2025. május 15., csütörtök

Bounty torta /sütés nélkül

Az elmúlt hétvégén nászasszonyomnak készítettem  születésnapjára egy meglepetés tortát  az lúdláb torta volt kis méretben. Nagy örömet szereztem vele  jó érzés volt nekem is . Most ezen a hétvégén a szomszéd asszonyomnak  lesz a szülinapja és gondoltam  meglepem ezzel a kis édességgel! A receptet itt találtam aminek csupán a feléből készítettem  és   ahogy elgondoltam a  formázási kivitelezését működött is  


Hozzávalók a fél adaghoz: alaphoz: 7,5 dkg margarin, 5 dkg étcsokoládé, 15 dkg darált háztartási keksz, 5 dkg porcukor, 1 evőkanál kakaó, 0,4 dl tej, kókuszos krémhez: 3 dl tej, 4 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg búzadara, 4 dkg margarin, 7,5 dkg kókuszreszelék, tetejére: 0,8 dl tejszín, 5 dkg étcsokoládé, 2,5 dkg tejcsokoládé.

🌺

Elkészítése: Az alaphoz a margarint a csokival gőz fölött megolvasztottam. Kekszet, porcukrot, kakaót összevegyítettem hozzá tettem a tejet és az olvasztott margarinos csokit és összegyúrtam a masszát. Egy szögletes  tároló dobozba fóliát tettem  és a szélesebb oldalra kb. 10 cm szélességben belenyomkodtam a kekszes alapot.  A krémhez a tejbe tettem a kétféle cukrot és a búzadarát  és sűrűre főztem még melegen beletettem a margarint és addig kevertem még elolvadt majd belekevertem a kókuszreszeléket is. Ezt a krémet kentem a kekszes alapra. Mikor már kellően kihűlt akkor elkészítettem a tetejére a  mázat. A tejszínt  összemelegítettem a kétféle csokoládéval és kevergetve hagytam kicsit hűlni majd rákentem a krémre.   Még puha volt a máz mikor késsel bejelöltem a szeleteket ( háromszögeket  gondoltam a csíkból vágni.)  a szélesebb felére  apró cukrot tettem. Mikor már dermedtebb volt a csokoládé akkor szeleteltem fel és raktam a tányérra.😋

Tapasztalatom első készítés után: nagyon finom a krém a máz is az alap kicsit több több folyadékot igényelt volna, majd legközelebb. . Remélem azért meglepetést tudok  szerezni  vele!

Ha  szereted a kókuszos  édességet  sok sikert az elkészítéséhez és váljon egészségedre!

2025. május 13., kedd

Egyszerű pizza

Napok óta eszembe volt  hogy  de jó lenne egy kis pizza 😊 Az itt talált recept pár ötletét kölcsön vettem és elkészítettem egy kis  húsmentes kóstolót magamnak 😋


Hozzávalók:  tésztához: 10 dkg finomliszt + 1-1 evőkanál teljes kiőrlésű és rétesliszt, fél dkg friss élesztő, csipet cukor és só, 1 dl víz, 1 evőkanál étolaj. Feltétnek : 3 evőkanál tejfölbe elkeverve 1 evőkanál  házi csípős paradicsomos tésztaszósz, reszelt sajt és kevés paradicsom és paprika szeletek.

🌺

Elkészítése:  Tálba öntöttem a vizet  belemorzsoltam az élesztőt csipet cukorral ezután tettem hozzá a lisztkeverékeimet  és az olajat  összegyúrtam a tésztát .Egy másik  tálkát   olajjal kikentem ebbe raktam a tésztát amit letakarva hagytam kicsit kelni.  A megkelt tésztát tepsibe raktam kézzel széthúzogattam és lekentem a tejfölös keverékkel  majd megszórtam sajttal és ráraktam a zöldséget. Előmelegített sütőben 200 fokon 25' sütöttem.

Jó étvágyat kívánok !

2025. május 8., csütörtök

Lepénykenyér

 Igaz már készítettem lepénykenyeret, de most az itt talált recept alapján  kis adagból ismét próbasütést készítettem.  Nem volt itthon joghurt ezért én kefir és  kevés tejföl keverékével  helyettesítettem.


Hozzávalók: 10 dkg finomliszt + 10 dkg teljes kiőrlésűliszt,  fél dl víz, 1 teáskanál sütőpor, fél teáskanál só, 1 evőkanál olaj, 10 dkg  kefir és tejföl keverék.

🌺

Elkészítése:  A  felsorolt hozzávalókból tésztát gyúrtam amit 20'-ig pihentettem. Ezután négyfelé vettem a tésztát gombócokat formáltam belőle majd egyesével  kb. 1/2 cm vastagra  nyújtottam. Felforrósított teflon edénybe egyesével mindkét oldalát készre sütöttem.😋

A receptnél azt olvastam hogy a kisült lapokat amennyiben sütőporral készítjük meglehet kicsit vajazni a felhasználásig gondolom hogy ne száradjon ki. ( Vastagabb zacskóba teszem inkább) Élesztővel is lehet készíteni.

