Hozzávalók: 25 dkg. liszt, 1/2 tasak szárított élesztő, 1 db tojás, 2,5 dkg. margarin, 1 dl langyos víz, 1/2 kávéskanál só, 1/2 kávéskanál cukor. Olaj a lekenéshez és kevés szezámmagot szórtam rá.
😊
Elkészítése: Az élesztőt szokásos módon kelesztettem, majd a lisztbe öntöttem a többi hozzávalóval együtt.A margarint kissé felolvasztva tettem a tésztához. Jól bedagasztottam. Letakarva pihentettem , majd kis gombócokat formáltam/ebből a mennyiségből 6 db lett/ a tésztából és tepsibe pakoltam a zsömle tetejét kicsit bevágtam keresztbe és még 15' hagytam pihenni. Ezután olajjal lekentem kevés szezámmagot szórtam rá. Előmelegített sütőben 200 fokon 20' alatt sült meg. Mikor kivettem a sütőből vízzel megspricceltem .😋Egy kicsit lehetett volna sötétebb a színe, de az íze nagyon finom !
(Ami nem elhanyagolható a mai gazdasági viszonyok közt 25 dkg. lisztből lett 6 db zsömlém !)
Jó étvágyat!
8 megjegyzés:
Éva, végre valami jó hír mára, köszi. Örülök, hogy meg vagy elégedve. Az az igazság, hogy, ha tojássárgával kened le, akkor sötétebb lesz. Nézd meg nálam is úgy van: az elsőt tojssárgával kentem le, a másodikat olajjal és az más sápadtab lett. De ettől az íze nem változik. Én is készülök ismét sütni, mert nagyon szeretem, magára is nagyon finom.
Jó kis recept, és szépek a zsemléid...:)
Nagyon szépek és a házi zsömle össze sem hasonlítható a boltival:)
martinelli: Nagyon jó íze van és szépen megsült, de lehet hogy legközelebb valóban tojással kenem le.Köszi!
Lilla: Köszi!
trollanyu: Köszi! Az biztos hogy egészen más az íze.
Nagyon jól néznek ki és biztos finomak is! Hétköznapokon én is sütök néha kettőnknek egy kenyeret, de úgy vagyok vele, hogy olcsó a hozzávaló, de nem számoljuk, hogy vajon mennyi a gáz/villany, amivel a sütő megy!? Lassan azt is meg kell gondolni, hogy 6 zsömléért bekapcsoljam-e? Nekem palackos gázom van és bizony hamar elmegy a sütik, húsok sütögetésére, de ha jön a család, akkor megéri, úgy "megtérül", viszont kettőnknek... nem tudom!
Tiffanylda: Igazad van, lehet hogy ha nekem is nem általányom lenne jobban meggondolnám.Most kipróbáltam nagyon jó az íze. Azért nem sütök én sem mindíg!
Én is tervezek zsemlét sütni... lehet, hogy az egyik receptem hasonló is... nem emlékszem így fejben, annyi receptem van.
Jól néz ki, biztos jóízűen falatoztátok. :)
Gabriella: Nekem is van pár receptem, nagyon finom volt ma fogyott el vacsorára körözöttel ettük !
Megjegyzés küldése