2020. április 28., kedd

Sajtos krumpligolyó /húspótló

Eddig már készítettem sajtgolyót, krumpligolyót miért is ne lehetne  kettő az egyben?😉
Hozzávalók: 2 db közepes krumpli kb. 20 dkg, 7 dkg reszelt sajt, csipet őrölt bors , só, 1 kisebb tojás/ előző napról megmaradt 1db felvert tojás fele volt, 2-3 evőkanál liszt, olaj a sütéshez.
🌸
Elkészítése: Megmostam a krumplit és enyhén sós vízben héjával együtt puhára főztem. Megpucoltam és lereszeltem, mikor már  teljesen kihűlt akkor tettem hozzá a reszelt sajtot tojást kevés sót és borsot valamint a lisztet. Az egészet jól összegyúrtam és golyókat formáltam a masszából.  Forró olajba pakoltam  de kicsit a hőt csökkentettem közben pedig villával forgattam hogy minden oldala jól megsüljön/  nem vesz sok időt igénybe kb. 10' alatt megsült ez az adag amiből 12 db lett/😋
Jó étvágyat kívánok !

2020. április 27., hétfő

Kelt kakaóscsiga

A talált recept feléből készítettem és  kevés fahéjjal is felturbóztam😊
Hozzávalók 13 db-hoz: 25 dkg finomliszt, csipet só, 1,5 evőkanál cukor, 1 db tojás, 1,3 dl langyos tej, 1 dkg friss élesztő, 4 dkg olvasztott vaj, tészta tölteléke: kevés olvasztott vaj, kakaópor, őrölt fahéj és porcukor, kisült tészta locsolására : kb. 1 dl forralt tej és vaníliacukor.

Elkészítése: Kevés langyos tejbe tettem  1 tk cukrot belemorzsoltam az élesztőt és hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a csipet sót, cukrot , tojást és a felfutott élesztőt  bedagasztottam a tésztát a maradék tejjel végén beledolgoztam a langyosított vajat is. Letakarva hagytam duplájára kelni a tésztát. Enyhén lisztes gyúrótáblán a tésztát  3-4 mm vastag téglalap formára nyújtottam amit olvasztott vajjal megkentem szitával rászórtam a kakaópor és fahéj keverékét majd szintén szitával a porcukrot . Feltekertem  szélesebb felétől kezdve majd 2 ujjnyi vastagra vagdaltam  és sütőpapírral bélelt tepsibe raktam ahol még 30' pihentettem.  Előmelegített sütőben 180 C fokon 20 ' sütöttem. Mikor kivettem a sütőből  felforrósított tej és vaníliacukor keverékével meglocsoltam a csigákat😋
Jó étvágyat!
forrás:innen

2020. április 25., szombat

Sütés nélküli almatorta

Kicsit kényeztettem magunkat mikor elkészítettem a hétvégére ezt az édességet. A talált recept csökkentett mennyiségéből készítettem 18 cm átmérőjű tortaformában.😉

Hozzávalók: 1/2 kg alma, 1 cs vaníliapuding, babapiskóta, 3,5 dl víz, ízlés szerinti mennyiségben : cukor és őrölt fahéj, kevés citromlé, tetejére felvert tejszínhab és tortadara.
🌺
Elkészítése: Almát megpucoltam és lereszeltem  edénybe tettem ráöntöttem 1 dl vizet  1 tk. citromlét, 2 evőkanál cukrot és csipet őrölt fahéjat  kevés ideig pároltam. A pudingot szintén elkevertem 2,5 dl vízzel és az almás keverékhez öntöttem amivel besűrítettem . A kapcsos tortaforma alját kivettem a peremét egy tányérba helyeztem  és az alját  kiraktam babapiskótával amire az almás pudingos krémet kanalaztam erre ismét piskótát raktam majd a maradék almás krémet kentem rá. Hűtőbe tettem kis időre. Tejszínt kemény habnak felvertem ezzel borítottam be a sütemény tetejét és beszórtam tortadarával. Hűtőbe tettem csak másnap vettem le a tortaforma kapcsos peremét.
Jó étvágyat kívánok !
forrás:innen

2020. április 24., péntek

Hőkönperec "Ízőrzők" Bucsuta

A műsor ismétlését  nézve mindig találok olyat amit érdemesnek tartok a próbasütésre😊. A hozzávalók menyiségének csökkentése most is fejtörést okozott, végül azért sikerült eltalálni😋

