2017. április 29., szombat

Vasárnapi sütemény

..de nem csupán vasárnapra:-))

Hozzávalók: tésztához: 20 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliacukor, 5 db tojás, 30 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 1 evőkanál  kakaópor, 1 üveg magozott meggybefőtt tetejére: 3 evőkanál cukor, 4,5 dl tej, 1 cs vaníliás puding, 20 dkg vaj, 5 dkg étcsokoládé.
🌸
Elkészítése:  Vajat a kétféle cukorral habosra kevertem majd egyenként kevertem bele a tojást, végül a sütőporos lisztet forgattam a masszába. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem a massza felét  elegyengettem  a maradék masszába belekevertem a kakaóport és ezt is rákanalaztam a világos tésztára. Erre szórtam rá a lecsepegtetett meggyszemeket. Előmelegített sütőben 180 fokon 35' sütöttem, hagytam hűlni. A krémhez a pudingot elkészítettem  a szokásos módon. Vajat kikevertem és a kihűlt pudinggal összekevertem . Kihűlt tészta tetejére kentem  a krémet és gőz fölött olvasztott  csokoládéval díszítettem. Nagyon finom sütemény! 
Jó étvágyat  kívánok !

2017. április 26., szerda

Vajkaramellás bonbon vagy szaloncukor / házilag

Akár  szaloncukrot  is készíthetünk majd belőle ! A receptet gasztromanonál  találtam  régebben,most első próbálkozásként egyszerű formázással bonbonnak készítettem el és csupán fél adagból azt írom le!
                                                                                
Hozzávalók:
6,5 dkg cukor
2 dkg vaj
1/2 dl tejszín
12,5 dkg darált háztartási keksz
reszelt narancshéj/nálam citromhéj
6 dkg étcsokoládé
*
Elkészítése: Cukrot karamellizáltam hozzáöntöttem óvatosan a tejszínt  alacsony hőfokon  addig kevergettem még egyneművé vált. Tűzhelyről  levettem bele tettem a vajat a reszelt citromhéjat és a darált háztartási kekszet fakanállal összedolgoztam közben hűlt a massza és kézzel hosszúkás hurkákat formáztam belőle. Tányérra pakoltam és hűtőben hagytam kicsit dermedni ezután feldaraboltam késsel és gőz fölött olvasztott csokoládéba mártottam a darabkákat amit sütőpapírra tettem és hagytam megdermedni. Végül apró papírkákba tettem . Nagyon finom !( Ebből a mennyiségből 32 db lett ami remélem a jövő hétvégén  az unokáknak ízlik majd!) 
-Ui:Örülök hogy kipróbáltam így a házilag készíthető szaloncukor kínálatom is bővült!/Akkor természetesen más csomagolást teszek rájuk az  elkészítése megegyezik a mostanival !
Megkínálhatlak?

2017. április 24., hétfő

Tojásnélküli teasütemény

Még ált. iskolás voltam (ami éppenséggel jó régen volt már:-)) mikor ezt a receptes könyvet kaptam amiből most ezt választottam próbasütésre!
                                                                         

Hozzávalók:
 20 dkg liszt
6 dkg cukor
12 dkg vaj

*
Elkészítése: A hozzávalókat összegyúrtam és vékonyra kinyújtottam ezután kerek  4,5 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggattam. Fele mennyiség közepébe kisebb kiszúróval lyukat csináltam. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoltam  előmelegített sütőben 200 fokon 10' sütöttem. Mikor kihűlt lekvárral/ házi banános szilvalekvárral/ kentem meg a sima süteményt és a lyukast tettem tetejére porcukorral szórtam meg.
 Nagyon finom!
-Ui: Bár a recept nem írta de kénytelen voltam 1 evőkanál tejfölt tenni a tésztába  mert nem  akart összeállni!
Jó étvágyat !

2017. április 22., szombat

Sóskamártás sajtos bundáskenyérrel/húspótló

                                                                                      
Hozzávalók: Mártás hozzávalói és elkészítése itt megtalálható ! Húspótlóhoz: 2 szelet kenyér, 1 db tojás, fűszerek: só, őrölt bors, reszelt szerecsendió, reszelt sajt, 2-3 evőkanál tej, olaj sütéshez. 
🌸
Elkészítése: Kenyér szeletekből  pohárral kerek formákat szaggattam ki így lett 4 db.  Tojást felvertem beleszórtam  két csipetnyi reszelt sajtot fűszereztem tejet öntöttem hozzá és az egészet összekevertem. Olajat forrósítottam a kenyér szeleteket a masszában  megforgattam majd olajban mindkét oldalát kisütöttem. Nagyon finom volt a sóskához bár szerintem más főzelék feltétjeként is jó lehet! Sóskát imádom !
Jó étvágyat kívánok !

