2012. december 31., hétfő
2012. december 30., vasárnap
Vienetta jégkrémtorta házilag
Kisebbik lányom születésnapjára ( XII.29.volt) készítettem .Mivel az elmúlt napokban itthon voltak és nem szerettem volna előtte készíteni a szülinapi tortáját ezért választottam ezt az édességet !
Hozzávalók: 3 cs. tejszínhabpótló por, 4,5 dl tej, 3 ek. cukor, 10 dkg. étcsoki, 2 ek. olaj.
Hozzávalók: 3 cs. tejszínhabpótló por, 4,5 dl tej, 3 ek. cukor, 10 dkg. étcsoki, 2 ek. olaj.
🌸
Elkészítése: A tejszínhabpótló porhoz tettem a cukrot elkevertem majd apránként hozzáöntöttem a tejet amivel jól elvegyítettem majd gépi habverővel alaposan /kemény habbá/ felvertem. Ekkor egy őzgerincformát kibéleltem alufóliával , a csokoládét 2 ek. olajjal gőz fölött megolvasztottam. A habból kanalaztam egy réteget a formába majd az olvasztott csokiból vékony sugárban csurgattam rá , ezután megint habból tettem és csokit rá, majd ismét hab és a maradék csokoládét a tetejére csurgattam. Alufóliával betakartam a tetejét is és mélyhűtőbe tettem. Mikor kivettem a formából kiborítottam és ezután díszítettem !Nagyon finom volt mindenkinek nagyon ízlett!Kellemes nassolást kívánok !
2012. december 22., szombat
Almás kenyér *
Hozzávalók: 12,5 dkg. margarin, 6 dkg. cukor, 2 db. tojás, +1 tojás fehérje, 15 dkg. liszt, csipet sütőpor, 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, 25 dkg. reszelt alma /ez kb. 2 db. alma/, 10 dkg. mazsola, 10 dkg. durvára vágott dió, és étcsoki a tetejére.( mazsolát most csak 5 dkg. tettem bele és egy szelet birsalma sajtot apróra vagdalva)
🌲
Elkészítése: A margarint kicsit felolvasztottam és hozzáadtam a cukrot és a tojássárgáját majd habosra kevertem. A lisztet összekevertem a sütőporral, kevés sóval és a mézes fűszerkeverékkel, majd a tojásos masszához tettem. A reszelt almához hozzákevertem a mazsolát és a diót, végül ezt is a tésztához adtam. A tojásfehérjéket habbá vertem, amit nagyon óvatosan a masszába kevertem.Kivajazott kilisztezett gyümölcskenyérformába öntöttem és előmelegített sütőben 200 fokon 25'sütöttem. Tűpróbával meglehet nézni hogy a közepe is átsült -e?
Hagytam kihűlni, majd kiborítottam a formából és csokiöntettel és egész diódarabokkal díszítettem.
Címkék:
almás,
gyümölcskenyér,
sütemény,
sütőporral,
új követők
2012. december 20., csütörtök
Elkészült a bejglim ! *
Szerettem volna változtatni (esetleg kelt tésztából készíteni?), de végül csak maradtam a rég megszokott receptemnél. Édesanyám mindig ebből a tésztából készítette aminek a receptjét megtaláljátok itt.
Ui: Talán pár többször is leírtam, de most is figyelmetekbe ajánlom ezt a fajta tésztát, mert ebből rácsos, almás, túrós sütemény is készíthető nagyon finom és egyszerű !
Ui: Talán pár többször is leírtam, de most is figyelmetekbe ajánlom ezt a fajta tésztát, mert ebből rácsos, almás, túrós sütemény is készíthető nagyon finom és egyszerű !
2012. december 19., szerda
Egészség a legfontosabb!!!
