2012. december 31., hétfő

Sok szeretettel minden kedves látogatómnak !!

                                                                             

2012. december 30., vasárnap

Vienetta jégkrémtorta házilag

Kisebbik lányom születésnapjára (  XII.29.volt) készítettem .Mivel az elmúlt napokban itthon voltak és nem szerettem  volna előtte készíteni a szülinapi tortáját ezért választottam  ezt az édességet !
                                                                             
Hozzávalók: 3 cs. tejszínhabpótló por, 4,5 dl tej, 3 ek. cukor, 10 dkg. étcsoki, 2 ek. olaj. 
🌸
Elkészítése: A tejszínhabpótló porhoz tettem a cukrot elkevertem majd apránként hozzáöntöttem a tejet amivel jól elvegyítettem majd gépi habverővel alaposan /kemény habbá/ felvertem. Ekkor egy őzgerincformát kibéleltem alufóliával , a csokoládét 2 ek. olajjal  gőz fölött  megolvasztottam. A habból kanalaztam  egy réteget a formába majd az olvasztott csokiból vékony sugárban csurgattam rá , ezután megint habból tettem és csokit rá, majd ismét hab és a maradék csokoládét a tetejére csurgattam. Alufóliával betakartam a tetejét is és mélyhűtőbe tettem. Mikor kivettem a formából kiborítottam és ezután díszítettem !Nagyon finom volt mindenkinek nagyon ízlett!
Kellemes nassolást kívánok !

2012. december 22., szombat

Sok szeretettel kívánok.....

                                                                               

Almás kenyér *

                                                                                    
Hozzávalók:  12,5 dkg. margarin, 6 dkg. cukor, 2 db. tojás,  +1 tojás fehérje, 15 dkg. liszt, csipet sütőpor, 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, 25 dkg. reszelt alma /ez kb. 2 db. alma/, 10 dkg. mazsola, 10 dkg. durvára vágott dió, és étcsoki a tetejére.( mazsolát most csak 5 dkg. tettem  bele és egy szelet birsalma sajtot apróra vagdalva) 
🌲
Elkészítése:  A margarint kicsit  felolvasztottam és hozzáadtam a cukrot és a tojássárgáját majd habosra kevertem. A lisztet összekevertem a sütőporral, kevés sóval és a mézes fűszerkeverékkel, majd a tojásos masszához tettem. A  reszelt almához hozzákevertem  a mazsolát és a diót, végül ezt is a tésztához adtam.  A tojásfehérjéket habbá vertem, amit nagyon óvatosan a masszába kevertem.
Kivajazott kilisztezett gyümölcskenyérformába öntöttem és  előmelegített sütőben 200  fokon   25'sütöttem.  Tűpróbával meglehet nézni hogy a közepe is átsült -e?
 Hagytam kihűlni, majd kiborítottam  a formából és csokiöntettel és egész diódarabokkal díszítettem. 
Jó étvágyat kívánok !
                                                                         ****
Szeretettel köszöntelek :VR Júlia, Iceflower, Andi és Iren   blogom új olvasói !
                                                                              

2012. december 20., csütörtök

Elkészült a bejglim ! *

Szerettem volna  változtatni (esetleg kelt tésztából készíteni?), de végül csak maradtam a rég megszokott receptemnél.  Édesanyám mindig ebből a tésztából készítette aminek a receptjét megtaláljátok itt.
Ui: Talán pár többször is leírtam, de most is figyelmetekbe ajánlom ezt a fajta tésztát, mert ebből rácsos, almás,  túrós  sütemény is készíthető nagyon finom és egyszerű !                                                                            

2012. december 19., szerda

Egészség a legfontosabb!!!

Az elmúlt napokban nagyon sokszor eszembe jutott  hogy mennyire sokat ér az egészségünk! Talán mikor minden rendben van velünk akkor bármilyen problémánk adódik  azt  sokkal tragikusabbnak érezzük , pedig ha  betegség adódik annál nincs rosszabb.Általában majd minden év végére sorban jöttek a problémák és egynél általában nem állt meg,  előfordult  hogy  a TV elromlott, új zárat kellett venni, de volt úgy hogy éppen ünnepek előtt áztatott el a felső szomszéd minket.  Ezek a megoldható de problémát okozó gondok eltörpültek amellett mikor betegséggel kell megküzdeni.  Sajnos most férjem  megbetegedése  gondterheltebbé teszi  napjaimat.  Remélem és bízom benne hogy mielőbb felerősödik !

