Régen sütöttem kalácsot pedig szeretem de valahogy elmaradt most bepótoltam.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1,5 dkg friss élesztő, kb. 2 dl langyos tej, 2 evőkanál cukor, csipet só, kevés reszelt citromhéj, 2 evőkanál olaj, mazsola, 1 db tojás / aminek a felét a tésztába tettem a másik felével kentem a tésztát.
Elkészítése: Kevés langyos cukros tejbe morzsoltam az élesztőt kiskanál lisztet tettem hozzá és hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a többi hozzávalót /mazsola kivételével/ és a már felfutott élesztővel együtt bedagasztottam a tésztát amit hagytam duplájára kelni. Ezután enyhén lisztes gyúródeszkán három felé vette, egyenként kinyújtottam megszórtam a beáztatott lecsepegtetett mazsola egy részével majd feltekertem. A tészta rudakat összefontam és sütőpapírral bélelt sütőformába tettem ahol még 20'-ig pihentettem. Ezután tojással lekentem és előmelegített sütőbe tettem ahol 180 C fokon 35'-ig sütöttem.
Jó étvágyat kívánok !
Finom kalácsot sütöttél! Mi sokszor eszünk reggelire kalácsot, egy kis vajjal, lekvárral, vagy akár mézzel is.
VálaszTörlésKöszi Kati, nálam ez úgy működik hogy megkívánom majd megsütöm 1-2 szeletet megeszek akár csak úgy magában majd a többit teszem a mélyhűtőbe. (A friss sütésből szoktam a szomszédba adni pár szeletet. )
VálaszTörlésÉn se sütöttem már jó ideje.Talán karácsonyra ? Ki tudja .....(Annyira nem "gazdaságos" az egy személyre sütés... és meg is unja az ember a sajátját...persze megoldásnak marad a hűtő...)
VálaszTörlésTudod Mari az elmúlt napokban boltban láttam kalácsot ami közel ezer forint lett volna (ami kb. akkora volt mint az enyém most), inkább sütöttem magamnak .1-2 szeletet megeszek a többit hűtőbe tettem mert tudom hogy örömmel elfogyasztja majd a család.
TörlésNagyon guszta, és szép kalácsot sütöttél, abban meg biztos vagyok, hogy nagyon finom. Most jól is esne egy szeletke belőle. :)
VálaszTörlésKöszi Éva őszintén szólva most nekem is jó lenne belőle😁
Törlés