Korábban sütöttem már ezzel a tésztával bár akkor más töltelékkel . Lányom hozott szép nagy almákat amiből 3 db is elég volt ahhoz hogy elkészítsem ezt a süteményt😊
Hozzávalók: tésztához: 25 dkg finomliszt, 10 dkg margarin, csipet só, 1 db tojás, 1 dkg friss élesztő, 1 dl langyos tej, 1 evőkanál cukor, töltelék: 3 db nagyobb alma, őrölt fahéj, sz.sz. mennyiségű cukor, + kevés darált keksz, tészta kenéséhez tojás sárgája.
🍎
Elkészítése: Először a tölteléket szoktam összeállítani: pucolt almát lereszeltem edénybe tettem kevés cukrot és fahéjat szórtam rá és kis ideig pároltam hagytam hűlni. Tésztához az élesztőt kevés langyos cukros tejbe morzsoltam hagytam felfutni. Kimért lisztet a margarinnal összemorzsoltam és a többi hozzávalóval felfutott élesztővel együtt sima tésztának összegyúrtam/ nem kelesztettem. Enyhén lisztes gyúrótáblára tettem ahol kinyújtottam téglalap formára hosszanti részén gondolatban három felé osztottam és a középső részre szórtam darált kekszet erre halmoztam rá az alma tölteléket a két szélső tésztát ujjnyi széles darabokra felvágtam amiket egyesével felváltva hol az egyik hol a másik oldalról a töltelékre hajtottam. Tojás sárgájával lekentem a tésztát és sütőpapírral bélelt tepsibe raktam amit előmelegített sütőbe téve 180 C fokon 25'-ig sütöttem. Kicsit hagytam hűlni majd porcukroztam és szeleteltem😋
Jó étvágyat kívánok!
De jó nektek, egymást követik nálstok a finomabbnál finomabb kelt sütik 😃😄.
VálaszTörlésKatalin ez a sütemény korábban volt mint a kalács csak véletlen kerültek egymás után, köszi ez is finom volt!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki. Szeretem az almás sütiket.
VálaszTörlésKöszi Andrea, almás nálunk is a "szeretem" kategóriába tartozik:)
VálaszTörlésHmmm, megint micsoda finomság készült nálatok! Az almás mindig nyerő!
VálaszTörlésGerdi köszi!
VálaszTörlésHú nagyon guszta...Tavaly valahol olvastam, milyen finom alma lekvárt lehet készíteni.Nos ki is próbáltuk, igaz kevesebb almából, ha nem sikerül, ne egy nagy mennyiség menjen a kukába...Akár meddig főztem, nekem bizony mint ahogy az almáspitét készítjük, olyan állagot vett fel az én almám, eszébe se volt lekvár lenni.Igy is maradt... Viszont idén elővettem, gyorsan secc-pecc a tészta elkészitése, üvegből ki az "almalekváromat" és már mehetett a sütőbe..Ilyen gyors almáspitét még soha nem készítettem, és olyan volt, mint amit frissen csinálunk...Idén újra teszek el, remélem nem töröltem ki a készítését...
VálaszTörlésKöszönöm a sok finom receptet, nézelődöm ám Nálad, nyomon követlek.
VálaszTörlésMég tartozom Neked egy recepttel, hogy végül is milyen sütit készítettem, amikor Szombathelyre mentem, hamarosan küldöm.
Vera az elmúlt években én is csináltam almából lekvárt, nem lekvár jellegű de hasonló mint mikor megdinszteljük az almát nagyon finom volt. Most eddig még almát nem tettem el, de ha nem találnád a saját receptedet belinkelem majd az enyémet ide:)
VálaszTörlésFáni örülök hogy "nyomon követsz", érdeklődve várom mit alkottál?
Vera én ezt a változatot szoktam készíteni:https://takarekoskonyha.blogspot.com/2014/09/fahejas-almadzsem-teli-napokra.html
VálaszTörlésKöszönöm, kiirtam, nem néztem hogy nekem meg van e a recept, de szerintem ez lehet...egy biztos, nagyon gyorsan lehet igy sütit varázsolni,kelt tésztába még nem készítettem, de rajta leszek...
VálaszTörlésVera sok sikert, váljon egészségetekre!
VálaszTörlésNálam is várólistán van ez a fajta kelt tészta. Nagyon szép lett a tied.
VálaszTörlésAni érdemes megsütni mert nagyon finom, köszi!
VálaszTörlés