2017. április 20., csütörtök

Gubakifli

Darált mák felhasználása érdekében sütöttem ezt a kiflit  Limara receptje alapján !
                                                                              

Hozzávalók 5 db kiflihez:  30 dkg liszt, 1 mk. só, 3,5 dkg puha vaj, 1 tk. cukor, 1 dl langyos tej, 0,8 dl víz, 1 dkg friss élesztő. 
🌸
Elkészítése: Langyos cukros tejbe morzsoltam az élesztőt kevés liszt hozzáadásával hagytam meleg helyen felfutni. Kimért liszt közepébe mélyedést csináltam ebbe tettem bele a többi hozzávalóval együtt a felfutott élesztőt és a folyadékkal bedagasztottam a tésztát. Letakarva hagytam duplájára kelni. Ekkor enyhén lisztes deszkán  kicsit átgyúrtam majd 5 felé vettem  és a tésztákat egyenként téglalappá nyújtottam majd feltekertem  mint a bejglit,  minden tekerés után kicsit lenyomtam .Próbáltam akkora hosszúra formázni mint a tepsim, sütőpapírral bélelt tepsibe pakoltam  majd ismét 30' letakarva pihentettem a tésztát. Ezután vizes ecsettel lekentem és előmelegített sütőben 190 fokon 20' sütöttem.  (Kicsit össze nőttek, de az ízén ez semmit nem változtatott !) Rácson hagytam hűlni. Nagyon finom!
Jó étvágyat kívánok !

2017. április 18., kedd

Barackos -joghurtos jégkrém/házilag

Bár az idő  nem a jégkrém fogyasztására serkent  én mégis ezt készítettem . Ennek oka pedig az  hogy a felbontott konzerv barack ne menjen veszendőbe!
                                                                                  
Hozzávalók:
kb. 10 dkg hámozott konzerv barack
1 kis doboz /150 g/ natúr joghurt
1/2 dl tejszín
*
Elkészítése: Barackot pépesítettem, tejszínt felvertem habnak majd összekevertem a joghurttal. 2-3 teáskanál barackpépet  kevertem  a tejszínes  joghurthoz  ezután a formákba kanalaztam  a natúr barack és joghurtos keverékből . Mélyhűtőbe tettem  reménykedve abban hogy rövidesen a meleg napokon ezzel hűsíthetjük magunkat!:-))

2017. április 13., csütörtök

Sajtos-túrós pogácsa

Ünnepekre általában a már kipróbált receptjeimből szoktam sütni, de most ennek a pogácsának  amit itt találtam nem tudtam ellenállni! Jó döntést hoztam mikor elkészítettem mert nagyon finom! (Fél adagból készült nálam azt írom le!)
                                                                                  
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 12,5 dkg margarin, 12,5 dkg tehéntúró, 10 dkg reszelt sajt, 3 evőkanál tejföl, 2 tojássárgája, 1 teáskanál só, 1,5 dkg élesztő, 1/2 dl langyos tej, 1 teáskanál cukor.  
🌸
Elkészítése: Langyos tejbe tettem a cukrot belemorzsoltam az élesztőt kevés liszttel elkevertem és hagytam felfutni. Tejfölt/ felhasználás előtt hűtőből kivettem ne legyen hideg/ tojássárgáját és a sót elkevertem benne. Lisztet a margarinnal és a túróval elmorzsoltam majd a tejfölös keveréket és az élesztőt is hozzátettem és összegyúrtam a tésztát. Letakarva hagytam 30' pihenni. Ezután enyhén lisztes gyúrótáblán kinyújtottam a tésztát kb. 1 cm vastagra megszórtam reszelt sajt 2/3 részével  és feltekertem mint a bejglit  letakarva  ismét 30' pihentettem. A tészta tekercsből  egyetlen  kb 3-4 cm széles csíkot nyújtottam  késsel bevagdostam a tetejét és tojásfehérjével megkentem majd a maradék sajtot rászórtam . Ezután szaggattam 4 cm átmérőjű pogácsákat belőle igyekeztem úgy szaggatni hogy minél kevesebb leesett  rész legyen ./mert ha újra összegyúrjuk már nem lesz leveles/. Nekem 3-4 db lett csupán ilyen. Előmelegített sütőben 200 fokon 30' sütöttem. Nagyon finom ! ( Ha van otthon hozzávalód  megéri  azt a kis fáradtságot hogy kipróbáld!)
Jó étvágyat kívánok  !

2017. április 12., szerda

Szüleim emlékére!

