Többször sütöttem már igaz más technikával. Mikor ezt az elkészítési módot megláttam egy újságban egyből tudtam hogy kifogom próbálni mert kíváncsi voltam hogy működik a gyakorlatban?
Hozzávalók:(fél adagból készítettem amiből 4 db lett) 25 dkg liszt , 1 dkg friss élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 db tojás, 1,3 dl tej, 5 dkg margarin, tészta forgatásához: kristálycukor és őrölt fahéj én most ezt választottam de lehet csak cukorral, vagy cukor és darált dió ki hogy szereti:)
🌲
Elkészítése: Kevés langyos tejbe tettem az élesztőt a cukor felével és kevés liszttel elkevertem hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a már felfutott élesztőt a többi cukrot és a maradék tejjel és langyos margarinnal bedagasztottam a tésztát amit letakarva 1 órát pihentettem. Alufóliát tekertem 4 db üres sörös dobozra . A már megkelt tésztából darabokat vágtam le amiből 2 cm vastag csíkokat sodortam és rátekertem a fóliára majd megforgattam a fahéjas cukorba és tepsibe állítottam.( Volt olyan hogy egy dobozra két darabból tettem a csíkot ez nem baj) Mikor elkészítettem az összeset előmelegített sütőbe 180 C fokon 20' sütöttem. Kicsit vártam hogy hűljön majd simán lejött a fóliáról a tészta és nagyon finom! (Tetszik ez az elkészítési mód nem kell forgatni sütés közben !)
Jó étvágyat kívánok!
📌 Az újság írta" 1926-os kiadású Biri néni szakácskönyve című könyvben kürtőskalácsnak írták le nyomtatásban először."
De ügyes megoldás, nagyon tetszik 😄. Nagyon finom lehetett ez a fahéjas cukros változat!
VálaszTörlésMicsoda jó ötlet sörösüvegen sütni kalácsot ! Nekem nem jutott eszembe, így hát csak "normális" kalácsot sütöttem, nem is régen, olyan fonott-kakaós félét. Az is jó volt, bár azért más, mint ez a változat.
VálaszTörlésEzt szívesen kipróbálom én is, nagyszerűen néz ki.
VálaszTörlésA kisfiam kedvence... már olyan régen szeretné, hogy süssek, de még nem voltam elég bátor hozzá...
VálaszTörlésKatalin köszönöm finom volt.
VálaszTörlésaranyos fodorka sörösdobozon , nekem is megtetszett azért tettem egy próbát és jól működött. A kalács bármilyen formában finom tud lenni:)
teller-cake sok sikert váljon egészségetekre!
Kánya Andrea sok sikert, váljon egészségetekre! Ha már a kisfiad a linzert nem eszi akkor legalább ezzel szerezzél neki örömet:)
Hű, de ügyes vagy. Nekem egy mini kürtőskalács sütőm van, de még csak Noémi használta. Ez a sörösdoboz jó ötlet.
VálaszTörlésDe jó olvasni, Éva!:) Visszajöttek az emlékek egy dunai nyárról! A bizonyos zátonyunkon csináltuk így a kürtőst! Csak ott egy nyársat beleszúrtunk a dobozba és a tábortűz parazsa felett forgattuk. Most nem lenne kedvem ilyen időben!;)
VálaszTörlésAni köszönöm!
VálaszTörlésTiffanylda örülök hogy kedves emlékek jutottak eszedbe erről az egyszerű kalácsról. Szabadban nem de sütőben megsütheted:-))
Az egyik kedvencem, de eddig még soha nem készítettem. Ez a megoldás jó ötlet, megjegyzem, hátha egyszer nálunk is elkészül. :)
VálaszTörlésÉn is a héten sütöttem kürtöskét!😊😊 Nagyon guszták a tieid is!❤
VálaszTörlésOkki nem nagy ördöngösség bátran vágjál bele !
VálaszTörlésVerus köszönöm!