Többször sütöttem már mert finom, most annyi változtatással készítettem hogy a finom lisztet kevertem rétes liszttel. Jó ötlet volt részemről úgy érzem
2025. március 31., hétfő
Molnárka
2025. március 26., szerda
Gyors császármorzsa
Hasonlót már készítettem bár annak más volt az elnevezése, de most az itt talált recept alapján kevesebb mennyiségből elkészítettem ismét😉
Hozzávalók: 1 db tojás, 3 dkg kristálycukor, csipet só, kis darab citrom reszelt héja, 1 teáskanál vanília cukor, 1 dl tej, 14 dkg finomliszt. kevés sertészsír.
🌺
Elkészítése : A tojást a kétféle cukorral elkevertem hozzátettem citrom reszelt héját, csipet sót, tejet és végül a lisztet. Simára kevertem a tésztát ezután edénybe tett melegített zsírba borítottam a masszát. Két fakanál segítségével mikor már sült a tészta alja elkezdtem szétszedni apróra végül kicsit pirulni hagytam. Porcukorral szórtam meg és baracklekvárt tettem hozzá😋
Jó étvágyat kívánok !
2025. március 20., csütörtök
Kókuszos -fahéjas csiga "Ízőrzők" Verőce
Kevesebb mennyiségből és nagyobb tekercsben készült nálam / azt írom le /😊
Hozzávalók: tészta: 25 dkg liszt, 12,5 dkg margarin, 2 db tojás sárgája, csipet só, 1 dkg friss élesztő, 1 teáskanál cukor, 1 dl tej, habhoz: 2 db tojás fehérje, 10 dkg porcukor, fél csomag vaníliás cukor, 10 dkg kókuszreszelék, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál barna cukor, tészta kenéséhez: 2 evőkanál tej + 1 dkg margarin.
🌷
Elkészítése: Kevés cukros tejbe morzsoltam az élesztőt hagytam felfutni. A lisztet a margarinnal összemorzsoltam hozzátettem a felfutott élesztőt és a tojás sárgáját csipet sót majd összegyúrtam a tésztát amit letakarva hagytam kis ideit kelni. A tojás fehérjét felvertem habnak hozzátettem apránként a porcukrot is ezután a többi hozzávalóval elkevertem. Tészta kenéséhez a tejet a margarinnal összemelegítettem. A megkelt tésztát enyhén lisztes gyúrótáblán kinyújtottam lekentem a tejes margarinnal ezután rákanalaztam a kókuszos tölteléket és szorosan feltekertem. Másfél ujjnyi vastag darabokra felvágtam és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam. Előmelegített sütőben 180 C fokon 25'-ig sütöttem. Nagyon finom lett! ( Lehetett volna a tészta mennyiségét felezni és úgy tölteni akkor apróbbak lettek volna a csigák de én most így csináltam!)
Csak utólag vettem észre hogy ez a recept már szerepel a blogon jó pár évvel ezelőtt már elkészítettem , nem is csodálkozom ha közben ismétlem magamat 😊
Jó étvágyat kívánok !
2025. március 17., hétfő
Diós tészta házilag gyúrt tésztával
2025. március 13., csütörtök
Almás "virágok " leveles tésztával
Katalinnál láttam ezt a receptet nagyon megtetszett. Most jött el az ideje hogy pár darabot teszteljek mivel éppen leveles tésztával készítettem lekváros süteményt is 😊
Hozzávalók: leveles tészta, alma, cukor, őrölt fahéj, tojás a kenéshez.
🍎
Elkészítése: Almát megpucoltam magházát kivettem ezután vékony szeletekre vágtam A leveles tésztát vékony csíkokra vágtam. Szeletelt almát porcukor és őrölt fahéj keverékével beszórtam és a tészta csíkokat rátekertem. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoltam felvert tojással lekentem és kristálycukor és őrölt fahéj keverékével beszórtam. Előmelegített sütőben 200 C fokon 20' sütöttem.😋
Mivel én most csupán 5 darabot készítettem próbaként azért is írtam ilyen röviden de Katinál részletes leírást találtok !