Az elmúlt napokban nagyon sokszor eszembe jutott hogy mennyire sokat ér az egészségünk! Talán mikor minden rendben van velünk akkor bármilyen problémánk adódik azt sokkal tragikusabbnak érezzük , pedig ha betegség adódik annál nincs rosszabb.Általában majd minden év végére sorban jöttek a problémák és egynél általában nem állt meg, előfordult hogy a TV elromlott, új zárat kellett venni, de volt úgy hogy éppen ünnepek előtt áztatott el a felső szomszéd minket. Ezek a megoldható de problémát okozó gondok eltörpültek amellett mikor betegséggel kell megküzdeni. Sajnos most férjem megbetegedése gondterheltebbé teszi napjaimat. Remélem és bízom benne hogy mielőbb felerősödik !
MINDEN KEDVES LÁTOGATÓMNAK
2012. december 18., kedd
Kókuszos kocka *
2012. december 17., hétfő
Boursin-sajt házilag
Hozzávalók: 15 dkg. margarin, 20 dkg juhtúró, 2 db. tejszínsajt, fokhagymakrém , snidling vagy petrezselyem.
🌸
Elkészítése: a felsorolt hozzávalókat jól összedolgozzuk és hűtőben állni hagyjuk hogy jól összeérjenek az ízek.
Ui: Fokhagyma helyett lehet tenni: bors, paprika, vöröshagyma. Fele mennyiségből és petrezselyemmel készítettem most !
Ui: Fokhagyma helyett lehet tenni: bors, paprika, vöröshagyma. Fele mennyiségből és petrezselyemmel készítettem most !
Jó étvágyat kívánok !
2012. december 16., vasárnap
Máktorta
Hozzávalók és elkészítése:20 dkg margarint habosra kevertem 20 dkg. porcukorral, egyenként hozzákevertem 5 egész tojást, majd 10 dkg. finomra darált mákot, 16 dkg. lisztet és kevéske reszelt citromhéjat. A massza kétharmadát kikent kilisztezett tortaformába öntöttem, egyenletes rétegben rászórtam 1/4 kg kimagozott , befőtt meggyet, és rásimítottam a maradék tésztát. Előmelegített forró sütőbe toltam és - a lángot mérsékelve 200 fokra 35' (tűpróbáig) sütöttem. A tésztát hagytam kihűlni, majd tálra borítottam, és vaníliás porcukorral beszórtam .
2012. december 15., szombat
Olcsó csöröge/ élesztő nélkül
Hozzávalók: 25 dkg. liszt, 2 db tojás, 1 mk. rum/ vagy aroma/, diónyi margarin, kevés tejföl/nekem 3 ek elég volt/ és egy csipet só, sütéséhez olaj.
😊
Elkészítése: a hozzávalókat a tejföllel összegyúrtam, rugalmas tészta lett , azonnal késfok vastagságúra nyújtottam, négyszögletes darabokra vágtam , és a lapokat párhuzamosan bevagdostam derelyemetszővel. Összebogoztam, és bő forró olajban aranysárgára sütöttem.Sütés után vaníliás porcukorral szórtam meg! Lekvárral tálaltam.
Jó étvágyat kívánok !
2012. december 14., péntek
Pihentetés nélküli mézes sütemény *
Majd elfeledkeztem erről a nagyon finom sütemény receptemről. Azért jutott az eszembe mert a gyerekek karácsonyi csomagjához kísérő figurát akartam csinálni így megsütöttem egy adagot és abból párat megcsináltam úgy hogy csomaghoz lehessen tenni, talán még karácsonyfára is jó lenne!
Sütemény receptjét megtaláljátok itt . Mikor kiszaggattam a formákat pár darab süteményen , egyik tortadíszítőcső végét beleszúrtam .(szerintem szívószállal is jó lett volna, ha lett volna itthon?) Mikor a sütemények megsültek és kihűltek akkor díszítettem, majd belefűztem ezt a szalagot.
Sok sikert hozzá!
