2017. szeptember 9., szombat

Holland keksz

A pontos  elnevezése "Spekulatius, holland karácsonyi keksz" amit itt találtam. Kíváncsi voltam  milyen , ezért elkészítettem kicsi változtatással  az általam használt hozzávalókból!
                                                                             
Hozzávalók:25 dkg tönköly fehér liszt, csipet só, 10 dkg nádcukor, 1 csapott mk. őrölt szegfűszeg, 1 csapott mk. őrölt gyömbér, 1 csapott mk. őrölt fahéj, késhegynyi szódabikarbóna, 15 dkg  margarin, 1 db tojás.
Elkészítése: Lisztet tálba öntöttem hozzá tettem a sót,cukrot és a fűszereket összevegyítettem. Ezután tettem hozzá a margarint amivel összemorzsoltam és legvégén tettem bele a tojást ezután  összegyúrtam tésztának  majd   folpackba  csomagolva  fél órára hűtőbe tettem. Mikor kivettem a hűtőből  2 db sütőpapír közt próbáltam először nyújtani a tésztát ,de nem sikerült (majd gyúrótáblán még annyira sem ) kitartónak kell lenni és sütőpapír közt  végül  sikerült  különböző darabokra vágtam fel késsel  amit sütőpapírral bélelt tepsibe raktam és ott nyomkodtam a tészta darabok közepébe különböző  szaggatóval figurákat. Előmelegített sütőben 180 C fokon 12' sütöttem.Volt megmaradt tejcsokoládém amit felolvasztottam gőz fölött ezzel kentem körbe. Karácsonykor szerintem cukormázzal  és természetesen csak karácsonyi figurákkal díszítem  ! Nagyon finom!
Jó étvágyat !


Nincsenek megjegyzések: