Hozzávalók és elkészítése: 3,5 kg felfőzött áttört paradicsomba : 2 ek. só, 4-5 ek. cukor, 3/4 l kellemesen savanykás ecet. Kis zacskóba töltve: 1 ek. őrölt mustármag, 1 ek. törött bors, 1/2 kk. törött szegfűbors, 1/2 kk. törött fahéj, 4-5 db törött szegfűszeg. Ezeket főzzük fedő nélkül, amíg a paradicsom felére lefő és mártás sűrűségű lesz. Időnként keverjük, különösen a vége felé. A főzés befejezése előtt 10 perccel átfőzhetünk még benne 1-2 fej tisztított hagymát, 1-2 db zöld paprikát is, amit az üvegbe töltés előtt ki kell venni.
Természetesen lehet csípős paprikát is tenni bele, sőt a fűszer mennyiségét is meg lehet emelni. Előmelegített üvegbe töltve meleg dunsztba kell tenni.
Téli napokra!
9 megjegyzés:
Nagyon jó ötlet és biztos finomabb mint a bolti változat!
Tavaly én is főztem kethupöt, finom lett, hasonló recept alapján.
Évtizedek óta magam főzöm be a ketchupot, kipróbálom a te receptedet is. úgy vettem észre, még meg sem osztottam a blogomon :) Ha lesz egy kis szabadidőm, megosztom!
Erika: Az biztos hogy finomabb!
Kati: Nagyon ügyes vagy, nektek is van házi finom paradicsom biztos!
Vicuska: Akkor pótoljad, mert most van itt az ideje a finom friss paradicsomból készíteni!
Nagyon klassz recept, ki fogom próbálni, anyósoméknál van sok paradicsom minden évben.
Köszi szépen, hogy megosztottad :)
A szüleim is szoktak hasonlót készíteni, de az egy milánói szósz. Hogy mennyiben tér el a tiédtől azt most nem tudom, de abba is sokféle fűszer kell. Nagyon szeretjük, még pizzára is szoktam belőle tenni.
Ami: Akkor érdemes kipróbálnod ha még van is a családban!
Katalin: Szerintem azért nagyjából hasonlóak ezek a receptek biztos finom az is!
Tetszik a recepted, elmentem! remélem lesz energiám idén kipróbálni :)
Panna: Köszi! Energia idő meg jó alapanyag kell csak!:-))
Megjegyzés küldése