 Fájó szívvel gondolok  édesapámra  akit csak szinte emlékképek alapján  ismertem ma 60 éve  hogy nincs köztünk. Édesanyámnak a közelgő napokban lenne születésnapja  és már  19 éve  hogy Ő is itt hagyott !                                                                             
Nyugodjatok békében !

2017. április 10., hétfő

Minden kedves bloglátogatómnak....

                                                                                        

2017. április 9., vasárnap

Apáca perecek

                                                                                

Hozzávalók: 
7 dkg cukor
4 evőkanál bor
2 db tojás
28 dkg liszt
5 dkg margarin
csipet só
🌺
Elkészítése: Pohárba tettem a bort bele a cukrot mikor felolvadt hozzátettem az egyik egész tojást és a másik sárgáját összekevertem. Elmorzsoltam a lisztet a margarinnal és a sóval  ezután tettem hozzá a cukros tojásos bort amivel összegyúrtam a tésztát  és 10' pihentettem  Ezután vékonyra/4-5 mm/ kinyújtottam  és perec kiszúróval  szaggattam  ki/ennek hiányában lehet formázni/ sütőpapírra raktam a  maradék tojás fehérjével bekentem. Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20' sülési ideje. Nagyon finom! Mivel édes sütemény gondoltam teszek egy próbát és olvasztott csokoládéba  is  mártottam pár darabot belőle:)
                                                                            

Megkínálhatlak?

2017. április 7., péntek

Diócska

Ennek a süteménynek receptje és hozzá  forma is régóta van nekem, csak több kudarc ért sütésével/ beleragadt a formába, híg volt a krémje/. Mikor megláttam a recept újságban gondoltam teszek egy próbát:
                                                                                    
Hozzávalók: tészta:30 dkg liszt, 12 dkg darált dió, 12 dkg porcukor, 20 dkg vaj/margarin. krém: 3 dl tej, 10 dkg cukor, 1 cs vaníliapuding, 15 dkg vaj/margarin, 5 dkg darált dió. 
🌺
Elkészítése: Tészta hozzávalóiból tésztát gyúrtam , a formákat margarinnal vékonyan kikentem és a tésztából  diónyi darabokat csíptem amit a kis  formákba nyomkodtam.  Tepsibe raktam a formákat és előmelegített sütőben 180 fokon 10' sütöttem. Hagytam a formában kihűlni csak ezután szedtem ki belőle. Krémhez : tejnek a feléhez tettem a cukrot másik felét elkevertem a pudinggal. Cukros tejet feltettem főni majd a pudingos résszel besűrítettem hagytam teljesen kihűlni ezután kevertem ki a puha margarinnal és a darált dióval . Ezzel a krémmel kentem meg és pakoltam össze két darab süteményt. Nagyon finom!
-Ui: Teljes mennyiség receptjét írtam le ,de  most is csupán ennek a feléből készítettem el. Fél adagból 15 db lett . Nekem kicsit fakónak tűnt a színe ezért kevés őrölt  fahéjat  szórtam tetejére!
Jó étvágyat kívánok  !

2017. április 5., szerda

Kedvenc képem - Játék 3.fordulója !

 Örülök hogy folytatódik  ez a játék aminek háziasszonya ebben a fordulóban Melinda !
Sok blogjáték az érdektelenség vagy talán a játékra szánt idő hiánya miatt sajnos leállt ! Talán ennek a játéknak  aminek Ani az ötletadója  hosszabb ideig fut, hisz nem sok időbe telik blogunkról egy általunk kedvesnek vélt képet választani és azt továbbküldeni az aktuális háziasszonynak!
-Nekem most erre a képre  esett a választásom mivel kedves emlék fűz hozzá. Blogom indulása elején voltam akkor ismerkedtem a blogírás technikájával fotózással, mikor megkerestek e-mailben  Stahl  oldalról és kérték hogy pár receptemet  és annak fotóját küldjem el ! Az akkor elküldött étel és sütemény receptek azóta is megtalálhatóak azon az oldalon is ezzel a recepttel  együtt ! Nekem ez  akkor nagy  elismerés volt !
 

További jó játékot !

