Hozzávalók:5-6 db krumpli, só, diónyi zsír, liszt, szilvalekvár, kevés olaj, zsemlemorzsa.
🌺
Elkészítése: Megfőztem sós vízben héjastól a krumplit , majd megpucoltam és krumplinyomon áttörtem. Mikor kihűlt akkor tettem bele diónyi zsírt, kevés sót és annyi lisztet hogy jól nyújtható tészta legyen. Mikor kinyújtottam kis halmokban rápakoltam a szilvalekvárt a tészta egyik felére majd ráhajtottam a másik felét és derelyevágóval feldaraboltam. Az olajon megpirítottam a prézlit. Forrásban lévő sós vízbe tettem a derelyét mikor már feljött a víz tetejére kiszedtem / én hideg vízben leszoktam öblíteni/ és a prézlibe pakoltam. Porcukorral szórtam meg. 😋 Jó étvágyat kívánok !
12 megjegyzés:
Kaphatnék belőle? Nagyon szeretem, de mivel a nagylány nem szereti a lekváros dolgokat sajnos én nem szoktam csinálni.
Még sosem ettem derelyét, valahogy a mi családunkban nem volt szokás, de egyszer ki kell próbálnom.
IMÁDOM!!! Ide vele, de ízibe!! Ezzel a tányérkával meg is elégednék.:))
Nagyon régen nem főztem derelyét, és éppen azon agyaltam mi legyen holnap az ebéd, hát már nem agyalok tovább.:))Köszi az ötletet.
Jaj de finom lehet:) Gyerekkorom egyik kedvence, anyukám mindig sokat készített, általában gombóccal együtt, morzsásat is,meg mákosat is. Most nagyon be tudnéklakni vele:)
Tücsök Bogár: Szívesen adtam volna, csak már elfogyott!
Kati: Próbáld ki, nagyon finom, gombócot sem szoktatok csinálni?
Gizi: Örülök, hogy már nem kell tovább "agyalnod".:))
Nagyon szeretjük a derelyét, de ritkán ugrom neki, főleg azért, mert mindig szenvedek a krumplis tésztával. Olyan bosszantóan ragadós. A zsír segít rajta? Mert én eddig még nem tettem bele zsírt.
Gerdi:A krumplis tésztának édesanyámat idézve az a lényeg hogy teljesen hűljön ki a krumpli így kevesebb lisztet vesz fel, viszont én tojást nem is teszek bele csak a zsírt.Nem ragad, sőt idő kell hogy összeálljon.
Bianka:Örülök hogy Te is szereted!
Nagyon guszta! Pont így készült nálunk is, azzal a kivétellel, hogy nem héjában főzöm a krumplit. Imádom!! :)
Csilla: Köszi!
Nagyon szeretem, és magamnak szoktam túróval is tölteni, de a többiek lekvárral szeretik !!!
GyöngyvirágMK: Igen van aki túróval tölti, én annyira azzal nem szoktam jobban szeretem a lekvárral!
Megjegyzés küldése