2011. november 8., kedd

Töltött káposzta /ami gombóc/

Hozzávalók                                                                       
  • 60 dkg darált hús
  •   1 kg savanyú káposzta
  •   1 nagy fej vöröshagyma
  •   2 cikk fokhagyma
  •   pirospaprika,bors,só
  •   csípős paprika,
  •  5 dkg rizs,
  •  maréknyi gersli
  •  1 tojás
  •  zsír
Elkészítése:  A rizst  kevés zsírban megpirítom  felöntöm pici vízzel  fedő alatt hagyom hogy megpuhuljon .A darált húsba  teszem  az apróra vágott kevés zsírban megpirított hagymát a borsot, sót tojást és a kihűlt rizst és  jól összegyúrom.
A fazékba   zsírt forrósítok amibe apróra vágott hagymát teszek párolom kicsit majd pirospaprikával borssal  szórom meg, erre  teszem rá a savanyú káposzta felét   ha van másféle húsom azt is és a   lisztben megforgatott gombócokat. Ráteszem a  megmosott maréknyi gerslit és erre  pakolom rá a megmaradt savanyú káposztát.  A fokhagymát hozzá teszem sózom és felöntöm annyi vízzel hogy jól ellepje / Ha van itthon szalonna darabom vagy csak a szalonna bőre azt is bele teszem/ Mikor már  úgy gondolom hogy puha a gersli, elkészítem a rántást és ráteszem amivel még egy kicsit hagyom főni.
 A végén 1 kis doboz paradicsompürét teszek hozzá, mikor ezzel is felfőtt   lezárom a gázt alatta  lefedem.
Megjegyzés:Azt hogy paradicsompürét tegyek a káposztába édesanyámtól tanultam és nagyon finom így.A gombócokra pedig azért szoktam rá mert a káposzta levelét nem  szereti  a családom!
Nagyon jól vásároltam az elmúlt napokban vettem egy csomag kocsonyahúst. A körmökből csináltunk pörköltet a többi részét beletettem a káposztába  nagyon finom lett !
                            Jó étvágyat!                                   

14 megjegyzés:

Katucikonyha, írta...

Uh, de jó nektek! Nálunk csak Karácsonykor van, de azt is anyukám főzi. :-)

Anikó írta...

Igen finom a töltöttkáposzta, mi is nagyon szeretjük, én néha variálok és a töltelékbe, a darálthúshoz hozzámorzsolok egy szál lángolt kolbászt, persze a bőrétől megszabadítva, sima füstölt szalonnát apróra kockázva és rizs helyett kukoricadarát, oldalas darabokat szoktam, füstölthús darabokat rétegezni én is, sok fokhagymával és a vöröshagymát én is alápirítom, viszont ha ez megfő /2-3 órát főzöm nagyon csendesen/ én már nem rántom be, mert a gersli eléggé besűríti úgy tapasztaltam.
Paradicsomlét nyáron szoktam hozzá önteni akár 1 litert is,a nyári variációba, de abban nincs füstölt semmi, csak a gombócok és a káposzta meg a gersli egy kevés.
Ettem már körömmel is, nagyon jó.
Ezek isteni ételek, és nagyon guszta a töltött káposztád:-)))))

Panna írta...

Imádom a töltött káposztát! Kaphatok belőle??

Csilla írta...

Igen, én is nagyon szeretem! :) Huh, de nagyon guszta!

trollanyu írta...

Töltött káposzta rajongó vagyok:) Gerslivel még nem ettem, de biztos nagyon jó úgy is.

Éva írta...

Katucikonyha: Ez amit megfőztem most csak 1/2 kg húsból és 1/2 kg káposztából készítettem ezt is esszük 2 napig és még egy részét lefagyasztottam. Kiadós étel és laktató!
Anikó: Köszi! Amit felsoroltál mind nagyon finom van mikor én is megvariálom egy kicsit!
Panna: Gyere van még egy adag!
Csilla: Köszi!
trollanyu: Nagyon finom, szoktam úgy is csinálni hogy csak gerslit teszek a káposztához akkor viszont töltelék nincs benne. Úgy is nagyon finom!

Ányi írta...

Én úgy szeretem a töltött káposztát, hogy nincs rajta a káposzta, viszont sok tejföl van rajta. Nyami!!!

Márti írta...

Merénylet ellenem! imádom a káposztát, töltve, vagy gombócnak, nekem aztán mindegy!!!

Gerdi írta...

Nagyon jó ötlet a gombóc! Paradicsomlét én is szoktam tenni a töltött káposztára, főleg, ha nem savanyú káposztából készül. Na és a tejföl elhagyhatatlan.

Roza írta...

Én valamiért nem rajongok a töltött káposztáért. Helyette - mivel az ízvilága szinte azonos - mindig lucskos káposztát főzök.
Én abba is teszek rizst, tarhonyát, vagy gerslit, attól függ, milyen kedvem van:)
De ez a gombócos, amit készítettél is biztosan nagyon finom:)

Bianka írta...

Férjem is gombócként szereti

Éva írta...

Ányi: Tudod Te mi a jó?:-))
Márti: Nem akarlak kínozni, csak eszedbe jutattam hogy milyen finom !
Gerdi:Mindenki másképp, de azért hasonlóban csináljuk!
Roza: Én is szeretem a lucskos káposztát is!
Bianka: Majd küldök egy kicsit Neki!

Katucikonyha, írta...

Nálam a fél kiló káposzta nem marad meg, megy vajaskenyérre. :-))

Éva írta...

Katucikonyha: Azért ahol gyerek van, fiatalok vagytok több energia kell, jobban fogy az étel is!