Gyakran készítek házilag kenyeret többfélét sütöttem már amit különböző formában is elkészítem és bármikor szívesen nekiállok dagasztani mert szeretek vele foglalkozni! Mióta blogot írok igyekszem a kenyér ünnepének is megadni a hangulatát egy friss házi kenyérrel legyen az kicsi vagy nagy😊
Hozzávaló: 25 dkg finomliszt, 5 dkg rétesliszt, 1 dkg friss élesztő, csipet cukor, 1 tk. só, kb. 1,5 dl langyos víz.(ebből a mennyiségből a kisült kenyér súlya :45 dkg )
🌻
Elkészítése: Kevés langyos vízbe tettem a csipet cukrot és az összemorzsolt élesztőt teáskanál lisztet hozzátéve elkevertem és pihentettem még felfutott. Kimért kétféle lisztet összevegyítettem megkelt élesztőt beleöntöttem sót tettem hozzá és a langyos vízzel bedagasztottam a tésztát. Letakarva 1 órát pihentettem. Ezután enyhén lisztes gyúrótáblán átgyúrtam megformáztam és egy kisebb jénai edénybe sütőpapírt tettem ebbe raktam a tésztát amit ismét 15'-ig pihentettem még előmelegítettem a sütőt . A tészta tetejét pár helyen késsel megvágtam vízzel lekentem és az előmelegített sütőben 200 C fokon 40' sütöttem. Mikor kivettem a sütőből ismét átkentem vízzel és rácson hagytam hűlni.
Jó étvágyat!
Ismét egy szép kenyeret sütöttél, ami méltó helye lehetett az ünnepi asztalnak!
VálaszTörlésSzép kenyeret sütöttél, finom lehetett.
VálaszTörlésMinden elismerésem a tiéd ! Én lassan másfél hónapja nem sütöttem kenyeret itthon (eszem a vacak "bótit") - de a pici konyhám kibírhatatlanul meleg lesz egy órás kenyérsütés után....Szép lett az ünnepi kenyered !
VálaszTörlésDe szép lett a kenyered és jó, hogy sütöttél az ünnepre!:) Nekem valahogy kiment a fejemből... A karantén ideje alatt annyit sütöttem, hogy nagyon meghíztunk, most elvonón vagyunk, valószínű ezért felejtettem el.
VálaszTörlésLívia köszönöm finom kenyér lett ahogy szoktam most is a fele a mélyhűtőbe került később majd elővesszük!
VálaszTörlésaranyos fodorka azért a boltiban is van finom. Majd jönnek később a hűvösebb napok és akkor megsütöd a kedvenc kenyeredet, köszi!
Tiffanylda köszi, volt már ilyen koplalásos időszakotok :-))