Jó étvágyat kívánok !

2025. május 5., hétfő

Kráter szelet "Ízőrzők" Taktaszada

Régóta tervezem elkészíteni ezt a süteményt. Mivel nem volt megadva a tepsi mérete amiben sütötték az enyém pedig csak  22x32 cm ezért itt-ott a megadott mennyiségből levettem és  azt írom le.


Hozzávalók: tésztához: 5 db tojás, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl tej, 1 dl étolaj, 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 2 evőkanál kakaó. krémhez: 2 csomag vanília puding ,  6 dl tej, 5 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, kisült tészta tetejére :3 dl 20 %-os tejföl, 4 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor

🌸

Elkészítése: Először a krémet készítettem el.1 dl tejbe elkevertem a pudingot és a kétféle cukrot a többi tejet feltettem a tűzhelyre és mikor már  felmelegedett akkor hozzá öntöttem a pudingot és   összefőztem majd hagytam hűlni. Közben elkészítettem a tésztát : tojások sárgáját a porcukorral és vaníliás cukorral  összekevertem hozzá tettem  a tejet és az olajat. A lisztet a sütőporral és kakaóval összeforgattam és apránként a masszába kevertem végül a tojás fehérje keményre vert habját adagoltam a masszához. Tepsit zsírral kikentem és liszttel beszórtam ebbe öntöttem a tésztát elegyengettem és a pudingos krémből  kanállal kis halmokat tettem. Előmelegített sütőben 180 C fokon 45' sütöttem. Mikor kivettem a sütőből a tésztát  az előzőleg összekevert tejföl-cukor-vaníliás cukor keverékével lekentem szórtam rá kevés tortadarát is.  Hagytam szikkadni csak ezután szeleteltem fel ami nagyon finom! ( Legközelebb szerintem a krém megadott mennyiségét is felezem mert soknak találtam,  2 kis tálkába tettem a  megmaradt pudingot)

Jó étvágyat kívánok !

2025. május 4., vasárnap

Május első vasárnapjára sok szeretettel...

 ..minden édesanyának, nagymamának és leendő anyukának!

Kibédi Ervin:

AHOGY A NAPOK RÖVIDÜLNEK...

Ahogy a napok rövidülnek
Úgy érzem mintha köd borulna rám,
Ahogy az éjjelek lehűlnek
Mind gyakrabban jut eszembe anyám.

Mit oly sokszor elhalasztottam
Elmondanám, mert úgy érzem, hogy vár
Jóvá tenném mit mulasztottam,
De nem lehet, mert Ő már messze jár.

Ó mennyi mindent nem tettem meg!
Még nem késő, te még megteheted
Megőszülve is maradj gyermek
Mondd meg neki mennyire szereted.

Két keze érted dolgozott csak
Mindennél jobban szeretett
Az éjet is nappallá téve
Óvott téged és vezetett
Míg lehetett, míg lehetett.

Amit akkor elfelejtettél
Talán még jóvá teheted
Hát menj, rohanj és simogasd meg
A téged védő két kezet
Amíg lehet, amíg lehet.

S ha olykor nagyon elfáradtál
Ő hozta vissza kedvedet
Ő tanított beszélni téged
Nyitogatta a szemedet.
Mert szeretett, úgy szeretett.

Most vár valahol megfáradtan
Nem kér sokat csak keveset
Hát szaladj hozzá, mondj egy jó szót
Egy vigasztaló kedveset
Tán még lehet, tán még lehet.

A szíve érted dobogott csak
Amíg belebetegedett
De Ő titkolta nem mutatta
Nem mondta el; hogy szenvedett
Csak mosolygott és nevetett.

Bárhol is vagy, hát fordulj vissza
Az ember másként nem tehet
És csókold meg amíg nem késő
Azt az áldott édes szívet
Ha még lehet, ha még lehet.

2025. május 1., csütörtök

Kókuszos huszárcsók


Hozzávalók:  tészta: 20 dkg liszt, 13 dkg margarin, 8 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, fél citrom reszelt héja, csipet só, tészta forgatásához: 1 evőkanál cukor + 3 evőkanál kókuszreszelék, szilvalekvár.
🌺
Elkészítése: A lisztet a margarinnal elmorzsoltam majd a többi hozzávalóval együtt sima tésztának összegyúrtam. A tésztát henger alakra formáltam majd feldaraboltam és  egyenként a darabokat gömbölyítettem. A golyókat tojásfehérjével lekentem  megforgattam a cukros -kókuszos keverékbe és sütőpapírral bélelt tepsibe raktam egymástól távolabb. A tészta közepébe mélyedést nyomtam. Előmelegített sütőben 180 C fokon 20' sütöttem. Mikor kihűlt a tészta  kiskanál szilvalekvárt tettem bele.
Jó étvágyat kívánok !

