2025. október 16., csütörtök

Ecetes cékla egy olcsó savanyúság

Szeretem a céklát de eddig csak a reszelt és tormával ízesített változatát ismertem ami itt megtalálható. Szomszédomtól kaptam  céklát és  most az itt talált recept alapján  készítettem el  ennek  oka , mivel megbontott savanyúságom van ezért a cékla   felhasználása ebben a formában biztonságosabban  megmarad a felhasználásáig!


Hozzávalók: Cékla, fűszerek: egész bors, só, cukor, köménymag, ecet./ Mind a cékla és a fűszerek mennyisége is attól függ mennyi alapanyag áll rendelkezésünkre és  függ az ízlésünktől is !

🌻

Elkészítése: A céklát alaposan megmostam és feltettem főni majd leszűrtem hagytam kicsit hűlni ezután megpucoltam és  mint az uborkát    szeleteltem.  Nem nagy mennyiség volt nekem a cékla ezért csak 6 dl vízbe tettem3 evőkanál cukrot pár szem borsot  és kevés köménymagot valamint 2 evőkanál 10 %-os ecetet és csipet  nátrium-benzoát  és  felforraltam . Közben az  előkészített üvegekbe kanalaztam a céklát majd a forró folyadékot ráöntöttem és lezártam. Fejtetőre állítottam  később vissza és letakarva konyharuhával hagytam teljesen kihűlni.( Ez a mennyiség biztos hogy nem tart ki téli napokig de ha lehetőségem  lesz biztos hogy pár üveggel még gyarapítom a betárolt  finomságaimat!)

Akár téli napokra is  !

2025. október 10., péntek

Kókuszos, kakaós muffin

Ismét  muffin amit most  az  itt talált recept alapján készítettem kicsit a hozzáadott mennyiségén változtatva  mert nálam 12 darab muffin készült csak ! 


Hozzávalók 12 darabhoz : tészta:20 dkg liszt,  1 felvert tojásnak a fele, 2,5 dkg olvasztott margarin, 1,5 dl tej, 1 teáskanál sütőpor, 12 dkg cukor, 1 evőkanál kakaópor, 1 cs vaníliacukor, csipet só, töltelék: fél csomag vaníliapuding,  2 dl tej, 2 evőkanál kókuszreszelék,  1 mokkáskanál rumaroma, 1,5 evőkanál cukor 

🌻

Elkészítése: Először a pudingot készítettem el,  tejet a pudingporral és a cukorral összefőztem. Levettem a tűzhelyről és hozzákevertem a kókuszt és az aromát hagytam hűlni. A tésztához a száraz  hozzávalókat összeforgattam hozzátettem a tojást  és a tejet  elkevertem majd belekevertem az olvasztott margarint is. A muffin formákba 1,5 evőkanál masszát tettem   aminek a tetejére 1 evőkanál kókuszos tölteléket pakoltam. Előmelegített sütőben 180 C fokon 25' sütöttem.😋 

Jó étvágyat kívánok !

2025. október 6., hétfő

Sajtos falatkák

Írhattam volna hogy sajtkrokett vagy sajtos puffancs de hirtelen ez jutott eszembe. Általában  mindig veszek sajtot de vagy az eladó nagyobbat vág, vagy éppen  nekem pár napig  olyan az étvágyam hogy a végén gyors  felhasználás  szükséges  a megmentés érdekében . Most is ez történt😊 


Hozzávalók és annak felhasználása: Kb. 15 dkg sajt amit lereszeltem hozzátettem 1 db tojást és 1 evőkanál lisztet összegyúrtam.   A masszából kisebb  darabokat formáztam amit zsemlemorzsában megforgattam és felmelegített olajba  mindkét oldalát  megsütöttem.  Papírtörlőre szedtem hogy az olajtól kicsit megszabaduljon.  Ebből a mennyiségből 6 darab lett😋

Jó étvágyat kívánok !

2025. október 1., szerda

15 éves a blogom !🎈


 Már ennyi éve annak hogy  belekezdtem a blogírásba.  Szeretettel gondolok vissza  a kezdetekre és azóta is boldogan foglalkozom vele. Most visszanézve az éves megemlékezéseimre   kicsit  azért fáj hogy a régi blogtársak   mostanra nagyon elmaradtak. Nem panaszkodom  mert sokan  nézik a blogomat és remélem  tudnak  ötleteket  találni vagy egy  ízlésüknek  esetleg pénztárcájuknak megfelelő receptet is. Ez volt a célom mikor elindítottam a blogomat. Köszönöm mindenkinek aki még kitart  mellettem és követi a blogomat. Szeretek én is  nálatok  nézelődni hogy mi sül-fő a konyhátokban 😊  
Remélem erőm engedi és van még egy kis időm   arra hogy  néha  hozzak valami finomságot ami nektek is  megtetszik.
Mindenkinek köszönöm,  további jó egészséget kívánok és természetesen jó sütést -főzést !
💓

2025. szeptember 25., csütörtök

Cinnamon-Rolls - amerikai fahéjas csiga

Nem olyan régen láttam duende   süteményét ami nagyon megtetszett  mivel szeretem a fahéjas süteményeket. Egészen kicsit változtattam rajta azon kívül hogy nálam kisebb mennyiségből készült azt írom le.


