2016. március 7., hétfő
Sajtos croissant/házilag
Hozzávalók:40 dkg liszt, 1 csipet só, 25 dkg Rama Vajas Íz, 2 dl tej, 4 dkg porcukor, 2 dkg friss élesztő, 2 tojássárgája, 1 tojás a kenéshez, 10 dkg sajt.
Elkészítése:A lisztet, a sót és 2,5 dkg margarint elmorzsoltam egy tálban. A tejet a porcukorral meglangyosítottam belemorzsoltam mikor már felfutott akkor kevertem bele a tojássárgáját. Az élesztős részt a lisztes részhez adtam és sima tésztának dolgoztam össze amit 25' kelesztettem.
A 22,5 dkg margarint a papírjában téglalap alakra formáztam és még kelt a tészta addig betettem hűtőbe.Az élesztős tésztarészt lisztezett asztalon egyenlő szárú kereszt alakra / tészta oldalait kifelé megnyújtva/ alakúra formáztam és a tészta közepére tettem a hűtőből kivett margarint. Az óramutató járásával megegyező irányban ráhajtottam a tészta füleit, majd téglalap alakúra nyújtottam. Képzeletben 3 egyenlő részre osztottam a tésztát a bal oldali tésztarészt a középső részre hajtottam majd lesöpörtem róla a lisztet. A jobb oldali részt a dupla tésztarészre. Ez a szimpla hajtás. A tésztát 90 fokkal elforgattam, majd következett a dupla hajtás: a tésztát újra kinyújtottam de most képzeletben 4 egyenlő részre osztottam. A két szélső részt ráhajtottam a két középső részre majd a két kétszeres vastagságú tésztát egymásra . Hűtőszekrényben 30' pihent, majd megismételtem a dupla hajtást és ismét 30' hűtőben pihenés következett. Pihentetés után lisztezett munkalapon kb. 20x30 cm-es téglalappá nyújtottam és háromszögeket vágtam belőle. A háromszög alapjába egy szelet sajtot tettem és föltekertem kifliket formáztam és .tepsibe raktam . Letakarva 15' pihent majd ezután megkentem felvert tojással és tetejére is szórtam reszelt sajtot. Előmelegített sütőben 180 fokon 25' sütöttem. Lehet hogy első olvasatra kicsit bonyolultnak tűnik, de megéri a fáradtságot mert nagyon finom! A receptben mogyorókrém volt írva tölteléknek ami szintén nagyon finom lehet, de most nekem ez a sajtos jobban tetszett!!
Megkínálhatlak?
Címkék:
croissant,
francia ízek,
házilag,
Nagy Ramakönyv recept,
péksütemény,
sajtos
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2 megjegyzés:
a házi péksütiket mi is imádjuk. croissant még sosem csináltam, de itt az alkalom. nincs is jobb érzés, mint az öröm, mikor friss péksütivel ébresztem a családot :) elviselném ha egy reggel engem lepnének meg egy kiadós reggelivel, vagy netán az 1 millió... http://bit.do/nyeroactimel
orsi ha még eddig nem csináltál, akkor itt az alkalom hogy kipróbáld! Kívánom hogy a reggeli óhajod váljon valóra !
Megjegyzés küldése