Hozzávalók: 2 dl tej, 1,5 dl víz, 3 ek. olaj, 3 dkg. margarin, 1,5 tk. só, 1 tk. cukor, 50 dkg. liszt, 2 dkg. élesztő + a kovász! Kovász:( amit előző este elkészítettem) 1,5 dl víz, csipet só, 15 dkg. liszt, 2 dkg. élesztő. Ezeket egy kis tálban összekevertem és a konyhában hagytam éjszakára.
Elkészítése: Az élesztőt a vízben cukor hozzáadásával és kevés liszttel kelesztettem. A lisztet tálba tettem amibe öntöttem a megkelt élesztőt , sót, olajat , a kovászt és a langyos tejjel elkezdtem dagasztani. Mikor már jól bedagasztottam akkor tettem hozzá a langyos margarint és még ezzel is dagasztottam. Végül lisztet szórtam a tészta tetejére konyharuhával letakarva hagytam duplájára nőni. Ezután kiborítottam a tálból lisztes deszkára a tésztát feldaraboltam és hengerré formáltam . Szezámmaggal szórtam meg a tetejét , tepsibe sütőpapírt tettem erre pakoltam a rudakat. Előmelegített sütőben 200 fokon 40 ' sütöttem.( Mikor kivettem a sütőből én vízzel megspricceltem.)
Jó étvágyat!
Nagyon tetszik ez a kovászos kelesztés.Valamikor én is használtam, de aztán feledésbe ment.Most itt az ideje újra próbálkozni vele.Köszi a receptet.
VálaszTörlésTényleg jó lenne egyszer kipróbálni itthon házilag, de vhogy mindig tartok tőle egy kicsit...:) Nagyon tetszik a vajas rúdad!
VálaszTörlésAki mer, az nyer- ügyes vagy, nagyon finomnak látszik a vajas rúd! :)
VálaszTörlésGyönyörűek lettek, Terike meg mestere a kelt tésztáknak, tőle lehet tanulni:)
VálaszTörlésA kovász nekem is mumus! Ügyes vagy! :)
VálaszTörlésNagyon szépek lett, biztosan finomak is! Még én sem mertem kovásszal sütni, de a képet elnézve ki kellene próbálnom! :)
VálaszTörlésGyönyörűek lettek:))
VálaszTörlésJól sikerült az első kovászos bevetés:-) Egyszer már én is sütöttem kovásszal, de nem lett folytatás. Nem is tudom, miért.
VálaszTörlésNagyon szépek lettek! Nekem sincs tapasztalatom a kovásszal, valamiért tartok tőle, pedig mindenhol nagyon dicsérik. Biztos nagyon finom péksüteményeket lehet vele sütni.
VálaszTörlésSzépek lettek a kis kenyérkéid! Kovászt eddig még én sem csináltam, nem is tudtam róla, hogy így házilag is lehet. Biztosan más így az íze, majd egyszer biztosan ki fogom próbálni. Úgy tudom, régen a kenyérdagasztáskor mindig eltettek egy kis darabot a nyers kenyértésztából, és abból lett a kovász a legközelebbi kenyérsütéshez.
VálaszTörlésEz úton is szeretném megköszönni a sok szép megjegyzést, amiket a "Mözsi sétához" írtál. Örülök, hogy tetszett.... Talán így, hogy "örögszem" engem is egyre jobban foglalkoztat a múlt, az otthon, ahol felnőttem... Bár szeretek itt Óbudán lakni, itt vagyok itthon, és itt már több évet töltöttem, mint előtte Mözsön, de az OTTHON mégis Mözs marad mindig számomra...
VálaszTörlésLe a kalappalelútted kedves Éva:) Napról napra hozod a finomabbnál finomabb dolgokat. Én bár még élesztővel sem mertem nekifogni kenyér sütni,pedig még formám is van direkt ehhez.
VálaszTörlésjudit60: Akkor pont itt az ideje hogy ismét elkészítsed!
VálaszTörlésLilla: Bátran kezdjél hozzá nem nagy ördöngösség.Ügyes vagy biztos fog sikerülni!
Vicuska: Köszi!
trollanyu: Köszi! Terike az biztos hogy ennek a mestere!
Panni: Sokat hezitáltam rajta, de ne késlekedjél próbáld meg!Köszi!
hankka: Csak elhatározás kérdése aztán rájön az ember hogy butaság volt vele várni!
Jámborné Budai Mónika: Köszi!
Gerdi: Köszi!
Csupa Csoki: Eddig én is csak sima élesztővel csináltam csak! Nyílván van olyan amit ezután is azzal fogok, de nagyon finom így elkészítve és ha a recept megkívánja akkor ezután kovásszal fogom csinálni!
Katalin: Erről nekem is van némi emlékem csak ezt azért annyira gyakorlatban nem ismertem eddig.Azt a kovászt amit elkészít az ember 10' ami időt igénybevesz és azt a mennyiséget el is használja .Régen emlékszem nem egy hanem legalább 4 db kenyeret sütött nagymamám a kemencében.Nagyon jó volt nézelődni a blogodon és valóban nagyon meghatódtam azoknak a képeknek a láttán ami annyira emlékeztetett nagyszüleim házának berendezésére.Lehet hogy butaság de olyan jó volt kicsit emlékezni és pityeregni!! Az idő pedig ahogy halad előre velünk való igaz hogy egyre többet nosztalgiázom!
Kati: Mi tart vissza? Ha még eszközeid is vannak próbáld ki nagyon finom. Ezt a fajta rudat még zsömlének, kiflinek, vagy éppenséggel csak egybe kenyérként is eltudnám képzelni mert nagyon finom!
VálaszTörlés