2012. december 13., csütörtök
Tárkonyos csirkeragu leves "Ízőrzők" Ozora
Hozzávalók:(azt a mennyiséget írom amiből most kettőnknek készítettem): 30 dkg. csirkemell, 3-4 ek olaj, 1-1 db sárgarépa és fehérrépa, 1 db vöröshagyma, 1 db ( nagyobb) krumpli , 1 dl főzőtejszín, 1 ek liszt, só, őrölt bors, pirospaprika, 1 db babérlevél, 1 mk. tárkony, zeller zöldje/ fagyasztva van eltéve nekem/,kis darabka fehér paprika, levesbetéthez: 1 db tojás , só, 3 ek. liszt, 1 mk. olaj.
🐓
Elkészítése: Az olajat megforrósítom majd a vöröshagyma felét apró kockákra vágtam és a zöldséget (sárgarépa, fehérrépa karikára vágva) tettem bele és megdinszteltem . Ezután tettem hozzá a babérlevelet, a csíkokra felaprított húst a hagyma másik felét megszórtam az őrölt borssal, pirospaprikával és felengedtem kb. 1,5 l vízzel sóztam és zellert tettem hozzá és hagytam főni. Mikor már a hús kezdett puhulni akkor tettem bele a felkockázott krumplit és a tárkonyt . Kevés főzés után a tejszínt elkevertem a liszttel és behabartam vele a levest. Elkészítettem a tésztát és a forrásban lévő levesbe szaggattam. 😋
Jó étvágyat kívánok !
2012. december 12., szerda
Burgonyás pogácsa
Hozzávalók: 1/4 kg. főtt áttört krumpli, 1/4 kg. margarin, 1/4 kg. liszt, 2 tk. só, 1 db tojás tésztába + 1 db a kenéshez .
Ui: Sütöttem már többféle burgonyás pogácsát de élesztő nélkülit eddig még nem , nagyon ízlett ez a pogi!
🌸
Elkészítése: A lisztet elmorzsoltam a margarinnal hozzá tettem a megfőtt áttört és kihűlt krumplit a sót és a tojást. Összegyúrtam majd háromszor 5' pihenőkkel kinyújtottam és össze hajtottam a tésztát. Ezután letakarva hűvös helyre tettem 3 órára. Ezután kinyújtottam ujjnyi vastagra majd kiszaggattam és felvert tojással megkentem. Forró sütőbe tettem ami nálam 230 fok volt és 25' sütöttem.Ui: Sütöttem már többféle burgonyás pogácsát de élesztő nélkülit eddig még nem , nagyon ízlett ez a pogi!
Jó étvágyat kívánok !
2012. december 11., kedd
Szilvalekváros bukta "Ízőrzők" Noszvaj
Hozzávalók: 45 dkg. liszt, 20 dkg. zsír, 2 dl tej, 2,5 dkg. élesztő, mk. cukor, csipet só, 2 dl. tejföl. Szilvalekvár / most bontottam fel az első üveggel amit én csináltam nagyon finom/.
🌺
Elkészítése: A langyos tejben elmorzsoltam az élesztőt hozzátettem a cukrot 1 ek. lisztet elkevertem és letakarva pihentettem . A lisztben elmorzsoltam a zsírt tettem hozzá csipet sót és a megkelt élesztőt, valamint a tejfölt és az egészet jól bedagasztottam. Konyharuhával letakarva 1/2 órát meleg helyen pihentettem. Ezután a tésztát meglisztezett gyúródeszkán átgyúrtam és négy felé vágtam. Egyenként a tésztát kinyújtottam téglalap formára majd hosszában elvágtam ezután feldaraboltam négyzetekre és lekvárt kanalaztam bele és összetekertem. A többi tésztát is mikor elkészítettem akkor kizsírozott tepsibe pakoltam a buktákat egymástól kicsit távolabb és még tepsiben hagytam 30' pihenni. Előmelegített sütőben 220 fokon 20' sütöttem. Mikor kihűlt vaníliás porcukorral szórtam meg.😋
Jó étvágyat kívánok!
