem . Megpucoltam a krumplit felkockáztam vizet öntöttem rá pici sót tettem hozzá és puhára főztem, leszűrtem /a levét nem öntöttem ki ezzel dagasztottam a tésztát/ a krumplit áttörtem. Kimért liszthez tettem a már felfutott élesztőt , sót valamint a krumpli levébe tettem az ecetet és ezzel dagasztottam be a tésztát. Letakarva hagytam 3/4 órát pihenni. Ezután enyhén lisztes deszkára borítottam ahol kicsit átgyúrtam és egy formát sütőpapírral kibéleltem ebbe tettem bele a tésztát amit ismét 20' pihentettem. Ezután vízzel lekentem és előmelegített sütőben 230 fokon sütöttem először 10' majd kicsit levettem a hőt és további 40'-ig sütöttem. ( Sütőben a tepsi alá edénybe vizet tettem). Mikor kivettem a sütőből vízzel ismét lespricceltem formából kivettem és rácson hagytam kihűlni a kenyeret. Nagyon finom puha kenyér!
Jó étvágyat kívánok !
Szép lett a kenyered! Nagyon ügyes voltál ismét :-)
VálaszTörlésKatalin köszi!
VálaszTörlés