Hozzávalók:  tészta: 35 dkg finomliszt, 5 dkg cukor, 1 mk só, 2 dkg friss élesztő, 1 db tojás, 2 evőkanál olaj, 1,5 dl langyos víz,  töltelék: 2 dkg olvasztott margarin, 10 dkg cukor, 1 evőkanál őrölt fahéj, kisült tészta tetejére: 3 evőkanál tejföl , 2 evőkanál porcukorral és 1 teáskanál vaníliacukor elkeverve. /Ebből a mennyiségből 10 db lett /


Elkészítése: Az élesztőt kevés langyos cukros vízbe morzsoltam hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a felsorolt hozzávalókat a már felfutott élesztővel együtt és bedagasztottam a tésztát amit letakarva hagytam duplájára kelni. Ezután enyhén lisztes gyúrótáblán átgyúrtam kicsit pihentettem majd kinyújtottam szögletes formára amit megkentem olvasztott margarinnal és beszórtam a cukros fahéjjal. A tésztát a hosszabbik oldalánál kezdve feltekertem  és felszeleteltem. Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam letakartam addig kelt még a sütőt  előmelegítettem ezután  200 C fokon 25' sült.  Mikor kivettem a sütőből cukros tejföllel a sütemény tetejét lekentem.  Pár perc után a sütőpapír segítségével a tepsiből kivettem és hagytam hűlni. Nagyon finom örülök hogy elkészítettem.( Ezután csak ilyen fahéjas tekercset fogok sütni) 

Jó étvágyat kívánok !


2025. szeptember 21., vasárnap

Zsúrpogácsa

Van már blogomban ez a fajta pogácsa de ahány szakácskönyv  annyiféle recept  de  miért is ne próbáltam volna most ezt is elkészíteni kis adagból? Könnyen hamar elkészíthető   és finom😋


Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 10 dkg langyos sertészsír, 1 teáskanál só, 1 db tojás aminek  a felét tettem a tésztába a másik felével kentem a tésztát,  1 teáskanál sütőpor, 2 dl tejföl.

🌻

Elkészítése: A felsorolt hozzávalókból sima tésztát gyúrtam. Ujjnyi vastagra kinyújtottam  és kiszaggattam. Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam  tetejét tojással lekentem / kevés  lereszelt sajtot szórtam a tetejére ami éppen volt itthon/. Előmelegített sütőben  közepes hőfokon készre sütöttem.

Jó étvágyat kívánok !

2025. szeptember 16., kedd

Pizzaszósz ismét /téli napokra

Régebben már készítettem ami itt megtalálható, de most   Ria elkészítési technikáját szerettem volna kipróbálni ezért kis adagból  én is   készítettem kis változtatással 😊


Hozzávalók: 1 kg paradicsom, 1 nagyobb darab vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, fűszerek: őrölt bors, só, oregánó, bazsalikom ízlés szerinti mennyiségben,  + 1 teáskanál  cukor, kevés olívaolaj

🍅

Elkészítése:  A paradicsomot megmostam lecsepegtettem majd ketté vágtam, mindkét hagymát megpucoltam és felszeleteltem. Kisebb   magasabb falu  tepsit az olajjal kikentem a feldarabolt hagymákat belepakoltam  megszórtam a fűszerekkel / cukor kivételétel / és  a ketté vágott  zöld részét előzőleg kivágott paradicsom  darabokat rápakoltam. Az előmelegített  sütőbe tettem ahol 200 C fokon kb. 1 órát sütöttem. Ekkor kivettem a sütőből a tepsit  villával a paradicsom héját leszedtem és  a tepsi tartalmát edénybe öntve  turmixoltam . Ezután tettem bele a cukrot és kb. még 10 '-ig  alacsony hőfokon főztem csipetnyi szalicilt kevertem bele és kis üvegekbe kanalaztam.  Az üvegeket először fejre állítva hagytam majd visszafordítva letakarva törlőruhával másnapig  dunsztba hagytam .

Téli napokra !

2025. szeptember 12., péntek

Csokis muffin

Volt kb. 4 dkg étcsokoládém amit szerettem volna  felhasználni  gondolva arra hogy 3-4  napig tudok mit nassolni ha éppen édességre vágyom. Muffin sütése egyszerű és nem nagy adag épp nekem való mennyiség. Az  itt talált recept alapján  bár kicsit eltértem  azt írom le amiből nálam készült !


 Hozzávalók 12 darabhoz: 20 dkg finomliszt, 8 dkg nádcukor, 2 teáskanál sütőpor, 1 csipet só, 4 evőkanál kakaópor, 1 teáskanál őrölt fahéj , 4 dkg étcsokoládé reszelve, 2 db tojás , 1 dl olaj, 1,5 dl tej, 1 teáskanál vanília aroma.
🌻 
Elkészítése: A száraz hozzávalókat  külön tálba tettem és külön a folyadékot  mindkét részt külön-külön  elkevertem  végül pedig  egybe öntve sima tésztának összekevertem. Muffin sütő mélyedésébe papír formát tettem ebbe kanalaztam a masszából. Előmelegített sütőben 180 C fokon 25' sütöttem. Kicsit hagytam hűlni ezután szedtem ki a formából és tettem másikba. Pár darab tetejét porcukorral beszórtam. 😋👍
Jó  nassolást kívánok !