MINDEN KEDVES LÁTOGATÓMNAK  
                                                                       

2012. december 18., kedd

Kókuszos kocka *

                                                                             
Receptjét megtaláljátok itt .  Ezt a süteményt szinte minden karácsonykor  elkészítem !

2012. december 17., hétfő

Boursin-sajt házilag

                                                                                     
Hozzávalók: 15 dkg. margarin, 20 dkg juhtúró, 2 db. tejszínsajt,  fokhagymakrém , snidling vagy petrezselyem.  
🌸

Elkészítése: a felsorolt hozzávalókat  jól összedolgozzuk és hűtőben állni hagyjuk hogy jól összeérjenek az ízek.

Ui: Fokhagyma helyett lehet tenni: bors, paprika, vöröshagyma. Fele mennyiségből és petrezselyemmel készítettem most !
Jó étvágyat kívánok !

2012. december 16., vasárnap

Máktorta

                                                                                 
Hozzávalók és elkészítése:20 dkg margarint habosra kevertem  20 dkg. porcukorral, egyenként hozzákevertem 5 egész tojást, majd 10 dkg. finomra darált mákot, 16 dkg. lisztet és kevéske reszelt citromhéjat. A massza kétharmadát kikent kilisztezett tortaformába öntöttem, egyenletes rétegben rászórtam  1/4 kg kimagozott , befőtt meggyet, és rásimítottam a maradék tésztát. Előmelegített forró sütőbe toltam és - a lángot mérsékelve 200 fokra 35'  (tűpróbáig) sütöttem. A tésztát hagytam kihűlni, majd tálra borítottam, és vaníliás porcukorral beszórtam .
                                                                             

2012. december 15., szombat

Olcsó csöröge/ élesztő nélkül

                                                                                                                                                                   
Hozzávalók:  25 dkg. liszt,  2 db tojás,  1 mk. rum/ vagy aroma/, diónyi margarin, kevés tejföl/nekem 3 ek elég volt/ és  egy csipet só, sütéséhez olaj.
😊
Elkészítése: a hozzávalókat a tejföllel  összegyúrtam,  rugalmas tészta lett , azonnal késfok vastagságúra nyújtottam, négyszögletes darabokra  vágtam , és a lapokat párhuzamosan bevagdostam derelyemetszővel. Összebogoztam, és bő forró olajban aranysárgára sütöttem.
Sütés után vaníliás  porcukorral szórtam meg! Lekvárral  tálaltam.
Jó étvágyat kívánok !

2012. december 14., péntek

Pihentetés nélküli mézes sütemény *

                                                                             
  Majd elfeledkeztem erről a nagyon finom sütemény receptemről. Azért jutott az eszembe mert a gyerekek karácsonyi csomagjához kísérő figurát akartam csinálni  így megsütöttem egy adagot és abból párat megcsináltam  úgy hogy csomaghoz lehessen tenni, talán  még karácsonyfára is jó lenne!
 Sütemény receptjét  megtaláljátok itt . Mikor kiszaggattam  a formákat pár darab süteményen , egyik tortadíszítőcső végét  beleszúrtam .(szerintem szívószállal is jó lett volna, ha lett volna itthon?) Mikor a sütemények megsültek és kihűltek akkor díszítettem, majd  belefűztem ezt a szalagot.
Sok sikert hozzá!
                                                                  