2012. december 10., hétfő
SAD.XII.fordulóval kapcsolatos infó !
Troll a konyhámban blog szerzője trollanyu volt a SAD.XI. forduló háziasszonya aki a következő játék háziasszonyi teendőire kért fel ami megtiszteltetés számomra és nagyon szépen köszönöm! Arra gondoltam hogy mivel jönnek az ünnepek mindenki elfoglalt , a játékot csak január első hetében folytassuk! Akkor jelentkezem az ötletemmel ami most napról napra változik mivel nem kis feladat elé állítottak az "elődeim" akik igen frappánsakat találtak ki eddig!
Zserbó" régimódi" mázzal *
A süteményem receptjét megtaláljátok itt .
🌲
Régen nem volt kapható boltban tortabevonó, mégis nagyon finom máz volt a sütemények tetején . Bevallom őszintén én sem használom rendszeresen ezt a mázat, pedig kellene mert egészen más a sütemény íze is! Blogomban már beírtam , de azért most leírom ide is hogy csupán csak: 4 ek. kakaópor, 4 ek. kristálycukor,4 ek. víz és 8 dkg. margarin szükséges hozzá. Kis lábasba teszek egyszerre minden hozzávalót és lassú tűzön olvasztom fel majd a süteményre öntöm és elkenem rajta.
Jó étvágyat kívánok !
2012. december 7., péntek
Diós-narancsos gyümölcskenyér *
Hozzávalók:10 dkg. margarin+ a forma kenéséhez, 10 dkg. kristálycukor, 1 tk. sütőpor, 1 tk őrölt fahéj, 18 dkg. liszt + a formához, 3 db tojás, 1/2 dl habtejszín/amit szerintem tejföllel is helyettesíthetünk/, 10 dkg. kandírozott narancshéj, 10 dkg. dió, 5 dkg. mazsola, porcukor a szóráshoz.
🌲
Elkészítése: A margarint a cukorral kikevertem. A liszthez adtam a sütőport és a fahéjat majd beleszitáltam a margarinos keverékbe. A tojást külön pohárban elkevertem majd ezt is hozzákevertem a tésztához , ezután a tejszínt és a gyümölcsöket amit előtte előkészítettem (a diót összevágtam apróra a kandírozott narancshéjat és a mazsolát ). Az egészet jól elkevertem és a margarinnal kikent és liszttel megszórt őzgerincformába öntöttem. Előmelegített sütőbe tettem 200 fokon 40' sütöttem. Mikor kihűlt porcukorral szórtam meg.
Jó étvágyat!
Ui:Kandírozott narancshéj elkészítését házilag: receptjét megnézhetitek itt !
2012. december 6., csütörtök
Aszalt gyümölcs-marcipán és Nugát-marcipán bonbon
Hozzávalók: gyümölcsöshöz: aszalt sárgabarack és szilva 6-6 db, maréknyi mazsola, 10 dkg. étcsokoládé, marcipán(ami nálam nyújtható fondant készült receptjét itt megtaláljátok) , bevonáshoz 10 dkg. étcsokoládé.Nugátoshoz: 5 dkg. nugát, marcipán, fehér csokoládé a bevonáshoz.
Elkészítése: gyümölcsös: az aszalt gyümölcsöket apróra feldaraboltam mazsolát hozzátettem, a 10 dkg. étcsokit gőz fölött 2 ek. olajjal felolvasztottam majd kicsit hagytam hűlni ezután belekevertem a gyümölcsös keveréket. Ezután kanállal kis halmokat pakoltam egy sütőpapírral letakart tálcára . Mikor már kicsit meghűltek akkor próbáltam gombócokat formálni belőle. Ezután a marcipánomat kinyújtottam kb. 6 cm. átm. pohárral kiszaggattam majd a csokis gyümölcsöket bevontam . Fogpiszkálót szúrtam a gombócokba és kis időre hűtőbe tettem ez kb. 3/4 óra volt. Ezután felolvasztottam a csokoládét ami a burkoláshoz szükséges és a hűtőből kivett golyókat a fogpiszkálót fogva a csokiba mártottam lecsöpögtettem és / már máskor is így készítettem/ szűrőkanalat megfordítom és ebbe szúrom be a csokikat így hagyom szikkadni.