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 mk. cukor, 1 dkg friss élesztő,  1 tk.só, 1 db tojás/ amit felvertem felét a tésztába a másik felével kentem/, 3 evőkanál kefir,  1 tk. olvasztott sertészsír,
🌺
Elkészítése: Langyos tejbe tettem a cukrot és az élesztőt kevés lisztet hozzátéve hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a többi hozzávalót az élesztővel együtt és bedagasztottam a tésztát letakarva hagytam 3/4 órát pihenni. Enyhén lisztes gyúrótáblára borítottam a tésztát ahol három felé vettem  egyenként cipóra formáltam majd ezeket a cipókat egyenként kétfelé vettem. Az így kapott darabokból rudakat sodortam amiket párosával összefontam és körnek formáltam. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoltam  a felvert tojás megmaradt részével lekentem és előmelegített sütőben 200 C fokon 25' sütöttem. Mikor kivettem a sütőből sós vízzel tetejét átkentem és konyharuhával letakarva hagytam pihenni fél órát.😋
📌Annyiban tértem el a műsorban említett recepttől hogy ott aludttejjel készült és kemencében sütötték!
Jó étvágyat!

Citromos töltött keksz /tej és tojás nélkül


Hozzávaló fél adaghoz: tészta: 20 dkg finomliszt, 10 dkg margarin, 1 tk. sütőpor, 5 dkg porcukor, fél citrom  reszelt héja  2 ek. citromlé, töltelék: 7,5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 ek. citromlé.
🍪
Elkészítése: A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrtam amit kinyújtottam és kiszaggattam/ 5,5 cm átmérőjű formával. Korongok tetejét pohár aljával kicsit lenyomtam/mintáztam  majd sütőpapírral bélelt tepsibe raktam és előmelegített sütőbe  180 C fokon 15' sütöttem. Mikor már teljesen kihűltek az előzőleg  összekevert töltelékkel megkentem és kettesével összeragasztottam.😋
/ 12 db lett ebből a mennyiségből/
Jó étvágyat kívánok !
forrás:innen

2020. április 23., csütörtök

Kis segítség...

...mindazoknak  akik olyan receptet kerestek amihez nem kell élesztő. Akár reggelire vagy vacsorára  ellehet készíteni különösebb nagy bevásárlást sem igényel az elkészítése,  ami éppen van a hűtőben abból  is elkészülhet😊. Blogomból most ezeket  ajánlom figyelmetekbe:🍴









 Elkészítésükhöz sok sikert és jó étvágyat!!

2020. április 21., kedd

Ma ilyen kenyeret sütöttem

Sok különböző kenyeret sütöttem már így van miben válogatnom hogy mikor milyet süssek, most erre esett a választásom amit már különböző formában eddig is sütöttem mert jó😊
A hozzávalókat és elkészítését megtaláljátok  itt.
📌 Nem az élesztő spórolása miatt de most csak 1 dkg élesztővel készítettem és így is jó lett a többi hozzávalókon nem változtattam  azonos az előzővel! / 30 dkg lisztből lett 50 dkg kenyér/
Jó étvágyat!

2020. április 20., hétfő

Kakaós kevert sütemény

Szeretem az ilyen egyszerűen elkészíthető és aránylag pénztárcakímélő süteményeket, kevesebb cukorral készítettem mint azt a recept előírta de így is elég édes  volt:)
Hozzávalók: 2 db tojás, 20 dkg kristálycukor, 12,5 dkg margarin, kb. 3 dl tej, 30 dkg liszt, 1 sütőpor, 2 tk őrölt fahéj, 3 evőkanál kakaópor, 3 evőkanál lekvár/almalekvárom volt.
🌺
Elkészítése:A tojást a cukorral kikevertem majd hozzátettem a kissé megolvasztott margarint a sütőporral összekevert lisztet, kakaóport és a fahéjat végül a lekvárt és óvatosan adagolva hozzá a tejet  amivel  közben kevertem össze  a tésztát . Tepsit sütőpapírral béleltem ki  és beleöntöttem a simára kevert masszát. Előmelegített sütőben 180 C fokon 30' sütöttem.😋
Jó étvágyat!

forrás:innen

2020. április 18., szombat

Túrógombóc sütőben sütve

Régebben megjelent receptes újságban láttam amit  eldöntöttem hogy elkészítem, de végül eddig halasztottam😊
Hozzávalók:( kis adaghoz ) 25 dkg tehéntúró, 6 dkg búzadara, fél citrom reszelt héja, 2 dl tejföl, 2 db tojás 2 evőkanál porcukor.(Amit tettem még hozzá: kevés mazsola, 1 tk. vaníliacukor  és a  már megsült tetejére őrölt fahéj)

Elkészítése: A túrót villával összetörtem hozzátettem a  búzadarát, tojássárgáját, csipet sót és a reszelt citrom héjat az egészet jól összekevertem és 1 órát pihentettem.  A fehérjét felvertem habnak és a már megpihent túrókeverékhez kevertem a mazsolával együtt. Vizes kézzel gombócokat formáltam és  egy tűzálló tálba pakoltam. Tejfölt a  kétféle cukorral és a tojással összekevertem és ráöntöttem a gombócokra. Előmelegített sütőbe 180 C fokon 30' sütöttem. Mikor már kicsit hűlt őrölt fahéjat szórtam rá😋
Jó étvágyat kívánok !