2012. december 13., csütörtök

Tárkonyos csirkeragu leves "Ízőrzők" Ozora

 Hozzávalók:(azt a mennyiséget írom amiből most kettőnknek készítettem): 30 dkg. csirkemell, 3-4 ek olaj, 1-1 db sárgarépa és fehérrépa, 1 db vöröshagyma, 1 db ( nagyobb)  krumpli  , 1 dl főzőtejszín, 1 ek liszt, só, őrölt bors, pirospaprika, 1 db babérlevél, 1 mk. tárkony, zeller zöldje/ fagyasztva van eltéve nekem/,kis darabka fehér paprika, levesbetéthez: 1 db tojás , só, 3 ek. liszt, 1 mk. olaj.
🐓
Elkészítése:  Az olajat megforrósítom majd a vöröshagyma felét apró kockákra vágtam  és a zöldséget (sárgarépa, fehérrépa karikára vágva) tettem  bele és megdinszteltem . Ezután tettem hozzá a babérlevelet, a csíkokra felaprított húst a hagyma másik felét megszórtam az őrölt borssal, pirospaprikával és felengedtem  kb. 1,5 l vízzel   sóztam és  zellert  tettem hozzá és hagytam főni. Mikor már a hús kezdett puhulni akkor tettem bele a felkockázott krumplit és a tárkonyt . Kevés főzés után a tejszínt elkevertem a liszttel   és behabartam vele a levest. Elkészítettem a tésztát és a forrásban lévő levesbe szaggattam. 😋
Jó étvágyat kívánok !
                                                                   

2012. december 12., szerda

Burgonyás pogácsa

Hozzávalók:  1/4 kg. főtt áttört krumpli, 1/4 kg. margarin, 1/4 kg. liszt, 2 tk. só, 1 db tojás  tésztába + 1 db a kenéshez . 
🌸
Elkészítése:  A lisztet elmorzsoltam a margarinnal  hozzá tettem a megfőtt áttört és kihűlt krumplit a sót és a tojást. Összegyúrtam majd háromszor  5' pihenőkkel kinyújtottam és össze hajtottam a tésztát. Ezután letakarva hűvös helyre  tettem 3 órára. Ezután kinyújtottam ujjnyi vastagra majd kiszaggattam és felvert tojással megkentem. Forró sütőbe tettem  ami nálam  230 fok volt  és 25' sütöttem.
Ui: Sütöttem már többféle burgonyás  pogácsát de élesztő nélkülit eddig még nem ,  nagyon ízlett ez a pogi!   
                             Jó étvágyat kívánok !                                     

2012. december 11., kedd

Szilvalekváros bukta "Ízőrzők" Noszvaj

                                                                             
Hozzávalók: 45 dkg. liszt, 20 dkg. zsír, 2 dl tej, 2,5 dkg. élesztő, mk. cukor, csipet só, 2 dl. tejföl. Szilvalekvár  / most bontottam fel az első üveggel amit én csináltam nagyon finom/.
🌺
Elkészítése:  A langyos tejben elmorzsoltam az élesztőt  hozzátettem a cukrot 1 ek. lisztet elkevertem  és letakarva  pihentettem . A lisztben elmorzsoltam a zsírt  tettem hozzá csipet sót és a megkelt élesztőt, valamint a tejfölt és az egészet jól bedagasztottam. Konyharuhával letakarva 1/2 órát meleg helyen pihentettem. Ezután a tésztát meglisztezett gyúródeszkán átgyúrtam és négy felé vágtam. Egyenként  a tésztát kinyújtottam  téglalap formára majd hosszában elvágtam ezután feldaraboltam  négyzetekre  és   lekvárt   kanalaztam  bele és összetekertem. A többi tésztát is mikor elkészítettem akkor kizsírozott tepsibe pakoltam a buktákat egymástól kicsit távolabb és még tepsiben hagytam 30' pihenni. Előmelegített sütőben 220 fokon  20' sütöttem. Mikor kihűlt vaníliás porcukorral szórtam meg.😋
Jó étvágyat kívánok!

2012. december 10., hétfő

SAD.XII.fordulóval kapcsolatos infó !

                                                                                     
Troll a konyhámban blog  szerzője trollanyu volt a SAD.XI. forduló háziasszonya aki a következő játék háziasszonyi teendőire  kért fel  ami megtiszteltetés számomra  és  nagyon szépen köszönöm!   Arra gondoltam hogy mivel jönnek az ünnepek  mindenki elfoglalt  , a játékot csak január első hetében  folytassuk! Akkor jelentkezem az ötletemmel ami most napról napra változik  mivel  nem kis feladat elé állítottak az "elődeim" akik igen frappánsakat találtak ki eddig!
                                                                       

Zserbó" régimódi" mázzal *

 A süteményem receptjét megtaláljátok itt
🌲
Régen nem volt kapható boltban  tortabevonó, mégis nagyon finom máz volt  a sütemények tetején . Bevallom őszintén én sem használom rendszeresen ezt a  mázat, pedig kellene mert egészen más a sütemény íze is! Blogomban már beírtam , de azért most  leírom ide is  hogy csupán csak: 4 ek. kakaópor, 4 ek. kristálycukor,4 ek. víz és 8 dkg. margarin szükséges hozzá. Kis lábasba teszek  egyszerre minden hozzávalót  és lassú tűzön olvasztom fel majd a süteményre öntöm és elkenem rajta.    
                                  Jó étvágyat kívánok !                                    