Nugátos: blogjátékon nyertem egy doboz nugátot most azt hasznosítottam, apró kockákra felvágtam marcipánt szintén kinyújtottam ezt kisebb formával kiszaggattam ezzel vontam be kicsit megformáltam. Ezután fogpiszkálóra téve ezt is kis időre hűtőbe pakoltam majd a fehér csokoládét szintén gőz fölött felolvasztva bevontam .Mikor már mind a kettő csoki eléggé megdermedt ekkor csurgattam meg az ellenkező színű maradék csokival őket.
Kis dobozba pakolva ez is mikulás csomag része lesz!
(Aszalt gyümölcsösből : 14 db Nugátosból: 12 db lett !
Mindenki aki erre jár a mai napon 1 db bonbont virtualisan elvehet a Mikulás engedélyével!:-))
Elkészítése: gyümölcsös: az aszalt gyümölcsöket apróra feldaraboltam mazsolát hozzátettem, a 10 dkg. étcsokit gőz fölött 2 ek. olajjal felolvasztottam majd kicsit hagytam hűlni ezután belekevertem a gyümölcsös keveréket. Ezután kanállal kis halmokat pakoltam egy sütőpapírral letakart tálcára . Mikor már kicsit meghűltek akkor próbáltam gombócokat formálni belőle. Ezután a marcipánomat kinyújtottam kb. 6 cm. átm. pohárral kiszaggattam majd a csokis gyümölcsöket bevontam . Fogpiszkálót szúrtam a gombócokba és kis időre hűtőbe tettem ez kb. 3/4 óra volt. Ezután felolvasztottam a csokoládét ami a burkoláshoz szükséges és a hűtőből kivett golyókat a fogpiszkálót fogva a csokiba mártottam lecsöpögtettem és / már máskor is így készítettem/ szűrőkanalat megfordítom és ebbe szúrom be a csokikat így hagyom szikkadni.
Nugátos: blogjátékon nyertem egy doboz nugátot most azt hasznosítottam, apró kockákra felvágtam marcipánt szintén kinyújtottam ezt kisebb formával kiszaggattam ezzel vontam be kicsit megformáltam. Ezután fogpiszkálóra téve ezt is kis időre hűtőbe pakoltam majd a fehér csokoládét szintén gőz fölött felolvasztva bevontam .Mikor már mind a kettő csoki eléggé megdermedt ekkor csurgattam meg az ellenkező színű maradék csokival őket.
Kis dobozba pakolva ez is mikulás csomag része lesz!
(Aszalt gyümölcsösből : 14 db Nugátosból: 12 db lett !
Mindenki aki erre jár a mai napon 1 db bonbont virtualisan elvehet a Mikulás engedélyével!:-))
Címkék:
bonbon,
desszert,
gasztroajándék,
házilag,
marcipános
2012. december 4., kedd
Csirkehús csíkokra vágva fűszeres panírban sütve
Ennek a finomságnak az elkészítését Alíztól választottam, bár fűszerezésen kicsit változtattam.
Hozzávalók: 1 db csirkemellfilé, só, fűszerek: őrölt bors, oregánó, bazsalikom kakukkfű, majoránna, liszt, tej, tojás, sütéshez olaj.
Elkészítése: a csirkemellfilét csíkokra feldaraboltam majd kicsit besóztam. A panírhoz palacsinta sűrűségű tésztát csináltam majd kb. 1/2-1/2 mk. fűszert(mindegyikből) szórtam hozzá jól elkevertem. A húst lisztben megforgattam majd a panírban és végül forró olajban kisütöttem. Krumplipürét készítettem hozzá.