2025. április 28., hétfő

Nudli meggylekvárral

Mikor az egyik napi  köretből / krumplipüré / másnap főétel lesz😊 Nagyon szeretem !


Hozzávalók és elkészítését  itt  találjátok !  Mivel krumplipüréből készítettem  ezért most csak lisztet kellett hozzá gyúrnom és úgy formázni  majd kifőzni. Hozzá bármilyen lekvár   és

Jó étvágyat kívánok !

2025. április 26., szombat

Egyre kevesebb lekvár készül

....  évről évre a konyhámban, az idén  ha meggondolom lehet hogy feladom és néha veszek inkább 1-2 üveggel majd a boltban mikor kedvezményes lesz!

Híreket hallgattam ahol arról tudósítottak hogy milyen fagykár van a gyümölcsösökben  és pld a kajszi barack ára 2000 Ft körül  lesz! Ilyen áron már nagyon elgondolkodom hogy érdemes-e készíteni  lekvárt akár  mennyire is szeretem  a házilag elkészített  dolgokat  és persze  annak  más az íze is!  Pár évre visszagondolva  milyen jó volt csak levettem a polcról,   bár  az  évek alatt fokozatosan csökkent az eltett mennyiség  . Általában  kitartott még jött a friss gyümölcs és  jutott a gyerekeknek is  és természetesen nekünk is . Az elmúlt évben  készült lekvárokból   / bár már akkor is kevesebb volt  / van még 1 üveg fahéjas almadzsem  amit már a hűtőben  tárolok. Üres üvegből nincs hiány😉 már szinte nem tudom hová tegyem de szerintem szelektívbe  kerülnek ! Sajnálom hogy kissé borúlátó vagyok de ezek az árak  kicsit elveszik a kedvem és ezt már  a pénztárcám sem engedi sajnos!



2025. április 24., csütörtök

Sonkás tészta

Az ünnepek alatt megmaradt kis darabka sonkát apróra vagdalva mélyhűtőbe pakoltam további felhasználásig.  Fél tasak  sajtos  mártás alapporom is  volt  ezért most  azt  felhasználva  készítettem el .


Hozzávalók és elkészítése: Kevés olajon megpirítottam a felkockázott sonkát ezután rászórtam a sajtos mártás alapport amit felöntöttem 1,5 dl tejjel  és  kevergetve besűrítettem.   Ezután a   tésztát szokásos módon kifőztem és beleforgattam a mártásba.  Tányérra szedve még megszórtam kevés reszelt sajttal.😋 

Jó étvágyat kívánok !

2025. április 22., kedd

Kakaós-fahéjas háromszögek leveles tésztával


Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 3 evőkanál barnacukor, 2 evőkanál kakaó, 1 teáskanál őrölt fahéj, kb. 2 dkg olvasztott margarin.
🌸 
Elkészítése: Tésztát kisimítottam olvasztott margarinnal lekentem és a cukor-kakaó-fahéj keverékével megszórtam.  A tésztát feltekertem és  háromszögekre daraboltam. Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam a megmaradt olvasztott margarinnal lekentem és előmelegített sütőben 180 C fokon 20' sütöttem.  Porcukorral megszórtam😋
Jó étvágyat kívánok !

2025. április 13., vasárnap

Hokkaido kalács

Már régóta tervezem ennek a kalácsnak az elkészítését amit régebben is Gizinél láttam , de most az ajánlóját látva gyorsan  elkészítettem.(Egy darabkát még az ünnepek előtt megkóstolok  a többi  megy a mélyhűtőbe.) 



Hozzávalók: 2 dl tejszín, 2 dl tej, 50 dkg liszt, csipet só, 3 evőkanál cukor,3 dkg friss élesztő, tészta kenéséhez 1 db tojás.


Elkészítése: Langyos cukros tejbe morzsoltam az élesztőt hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a már felfutott élesztővel együtt az összes hozzávalókat és alaposan bedagasztottam a tésztát amit letakarva 1 óra hosszáig hagytam kelni. Ezután enyhén lisztes gyúrótáblán a tésztát 4 felé vettem és egyenként a tészta darabokat  keskeny hosszúkás formára nyújtottam majd feltekertem. Mikor már az összessel elkészültem egyenként  a tészta darabokat sütőpapírral bélelt  sütő formába pakoltam egymás mögé. Letakarva ismét hagytam duplájára kelni majd felvert tojással lekentem . Előmelegített sütőbe tettem  és 180 C fokon 40' sütöttem.😋 ( Első sütés utáni  tanulság:  legközelebb szorosabban tekerem fel mert az első  tekerésem kicsit szétnyílt de az íze nagyon finom  nagyon könnyű a tésztája )

Jó étvágyat kívánok !