2020. április 17., péntek

Zserbókeksz

Hozzávalók: tészta:30 dkg finomliszt, 10 dkg porcukor, fél citrom reszelt héja, 8 dkg darált dió, 20 dkg margarin, 1 tojássárgája, + baracklekvár, étcsokoládé és egyéb díszítő kellék/darabolt dió ennek hiányában apró cukor, kókuszreszelék.
🌺
Elkészítése:Tészta hozzávalóiból tésztát gyúrtam amit fóliába tettem és hűtőben 30'-ig pihentettem. Enyhén lisztes gyúrótáblán kinyújtottam 3-4 mm vastagra és kiszaggattam kerek formával. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoltam és előmelegített sütőben 180 C fokon 10 ' sütöttem. Mikor kihűlt a tészta párosával a korongokat lekvárral megkentem ezután gőz fölött megolvasztott étcsokoládéval kentem meg a tetejüket. Mivel már dióm elfogyott  az kellett volna még darabolva a tetejére szórni, ezért maradt az apró cukrokkal és kókusszal szórás😋/ ez volt a húsvéti édességünk /
Jó étvágyat kívánok !

2020. április 14., kedd

Házi rétestészta túróval töltve

Hozzávalók: házi rétestészta ami könnyen elkészíthető, most ennek a  tészta mennyiségnek csak a felét használtam fel másik felét mélyhűtőbe tettem.Töltelékhez: 20 dkg  tehéntúró, 3 evőkanál cukor, 1 tk. vaníliacukor, kevés mazsola , reszelt citromhéj, 1 evőkanál búzadara, 1 db tojás, tészta kenéséhez: 1 tojás.
🌺
Elkészítése: A tészta hozzávalóit és elkészítését a fenti linket megtaláljátok. Töltelékhez: túrót villával összetörtem hozzátettem a kétféle cukrot ,beáztatott lecsepegtetett mazsolát, reszelt citromhéjat, búzadarát  és  a tojás sárgáját jól összekevertem a tojásfehérjét felvertem habnak úgy kevertem a töltelékhez. A kinyújtott tészta közepébe  kanalaztam a tölteléket és a  két oldalán lévő tésztát felcsíkoztam  ezután  ezeket a tészta csíkokat  felváltva hajtottam a töltelékre .(Hasonló módszerrel mint azt már előzőleg csináltam) Tojással lekentem a tésztát és előmelegített sütőbe 200 C fokon 25' sütöttem.Mikor kihűlt akkor porcukorral szórtam be😋
Jó étvágyat!

📌Mai napon a maradék tésztát almalekváros töltelékkel elkészítettem😋

Szüleim emlékére

Emlékek mindig velünk vannak  nem lehet időhöz kötni  de  ebben a hónapban sok fájó emlék  jön  elő ! Édesapám névnapja  halálának évfordulója  Édesanyám születésnapja és halálának évfordulója.
Fájó szívvel gondolok rátok , nyugodjatok békében !💓


2020. április 7., kedd

Foszlós fahéjas briós

Hozzávalók 5 db-hoz: tészta:25 dkg finomliszt, 2,5 dkg olvasztott vaj/margarin, 1,3 dl langyos tej, fél kk őrölt fahéj, 3 evőkanál cukor, 2 tojássárgája, 1 dkg friss élesztő, tetejére: 1 tojásfehérje, 1 evőkanál cukor, 1 tk. őrölt fahéj.
csak azért hogy lássátok mennyire foszlós:😋
Elkészítése:  Kevés cukros langyos tejbe morzsoltam az élesztőt hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a többi hozzávalókat a megkelt élesztővel együtt és bedagasztottam a tésztát amit letakarva 1 órát pihentettem.  Enyhén lisztes gyúrótáblára borítottam a tésztát öt részre vettem és egyenként rudat sodortam belőle amit feltekertem csigaformára a tészta végét ellapítottam és a tészta alá tettem. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoltam ahol még 25' pihentettem majd lekentem tojásfehérjével és megszórtam a cukrot fahéjjal. Előmelegített sütőben 180 C fokon 30' sütöttem.
Jó étvágyat kívánok !

forrás:innen