Az utóbbi időben mindig pórul jártam a fokhagymával. Nem nagy mennyiséget veszek belőle de annak is a vége mindig kukába végzi és természetesen akkor veszem észre hogy rossz mikor már felakarnám használni . Most úgy döntöttem próbaként egy fej fokhagymát gerezdjeire szedve megpucolva egy zárható műanyag kis dobozba mélyhűtőbe pakolom tartaléknak . Van már ott feldarabolt élesztő aminek szintén nagy hasznát veszem ha éppen kifogyok a frissből , citromhéj ami jó szolgálatot tesz ha szükségem van rá ezek is vajtartóban várakoznak felhasználásukra . 😉
Bizony bizony + ! A fagyasztással lehet pár dolgot tartósítani - nekem is mindig vannak az általad felsoroltak a hűtőmben. A jégkocka fagyasztóba szoktam citromlevet is fagyasztani, egy limonádé pillanatok alatt elkészül ezzel.
VálaszTörlésaranyos fodorka régebben én is a jégkocka tartóba apróra vágott petrezselymet tettem és egyszerű volt így a levesbe tenni, de a citromlé is jó ötlet.
VálaszTörlésSajnos a fokhagymák sem a régiek már, kívül szépek, a belsejük pedig.... olyan, amilyen.
VálaszTörlésÉn petrezselymet és más zöldfűszereket is szoktam fagyasztani, és reszelt citromhéjat is.
Katalin petrezselymet, zeller zöldjét, vegyes feldarabolt zöldségeket is lefagyasztok az említetteken kívül. Citromot én nem reszelve szoktam betenni , olyankor mikor veszek a levét teába teszem a héját fagyasztom le .Mikor használom akkor reszelem csak. Bárhogy is tesszük el megmentjük a ízeket még ha nem is olyan mint frissen:)
VálaszTörlésRégóta turmixoljuk a petrezselymet, hagymát, /hogyha kevés kell, ne keljen egész hagymát eldobni/...kaprot is..Jégkocka tartóba...Citrom héját mint az almát hámozva teszem el, ha kell apróra vágom..Piros paprikát/cápiát/is turmixolva ,jégkocka tartóba .Idén kezdtem el a spenótot is eltenni,ugyanígy....Idén először lesz foghagyma... köszi a tippet, megpróbálom, sajnálnám, hogy tönkre menjen...
VálaszTörlésNagyon jó ötletet adtál, köszönöm! Fokhagymát még nem próbáltam lefagyasztani, viszont én is sokszor ki kell hogy dobjam. Én is mindent lefagyasztok, még a maradék darált mákot is, de darálás nélkül is a fagyasztóba tartom, úgy nem keseredik meg.
VálaszTörlésVera régebben én a zeller zöldjét próbáltam darálva eltenni sóba. Mindennel érdemes próbálkozni magunknak spórolunk vele. Köszi hogy megosztottad ötleteidet.
VálaszTörlésGizi már másodszor jártam úgy hogy a felét elkellett dobnom. Amit fagyasztóba raktam már abból használtam is, rövid idő alatt kiengedett és mivel fokhagymás húsba tettem így nem is vártam vele sokáig. A bejegyzésemre kaptam egy üzenetet aki gyakorlatban használja hogy kis üvegbe megtisztítva rakja és olajat önt rá most azt is kipróbálom .Azt írja hogy az olaj is átveszi a fokhagyma illatát ami valójában jó! Volt már úgy hogy én is óvatosságból a megmaradt darált mákot betettem a fagyasztóba.