Szeretem az aranygaluskát leginkább dióval, de mivel most elég drága elkészítettem mákkal!
Hozzávalók /18 cm tortaformához/: 25 dkg liszt , 1 dkg friss élesztő, 1 tojássárgája, 1,5 dl langyos tej, 3 dkg olvasztott margarin, 2 evőkanál porcukor, csipet só, forma kenéséhez: zsír , tészta kenéséhez :kb. 3 dkg olvasztott margarin, töltelék: 10 dkg darált mák + 4 evőkanál cukor.
Elkészítése: Kevés cukros langyos tejbe morzsoltam az élesztőt hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a hozzávalókat a felfutott élesztővel együtt és bedagasztottam a tésztát letakarva hagytam duplájára kelni. Enyhén lisztes gyúrótáblára borítottam a tésztát ujjnyi vastagra nyújtottam és kis pogácsa szaggatóval szaggattam ki . A formát zsírral kikentem ebbe pakoltam egy sor tésztát amit olvasztott margarinnal megkentem és beszórtam cukros mákkal, erre még egy sor tészta került amit ismét kentem és szórtam cukros mákkal végül a megmaradt darab tésztákat középre körbe pakoltam amit lekentem és rászórtam a megmaradt tölteléket. Még a sütőt előmelegítettem addig kelt a tészta ezután sütőbe tettem és 180 C fokon 30' sütöttem. Hagytam hűlni ezután vettem le a formáról a karimát. Nagyon finom mákkal is !
Jó étvágyat kívánok !
Igazi különlegesség! Mákkal is nagyon finom lehetett 😋.
VálaszTörlésKöszi Kati finom volt, de azért dióval az igazi !
VálaszTörlésÉn is készítettem már mákkal, akkor nem aranygaluska, hanem ezüst. :)Bizony drága a dió. Ma ki kellett vágni az udvarunkon a nyírfát, mert kiszáradt. A favágó elmondta, hogy nem győzi kivágni a diófákat, mert befeketedik a dió burka.
VálaszTörlésNagyon guszta, váljék egészségedre! Mákkal még nem készítettem, de jó ötletet adtál, kifogom próbálni.Köszönöm!
VálaszTörlésAni látod én erre nem is gondoltam hogy a neve is más! Finom volt de ahogy már írtam is azért a dióval egészen más. Sajnos hogy mindig van ok arra hogy dráguljanak az alapanyagok.
VálaszTörlésGizi köszönöm , csak a kis tányéron lévőt kóstoltam meg a többit tettem mélyhűtőbe hogy a gyerekek is kapjanak belőle. Sok sikert a sütéshez és váljon egészségetekre!
A mákos variációt én se ismertem, de nem lehet az rossz....és bizony, a dió már-már megfizethetetlen. Én is csak karácsonykor veszek, mert az az ünnep elképzelhetetlen grillázsos ostya nélkül, márpedig ahhoz kell a dió. De az ma már "karácsonyi ajándék" kategória nálunk.
VálaszTörlésaranyos fodorka a grillázsos ostyádra az elmúlt évben sem volt szerencsém elkészíteni mert kevés volt a dióm akkor is, pedig nagyon szeretném !
VálaszTörlés