Már többször rácsodáltam erre a kalácsra / "fahéj kedvelő vagyok"/ de csak most tettem egy próbasütést
Katalin receptje alapján kis módosítással:)
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg cukor, 1 cs őrölt fahéj, 2,5 dkg élesztő, 2-3 dl tej, 2 tojássárgája, 20 dkg margarin, tészta kenéséhez 1 tojás.
Elkészítése: Kevés langyos cukros tejbe tettem az élesztőt hagytam felfutni. Kimért liszthez öntöttem a felfutott élesztőt tojássárgáját és a többi langyos tejjel kezdtem bedagasztani a tésztát mikor már kellően összeállt akkor dolgoztam hozzá 5 dkg olvasztott margarint. Letakarva hagytam 40' kelni. A többi margarint is felmelegítettem, a cukrot a fahéjjal összekevertem. Megkelt tésztát enyhén lisztes gyúrótáblán kinyújtottam amennyire lehetett nagyra és megkentem olvasztott margarinnal megszórtam a fahéjas cukorral és a tészta felső részét középre majd az alsó részét is középre hajtottam.Ezután ismét megkentem a margarinnal és szórtam cukros fahéjjal ami után jobbról hajtottam középre majd balról középre és ismét nyújtottam a tésztát. Kinyújtás után megkentem margarinnal és beszórtam a maradék fahéjas cukorral és feltekertem a tésztát majd patkónak formáztam. Tortaformába sütőpapírt tettem és beleraktam a tésztát ahol még 1 órát pihent. Felvert tojással lekentem és előmelegített sütőben 200 C fokon 50' sütöttem😋/ a sütőbe edénybe vizet tettem az alsó részre /
Jó étvágyat!
Nagyon szép lett a kalácsod, örülök hogy ilyen jól sikerült :-)
VálaszTörlésKatalin köszi és nagyon finom volt, ahogy a cukor a fahéjjal kicsit kifolyt és karamellizálódott fincsi :)
VálaszTörlésKalácsmániás vagyok. Ki fogom próbálni!
VálaszTörlésAndrea nem fogod megbánni mert nagyon finom, váljon egészségetekre!
VálaszTörlés