Jó étvágyat kívánok !
2025. március 9., vasárnap
Hamis hájas "Ízőrzők" Tard
Még időben vettem észre ezt a süteményt, mert az előző évben eltett szilvalekvárom utolsó üvegjét most bontottam fel és elkészítettem ezt a finomságot. Kis adagból készítettem azt írom le.
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 13 dkg sertészsír, csipet só, 1,5 dl tej, 1,5 dkg friss élesztő, 1 teáskanál cukor, csipet sütőpor, töltelék: szilvalekvár. Kisült tészta hempergetéséhez: vaníliás porcukor.
🌷
Elkészítése: Kevés cukros langyos tejbe morzsoltam az élesztőt hagytam felfutni . Kimért lisztet a zsírral összemorzsoltam ezután tettem hozzá a sót és a felfutott élesztőt és a megmaradt tejjel összegyúrtam. Gyúrótáblán is átgyúrtam a tésztát majd ujjnyi vastagra nyújtva kerek szaggatóval kiszaggattam. Közepébe kiskanál lekvárt tettem majd a tészta széleit kicsit széthúztam és össze hajtottam így tettem sütőpapírral bélelt tepsibe ahol 20 ' pihenés következett. Az idő letelte után előmelegített sütőbe tettem ahol 200 C fokon 30' sütöttem. Még forrón megforgattam vaníliás porcukorba Volt ami kissé szétnyílt de engem ez nem zavar az íze nagyon finom! A kisült sütemény egy részét most is mint általában teszem a mélyhűtőbe és remélem nem lesz kifogás a süteményre😊
Jó étvágyat kívánok !
2025. március 5., szerda
Mákos-citromos linzer
Hozzávalók (fél adaghoz) : 15 dkg finomliszt, fél kávéskanál sütőpor, 5 dkg porcukor, 10 dkg margarin, 1 tojás sárgájának a fele ,fél csomag vaníliacukor, fél citrom reszelt héja, 1 evőkanál egész mák. Lekvár nálam saját málnalekvár
🍋
Elkészítése: A lisztet és a hideg feldarabolt margarint összemorzsoltam ezután a többi hozzávalóval sima tésztának összegyúrtam. A tésztát hűtőbe pakoltam 1 órára. Ezután enyhén lisztes gyúrótáblán kinyújtottam 3-4 mm vastagra majd kiszaggattam. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem ezután előmelegített sütőbe tettem ahol 180 C fokon 13' sütöttem. Mikor teljesen kihűlt akkor lekvárral kettesével összepakoltam. /Ebből a mennyiségből 15 db lett/
Megkínálhatlak ?
forrás: innen
2025. március 2., vasárnap
Susmus, vagy sipi-supi leves-köményes burgonyaleves galuskával "Ízőrzők" Legénd
Sok receptet elkészítettem már ebből a műsorból, de ez az egyszerű leves eddig elkerülte a figyelmemet. Aninál láttam az elmúlt napokban ami nagyon megtetszett és kis adagból gyorsan elkészítettem.
Hozzávalók: 1 db krumpli, kevés vöröshagyma, kanál zsír, fűszerek: só, piros paprika, őrölt bors, őrölt kömény, nálam pici csípős paprika, galuskához: 3-4 evőkanál búzadara, 1 db tojás, mokkáskanálnyi sertészsír, só, apróra vágott petrezselyem.
🌸
Elkészítése: Először a galuskát állítottam össze amit a hozzávalók összekeverése után félre tettem. Krumplit megpucoltam és felkockáztam. Kanálnyi zsíron megdinszteltem az apróra vágott vöröshagymát megszórtam a fűszerekkel ráöntöttem a krumplit és kb. 1 liter vizet, nekem volt mélyhűtőbe zellerlevelem egy darabkát tettem bele ezután hagytam főni. Mikor már kezdett puhulni a krumpli teáskanállal galuskát szaggattam a levesbe és készre főztem. 😋
Jó étvágyat kívánok !