2012. december 7., péntek

Minden kedves látogatómnak .....

                                                                                   

Diós-narancsos gyümölcskenyér *

  Hozzávalók:10 dkg. margarin+ a forma kenéséhez, 10 dkg. kristálycukor, 1 tk. sütőpor, 1 tk őrölt fahéj, 18 dkg. liszt + a formához, 3 db tojás, 1/2 dl habtejszín/amit szerintem tejföllel is helyettesíthetünk/, 10 dkg. kandírozott narancshéj, 10 dkg. dió, 5 dkg. mazsola, porcukor a szóráshoz.
🌲
Elkészítése:  A margarint a cukorral kikevertem. A liszthez  adtam a sütőport és a fahéjat majd beleszitáltam a margarinos keverékbe. A tojást külön pohárban elkevertem majd ezt is hozzákevertem a tésztához , ezután a tejszínt és a gyümölcsöket amit előtte  előkészítettem (a diót összevágtam apróra  a kandírozott  narancshéjat  és a mazsolát ). Az egészet jól elkevertem és a margarinnal kikent és liszttel megszórt őzgerincformába öntöttem. Előmelegített sütőbe tettem 200 fokon 40' sütöttem. Mikor kihűlt porcukorral szórtam meg.
Jó étvágyat!
Ui:Kandírozott narancshéj elkészítését házilag: receptjét  megnézhetitek  itt  !                                                                          

2012. december 6., csütörtök

Aszalt gyümölcs-marcipán és Nugát-marcipán bonbon

Hozzávalók: gyümölcsöshöz:  aszalt  sárgabarack és szilva  6-6 db,  maréknyi mazsola, 10 dkg.  étcsokoládé, marcipán(ami nálam nyújtható fondant készült receptjét itt megtaláljátok) , bevonáshoz  10 dkg. étcsokoládé.Nugátoshoz:  5 dkg. nugát, marcipán, fehér csokoládé a bevonáshoz.
Elkészítése: gyümölcsös:  az aszalt gyümölcsöket  apróra feldaraboltam mazsolát hozzátettem, a 10 dkg. étcsokit gőz fölött  2 ek. olajjal felolvasztottam  majd kicsit hagytam hűlni ezután belekevertem a gyümölcsös keveréket.  Ezután kanállal kis halmokat pakoltam egy sütőpapírral letakart tálcára . Mikor már kicsit meghűltek akkor próbáltam gombócokat formálni belőle. Ezután a marcipánomat kinyújtottam kb. 6 cm. átm. pohárral kiszaggattam majd a csokis gyümölcsöket bevontam . Fogpiszkálót szúrtam a gombócokba és kis időre hűtőbe tettem ez kb. 3/4 óra volt. Ezután felolvasztottam a csokoládét  ami a burkoláshoz szükséges és a hűtőből kivett golyókat a fogpiszkálót fogva  a csokiba mártottam lecsöpögtettem és / már máskor is így készítettem/ szűrőkanalat megfordítom és ebbe szúrom be a csokikat így hagyom szikkadni.
Nugátos: blogjátékon nyertem egy doboz nugátot most azt hasznosítottam, apró kockákra felvágtam marcipánt szintén kinyújtottam ezt kisebb formával  kiszaggattam ezzel vontam be kicsit megformáltam. Ezután  fogpiszkálóra téve ezt is  kis időre hűtőbe pakoltam  majd a fehér csokoládét szintén gőz fölött felolvasztva  bevontam .Mikor már mind a kettő csoki eléggé megdermedt ekkor csurgattam meg  az ellenkező színű  maradék csokival őket.
Kis dobozba pakolva ez is mikulás csomag része lesz!
(Aszalt gyümölcsösből : 14 db  Nugátosból: 12 db lett !
Mindenki aki erre jár a mai napon 1 db bonbont virtualisan elvehet a Mikulás engedélyével!:-))                                                               

