Oldalak

2020. május 5., kedd

Tejszínes kalács

Szeretem a kalácsokat de már eddig is meggyűlt a bajom😔 a különböző fonásokkal. Sokszor maradok a megszokott hármas vagy esetleg kettes fonásnál. A húsvéti ünnepek idején láttam egyik műsorban ezt a kalácsot , elkészítési technikáját  jól megnéztem gondoltam na most aztán elkészítem. Nem részletezem de a végén csak nem olyan lett mint  amiről vettem a mintát😊az íze kitűnő!

Hozzávalók: /egy kalácshoz/ 30 dkg finomliszt, 1 dkg friss élesztő, 1 dl langyos tej, 1 dl tejszín, 1 mk. só, 1,5 evőkanál cukor, 1 egész tojás, tészta kenéséhez: 1 tojás,  szóráshoz mák.
👌
Elkészítése: Kevés langyos tejbe  tettem az élesztőt kevés cukrot és lisztet hagytam felfutni. Kimért lisztbe tettem a cukrot  sót összevegyítettem  liszt közelébe mélyedésbe tettem a tojást megkelt élesztőt tejszínt és ahogy dagasztottam apránként öntöttem hozzá a tejet. Jól bedagasztottam  a tésztát és letakarva 3/4 órát pihentettem. Lisztes gyúrótáblára borítottam ahol négyfelé vettem egyenként gömbölyítettem majd letakarva ismét 15' pihentettem. Az idő letelte után egyenként egyforma rudat formáltam a tészta cipókból  két rudat vízszintesen ujjnyi távolságra tettem egymástól és merőlegesen rátettem a másik kettőt.... a többit nem írnám le a forrás linkjén elolvasható. Sütőpapírral  bélelt tepsibe pakoltam ahol felvert tojással lekentem  és fél órát pihentettem. Ezután ismét lekentem és mákkal megszórtam  előmelegített sütőbe tettem ahol  200 C fokon 10' sütöttem majd a hőt csökkentve   180 C fokon  35' sütöttem  tovább.😋
Jó étvágyat!

forrás:innen

10 megjegyzés:

  1. Nagyon szép a kalácsod! Kívül-belül. Finoman foszlós, látszik rajta!

    VálaszTörlés
  2. Gerdi köszi és nagyon finom volt. Eddig általában tettem bele vajat vagy margarint de ebbe nem kellett mégis annyira puha volt biztos jót tett neki a tejszín:)

    VálaszTörlés
  3. Szerintem is szép lett a kalácsod, és látszik rajta milyen finom! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép a kalácsod megformázása, finom lehetett! Ügyes voltál!

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű a kalácsod, Éva, panaszra nem lehet okod! A képről pedig lerí a mennyei íze is!:) Ismét remekeltél, gratulálok!

    VálaszTörlés
  6. Katalin köszi.
    Tiffanylda köszönöm szépen.

    VálaszTörlés
  7. Én is rajongok a kalácsokért. Nagyon sokszor készítek.
    Nagyon szépen néz ki, de ez nálad nem meglepő.

    VálaszTörlés
  8. Én is nagyon szeretem a kelt tésztákat, kalácsokat. Fontam már hat szálból is, az sem könnyű, de ennek a leírása sem az. Egyszer majd kipróbálom.
    Szép lett a kalácsod és nagyon guszta.

    VálaszTörlés
  9. Andrea köszönöm!
    Lívia köszi nagyon finom! Hat szálból fonással én nem is kísérleteznék:)

    VálaszTörlés

Üdvözöllek! Örülök hogy meglátogattál:)