Hozzávalók és elkészítése: 2 kg gyümölcs, 35 dkg cukor, 1/2 dl 10 % ecet. Gyümölcsöt megmostam kimagoztam . Ép zománcos fazékba öntöttem az ecetet jól bekentem az edény oldalát is majd a maradék ecetet kiöntöttem pohárba, ebbe az edénybe tettem a gyümölcsöt és a maradék ecetet ráöntöttem. Tűzhelyre tettem ahol tartalék lángon kavarás nélkül hagytam lassan főni. Mikor már kezdett összetöppedni /kb.2-3 óra múlva/ akkor öntöttem rá a cukrot ezt óvatosan kicsit elkevertem. Ezután még főztem kb. 1/2 órát ekkor késhegynyi szalicilt szórtam bele elkevertem és forrón belekanalaztam az odakészített üvegekbe. Celofánnal és üvegtetővel lefedtem fejre állítottam kis időre majd vissza betakartam törlővel így hagytam hűlni másnapig . Ezután "öltöztettem" és sorakoztattam a többiek mellé:-))
Házilag- finomat- téli napokra !
Nagyon szépek a befőttjeid, savanyúságod, néztem mindet! Szépen gyűlnek a kamra polcaidon :-) Legjobban a paradicsomos szószod tetszik, de mindegyik nagyon finom lehet!
VálaszTörlésÍgy még nem próbáltam a szilvalekvárt, de ki fogom.:) Köszönöm!
VálaszTörlésKatalin köszi, apránként gyűjtögetem. Már előzőleg is készítettem paradicsomos szószt az is finom volt de ez is nagyon jó lett!
VálaszTörlésMamka akkor próbáld ki mert nagyon finom és nem kell felette állnod:-)) Egészségetekre!