2012. december 4., kedd

Csirkehús csíkokra vágva fűszeres panírban sütve

Ennek a finomságnak az elkészítését  Alíztól   választottam, bár fűszerezésen kicsit változtattam.
                                                                       
Hozzávalók: 1 db csirkemellfilé, só, fűszerek:  őrölt bors, oregánó, bazsalikom kakukkfű, majoránna, liszt, tej, tojás, sütéshez olaj.
Elkészítése: a csirkemellfilét csíkokra feldaraboltam majd kicsit  besóztam. A panírhoz  palacsinta sűrűségű tésztát csináltam majd kb. 1/2-1/2  mk.  fűszert(mindegyikből) szórtam hozzá jól elkevertem. A húst lisztben megforgattam majd a panírban és végül forró olajban kisütöttem. Krumplipürét  készítettem hozzá.
Ui:  Így talán többnek tűnik a hús és nagyon finom.(szerintem csirkecombot is lehet ezzel a módszerrel sütni)
Jó étvágyat !

2012. december 3., hétfő

Mézeskalács házikó /csak az építése s.k./

                                                                                 
Nagyobbik lányom vette  az unokaöccsének /unokámnak/ Egy nagy dobozban  minden kellék volt  hozzá, nekem csak cukormázat kellett készítenem . Az összeállítása volt az én feladatom. Nagyon praktikus egy kis hibát elkövettem de talán azt nem lehet észrevenni. Az unokám pedig  szerintem csak a cukrokat fogja nézni és szedni!:-))                                                                                  

Decemberi ajánlat ! /ARAH/

Fakanálforgató, tollforgató blogjáténak  az év utolsó hónapjára  ezeket az édességeket és tippeket ajánlom figyelmetekbe sok szeretettel  amit talán még az ünnepek előtt kipróbálhatjátok  !
                                                                               
1. Fondant készítése
                                                                            
2. Hamis marcipán
                                                                            
3. Raffaelló
                                                                              
4. Mézes zserbó
                                                                           
5. Egyszerű gyümölcskenyér
                                                                                 

2012. december 2., vasárnap

Hóesés az Avason !

Eléggé szürkének tűnik a táj , de  annyira más  hangulata van a tájnak!
                                                                                 

2012. december 1., szombat

Sajtos bagett

Fontos hogy elmondjam hogy   reklámot nézni nem nagyon szeretek, de úgy látszik mégis hatással van rám?:-)) Napok óta látom egyik  nagy boltnak a reklámját a sajtos bagett csak 89 Ft.  Annyira megkívántam , azt tudtam hogy ha itthon készítem akkor biztos hogy olcsóbb és talán még az íze is van olyan mint amit reklámoznak! Receptet  interneten nézelődve, de aztán saját fejem után  variálva  állítottam össze!
 Hozzávalók: 30 dkg. liszt, 1,5 dkg. élesztő, kb. 8 dkg. reszelt sajt, 4 ek. olaj, 1 mk. só, 1 mk. cukor, 1,5 dl langyos tej, 1 dl langyos víz, kenéshez 1 db. tojás sárgája, szezámmag.
🌺
Elkészítése: Az élesztőt cukorral, 1 tk. liszttel és   kb. 1/2 dl. langyos tejjel elkevertem .Lisztet tálba öntöttem majd a megkelt élesztőt és a többi hozzávalóval alaposan bedagasztottam. 20' hagytam pihenni a tésztát. Enyhén lisztes gyúrótáblára kiborítva a tésztát  átgyúrtam és 5 felé vágtam  majd egyenként kinyújtottam kb. 20x15 cm téglalapra  közepébe csíkban szórtam a reszelt sajtot majd felgöngyöltem mint a bejglit. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoltam  egymástól kicsit távolabb  tetejét bevagdostam ekkor langyos vízzel átkentem majd hagytam 30'  pihenni.  Ezután a tojás sárgájához  1 ek langyos vizet tettem majd ezzel kentem át és  szezámmagot szórtam  némelyikre. Előmelegített sütőben 200 fokon 30' sütöttem. Nagyon finom puha a teteje az alja viszont ropog!  😋
                     Jó étvágyat kívánok !