Ui: Így talán többnek tűnik a hús és nagyon finom.(szerintem csirkecombot is lehet ezzel a módszerrel sütni)
Hozzávalók: 1 db csirkemellfilé, só, fűszerek: őrölt bors, oregánó, bazsalikom kakukkfű, majoránna, liszt, tej, tojás, sütéshez olaj.
Elkészítése: a csirkemellfilét csíkokra feldaraboltam majd kicsit besóztam. A panírhoz palacsinta sűrűségű tésztát csináltam majd kb. 1/2-1/2 mk. fűszert(mindegyikből) szórtam hozzá jól elkevertem. A húst lisztben megforgattam majd a panírban és végül forró olajban kisütöttem. Krumplipürét készítettem hozzá.
Ui: Így talán többnek tűnik a hús és nagyon finom.(szerintem csirkecombot is lehet ezzel a módszerrel sütni)
Jó étvágyat !
2012. december 3., hétfő
Mézeskalács házikó /csak az építése s.k./
Nagyobbik lányom vette az unokaöccsének /unokámnak/ Egy nagy dobozban minden kellék volt hozzá, nekem csak cukormázat kellett készítenem . Az összeállítása volt az én feladatom. Nagyon praktikus egy kis hibát elkövettem de talán azt nem lehet észrevenni. Az unokám pedig szerintem csak a cukrokat fogja nézni és szedni!:-))
Decemberi ajánlat ! /ARAH/
Fakanálforgató, tollforgató blogjáténak az év utolsó hónapjára ezeket az édességeket és tippeket ajánlom figyelmetekbe sok szeretettel amit talán még az ünnepek előtt kipróbálhatjátok !
1. Fondant készítése
2. Hamis marcipán
3. Raffaelló
4. Mézes zserbó
5. Egyszerű gyümölcskenyér
1. Fondant készítése
2. Hamis marcipán
3. Raffaelló
4. Mézes zserbó
5. Egyszerű gyümölcskenyér
2012. december 2., vasárnap
2012. december 1., szombat
Sajtos bagett
Fontos hogy elmondjam hogy reklámot nézni nem nagyon szeretek, de úgy látszik mégis hatással van rám?:-)) Napok óta látom egyik nagy boltnak a reklámját a sajtos bagett csak 89 Ft. Annyira megkívántam , azt tudtam hogy ha itthon készítem akkor biztos hogy olcsóbb és talán még az íze is van olyan mint amit reklámoznak! Receptet interneten nézelődve, de aztán saját fejem után variálva állítottam össze!
Hozzávalók: 30 dkg. liszt, 1,5 dkg. élesztő, kb. 8 dkg. reszelt sajt, 4 ek. olaj, 1 mk. só, 1 mk. cukor, 1,5 dl langyos tej, 1 dl langyos víz, kenéshez 1 db. tojás sárgája, szezámmag.
🌺
Elkészítése: Az élesztőt cukorral, 1 tk. liszttel és kb. 1/2 dl. langyos tejjel elkevertem .Lisztet tálba öntöttem majd a megkelt élesztőt és a többi hozzávalóval alaposan bedagasztottam. 20' hagytam pihenni a tésztát. Enyhén lisztes gyúrótáblára kiborítva a tésztát átgyúrtam és 5 felé vágtam majd egyenként kinyújtottam kb. 20x15 cm téglalapra közepébe csíkban szórtam a reszelt sajtot majd felgöngyöltem mint a bejglit. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoltam egymástól kicsit távolabb tetejét bevagdostam ekkor langyos vízzel átkentem majd hagytam 30' pihenni. Ezután a tojás sárgájához 1 ek langyos vizet tettem majd ezzel kentem át és szezámmagot szórtam némelyikre. Előmelegített sütőben 200 fokon 30' sütöttem. Nagyon finom puha a teteje az alja viszont ropog! 😋
Jó étvágyat kívánok !
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)