2025. szeptember 8., hétfő

Szilvás gombóc + nudli

Szeretem a szilvalekváros gombócot is de mivel a szilva ideje most van pár darab gombócot  készítettem az elmaradhatatlan nudlival ami szintén kedvencem😋 

A megszokott krumplis tésztával  készítem aminek receptjét  itt megtaláljátok    a tészta tojás nélkül készül! 
Elkészítéséhez sok sikert és váljon egészségetekre !
                                

2025. szeptember 2., kedd

Fahéjas-vaníliás mikrós süti

Olyankor mikor hétvégén egyedül vagyok és a sütőt nincs kedvem bekapcsolni   előnyben részesítem  az ehhez hasonló könnyen elkészíthető kis adag édességet.  Szeretem a fahéjjal ízesített süteményeket ezért  most az itt talált receptet  választottam ami nagyon finom piskóta jellegű sütemény👍


Hozzávalók: 3 csapott evőkanál cukor, 3 csapott evőkanál liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál őrölt fahéj, 3 evőkanál étolaj, 6 evőkanál tej, 2 evőkanál vanília aroma,  1 db tojás,   csoki darabok.

🌺

Elkészítése:  Tálba pakoltam a száraz hozzávalókat  külön másik tálba a folyadékot. Végül a két tál tartalmát összeöntöttem és simára kevertem .  Kis méretű mikróba tehető tálba öntöttem a masszát  aminek a tetejére  kis darabka csokit szórtam és  600 Watton 4 '  alatt elkészült.

Jó étvágyat kívánok !

2025. augusztus 28., csütörtök

Túrós csöröge

 

Hozzávalók: 25 dkg tehéntúró, 15 dkg finomliszt, 4 evőkanál cukor, 2 cs. vaníliás cukor, 7 dkg margarin, 1 db tojás, 1/3 tk só, 1 tk. sütőpor, citrom reszelt héja, olaj a sütéshez, kisült  tésztát vaníliás porcukorral szórni.
🌺
Elkészítése: A  túrót villával  össze törtem  és a többi hozzávalóval együtt sima tésztának  gyúrtam. Ha szükséges pici tejet lehet hozzá tenni, de nekem összeállt tej nélkül. 10' pihenő után a tésztát kinyújtottam és derelyevágóval   felszabdaltam. Hasonlóan a sima derelyénél ennél is középen vágtam egy  rést amit egyik csücskét áthúztam. Forró olajba mindkét oldalát   készre sütöttem. /sütés közben  a hőt csökkentettem mert hamar pirul/. Kisült darabokat papírtőrlőre pakoltam majd megszórtam vaníliás porcukorral.  Lekvárral  szoktam enni  de ez így magában is nagyon finom volt!
Jó étvágyat kívánok !

forrás: innen

2025. augusztus 26., kedd

Nem tudtam hogy ez ennyire bonyolult lett

Bosszant és ideges lettem  a mai hivatalos intézésnek indult  utamtól. Személyi igazolványom szeptemberben esedékes lejárta előtt a mai napon elmentem intézni annak  rendezését.  Aránylag nem is sokat kellet várnom, majd jött a fotózás ezután pedig az ujjlenyomat vétele ami számomra újdonság volt. Sajnos ez problémába ütközött mivel  még a hölgy segítségével sem sikerült elkészíteni  "nem sikerült az ujjlenyomat vétel". Hogy ez miért történt  nem tudom de ennek okát mégis  én fogom viselni. Csak egy évre adnak  igazolvány hosszabbítást, évente mehetek ismét  az ujjlenyomat ismétlésére vagy bőrgyógyásztól vigyek igazolást  legközelebb. Akkor hosszabb időre megkapom  a személyi igazolványom.  Sok kérdés megfordult a fejemben miközben jöttem haza. Mi baja lehet az ujjaimnak, hogy és mit  állapíthat  meg bőrgyógyász ?  Felmerült bennem az is hogy nem a  technikai készülékükben volt esetleg a hiba , nem lehetett volna a másik kezemen is kipróbálni a lenyomat vételt. Az már csak hab a tortán hogy régen kipostázták  most értesítést küldenek  amiért mennek kell , de ha netán postán kérném 2000 Ft  kifizetése  ellenében   megkaphatom levélben is.  Ez állítólag egy februári törvény határozat alapján van, üdvözlöm a törvényt de talán korhatárhoz is lehetne kötni  hogy  pld. 70 éven felülieket ne tegyék ki ennek a cirkusznak !  Szerencsére még ha bottal is de tudok járni de egyáltalán nem hiányzik ez a fölösleges  járkálás és intézkedés sem lelkileg sem fizikailag!