Kókuszos-fahéjas csiga

                                                                                      
Hozzávalók:
25 dkg liszt
1 dkg friss élesztő
2 evőkanál cukor
1 db tojássárgája
3 dkg olvasztott margarin
1,5 dl langyos tej
töltelék: 1-2 dkg olvasztott margarin, kókuszreszelék, 2 evőkanál cukor, 2 mk őrölt fahéj
*
Elkészítése:  Kevés langyos cukros tejbe morzsoltam az élesztőt tk lisztet szórtam bele hagytam felfutni.Kimért liszthez tettem a cukrot tojássárgáját csipet sót és a felfutott élesztőt majd a tejjel bedagasztottam a margarint apránként dolgoztam a tésztába. Letakarva fél órát pihentettem. Enyhén lisztes gyúrótáblán a tésztát négyszögletesre kinyújtottam kevés olvasztott margarinnal megkentem beszórtam a kókuszreszelékkel  erre szórtam rá a cukor és fahéj keverékét. A tésztát feltekertem majd kb. 1,5 cm vastag darabokra vágtam amit zsírral kikent tepsibe pakoltam egymáshoz közel. Tészta tetejét cukros tejjel bekentem és hideg sütőbe pakoltam majd bekapcsoltam a sütőt és 200 fokon 20' sütöttem.  Mikor kihűlt a tészta akkor szedtem szét és porcukorral szórtam be. Nagyon finom! ( ebből a mennyiségből 12 db lett)
Jó étvágyat !

2017. április 4., kedd

Zöldséges rizseshús

Kevés  megmaradt  sertéspörkölt várakozott  a hűtőben elfogyasztásra, amiből előzőleg már kagyló tésztával, krumplival is  volt ebédünk. Akkor találtam rá erre a receptre és gyorsan elkészítettem a magam módja szerint:)
                                                                                
Hozzávalók: Szerintem bármilyen pörköltből finom, ami nálam készen volt az sertésből készült. 15 dkg. mexicói zöldségkeverék, 2 evőkanál olaj, 1 tk. házi mexicói fűszerkeverékem, 1 dl rizs.
Elkészítése: Olajat felmelegítettem ebbe tettem bele a zöldségkeveréket /fagyasztott állapotában/ kicsit dinszteltem majd a rizst is beleöntöttem ezzel is dinszteltem pirítottam  ezután felöntöttem 2 dl vízzel beletettem a fűszert  hagytam főni .Mikor  már kezdett puhulni a zöldség akkor lefedtem az edényt  a gázt elzártam alatta és hagytam hogy a rizs  is megpuhuljon  a párában. Ezután felmelegítettem a pörköltet és hozzákevertem a zöldséges rizshez. Nagyon finom lett és bőségesen elég volt egy ebédre!
 Jó étvágyat!

2017. április 2., vasárnap

Karamell fagyi /gép nélkül

Több fagyi receptem is van a blogon de ezzel az ízesítéssel  most készítettem először!
                                                                              

Hozzávalók:  2 dl  habtejszín, 1/2 dl tej, 3,5 dkg barna cukor, 2 db tojássárgája, csipet só.
Elkészítése:  Tojássárgáját habverővel fehéredésig vertem. Cukrot egy világos aljú edénybe /ez csak azért jó ha világos mert látjuk mikor már karamellizálódik/  öntöttem  mikor szép barnára  színeződött akkor öntöttem rá a tejszínt, tejet pici sót és forrásig hevítettem .Ehhez kb. annyi időre van szükség még a cukor az edény alján teljesen feloldódik. Levettem a tűzhelyről és óvatosan apránként adagolva a tojássárgájához öntöttem amit közben folyamatosan kevertem. Ezt a keveréket visszaöntöttem az edénybe és feltettem lassú tűzön folyamatosan keverve amitől kissé sűrűbb lett, nem szabad forralni.  Ezután hűtöttem majd műanyag edénybe öntöttem és mélyhűtőbe tettem dermedni. 1/2 óránként átkevertem  ezt 3x ismételtem és végül jött a  kóstolás .  Nagyon finom!
Szép napos időt  jó fagyizást !

Forrás:innen

Lekváros-diós párna

Egy gyors és igen finom sütemény bármilyen töltelékkel is készítjük:)
                                                                                        
Hozzávalók: 25 dkg bolti leveles tészta, almalekvár , darált dió, 1 db tojás tészta kenéséhez, porcukor.
Elkészítése:  Mivel fagyasztott tésztából készítettem  hagytam hogy kiengedjen majd vékonyra kinyújtottam a tésztát. Ezután feldaraboltam téglalap formára  aminek az egyik felét késsel bevagdostam a tészta másik felének a közepébe tettem a töltelékből / lekvár és darált dió összekeverve/.  A töltelék körül a tésztát felvert tojással megkentem majd a tészta másik felét ráhajtottam és ujjammal kicsit körbenyomkodtam. Sütőpapírral borított tepsibe raktam felvert tojással megkentem és forró sütőben 15' sütöttem. Mikor már kihűlt akkor szórtam meg porcukorral. Nagyon finom! (Ebből a mennyiségből 8 db lett!)
 Jó étvágyat !