2025. október 16., csütörtök

Ecetes cékla egy olcsó savanyúság

Szeretem a céklát de eddig csak a reszelt és tormával ízesített változatát ismertem ami itt megtalálható. Szomszédomtól kaptam  céklát és  most az itt talált recept alapján  készítettem el  ennek  oka , mivel megbontott savanyúságom van ezért a cékla   felhasználása ebben a formában biztonságosabban  megmarad a felhasználásáig!


Hozzávalók: Cékla, fűszerek: egész bors, só, cukor, köménymag, ecet./ Mind a cékla és a fűszerek mennyisége is attól függ mennyi alapanyag áll rendelkezésünkre és  függ az ízlésünktől is !

🌻

Elkészítése: A céklát alaposan megmostam és feltettem főni majd leszűrtem hagytam kicsit hűlni ezután megpucoltam és  mint az uborkát    szeleteltem.  Nem nagy mennyiség volt nekem a cékla ezért csak 6 dl vízbe tettem3 evőkanál cukrot pár szem borsot  és kevés köménymagot valamint 2 evőkanál 10 %-os ecetet és csipet  nátrium-benzoát  és  felforraltam . Közben az  előkészített üvegekbe kanalaztam a céklát majd a forró folyadékot ráöntöttem és lezártam. Fejtetőre állítottam  később vissza és letakarva konyharuhával hagytam teljesen kihűlni.( Ez a mennyiség biztos hogy nem tart ki téli napokig de ha lehetőségem  lesz biztos hogy pár üveggel még gyarapítom a betárolt  finomságaimat!)

Akár téli napokra is  !

Nincsenek megjegyzések: