Hozzávalók: 50 dkg sima liszt, 3-3,5 dl víz, fél teáskanál szárított élesztő, 1,5 tk. só !
Elkészítése:Tálba kimértem a lisztet hozzátettem az élesztőt és a sót összekevertem majd beleöntöttem a vizet és fakanállal összekevertem az egészet. Letakarva hagytam 12 órát pihenni.( Este 19 h-kor kevertem be.) Másnap reggel a tálból lisztes deszkára borítottam a tésztát még szórtam rá lisztet és kicsit átgyúrtam megformáztam majd visszatettem a tálba fél órát ismét pihenni. Jénai edénybe lisztet szórtam a jénai tetejét is rátettem és sütőbe tettem ekkor bekapcsoltam a sütőt 250 fokra /addig melegedett még a tészta pihent. Mikor letelt az idő a jénait óvatosan kivettem a sütőből és a tésztát a jénaiba borítottam majd a jénai tetejét ráhelyeztem 20'-ig sütöttem ezen a hőfokon majd csökkentettem 210 fokra ezzel még 20' sütöttem csak ezután vettem le a fedőt és szabadon további 10' sült. Nagyon finom kenyér, sajnálom hogy eddig vártam a próbasütéssel!
Jó étvágyat kívánok !
Ui: A mai kenyér árak mellett azt már nem is számolom hogy mennyivel olcsóbb ez a kenyér ami kettőnknek egy hétre elég!/ Frissen mikor már teljesen kihűlt kettévágom egyik fele meg a mélyhűtőbe, hét közepén pedig asztalunkra:)
Éva, az átgyúrt tésztát nyugodtan beteheted a hideg jénaiba és úgy a sütőbe,amíg a sütő forrósodik addig kel és pihen a tészta, majd a sütőforrósági időket betartva megsül. Én mindig így csinálom, így nem kell a forró vaslábast vagy jénait /én hol ebben, hol abban sütöm/ ki-be teszegetni. Tényleg megéri olykor otthon sütögetni, nagyon finom :-) Szép lett a kenyered :-)
VálaszTörlésOlyan gyönyörű lett ez a kenyérke, tényleg kár volt várni az elkészítésével. És ebben nincs káros adalék, térfogatnövelő, stb... Nagyon ügyes vagy!
VálaszTörlésAnikó köszi a tanácsod! Mikor valamit elsőre készítek ragaszkodom a talált receptet betartani, de így hogy tapasztalatból mondod legközelebb hallgatok rád és úgy fogom csinálni! Köszi!
VálaszTörlésNea köszönöm!