Hétvégi újságban találtam ezt a receptet és mivel szeretjük a pogácsát ezért fél adagból gyors próba következett😊(korábban már sütöttem hasonló összetétellel itt megnézhető)
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 10 dkg margarin, 1/2 dl tejföl, 2 ek. tej, 10 dkg főtt burgonya, 1 db tojás, 15 dkg túró, 1/2 kk. só, 1/2 kk. cukor, 1/2 dkg friss élesztő, tészta kenéséhez 1 tojássárgája.
🌻
Elkészítése: Krumplit megpucoltam és puhára főztem majd áttörtem hagytam hűlni. Tejbe tettem a cukrot élesztőt hagytam kicsit felfutni. Kimért liszthez tettem az összes hozzávalót összegyúrtam sima tésztának majd kinyújtottam és összehajtottam három rétegre/balról középre, jobbról középre, majd összehajtva/, ezt a műveletet még 2x csináltam kisebb szünetekkel a hajtogatás közt, ezután letakarva 30'-ig pihentettem a tésztát. A megkelt tésztát kinyújtottam késsel bevagdostam majd kiszaggattam és sütőpapírral bélelt tepsibe pakoltam. Tojássárgájával lekentem és előmelegített sütőben 180 C fokon 20' -ig sütöttem😋
Jó étvágyat kívánok!
7 megjegyzés:
Ismét finomat sütöttél, nagyon szépek lettek 😀.
Katalin köszönöm.
Ez jónak ígérkezik ! Elmentettem a receptet, a jövő hétre vendéget várok, lehet kipróbálom....És ha egy kis sajtot is szórna az ember a tetejére, nem rontana rajta, igaz ?
Én is pogit sütöttem, de csak krumplisat. Olyat is ismerek, hogy túrós pogácsa, de együtt a kettőt még nem hallottam. Ki fogom próbálni. A krumplit te mindig meghámozva főzöd meg? Én héjában és eléggé utálom úgy megpucolni, de nagyanyám mindig azt mondta, hogy ha héj nélkül főzöm, akkor túl "vizes" lesz a krumpli és nem lehet vele jól dolgozni. Lehet, hogy ez csak egy régi hiedelem?:) A rakott krumplit is héjában főzöm. Írj majd erről, mi a tapasztalatod, van-e különbség a kettő között? Köszi!
aranyos fodorka szerintem a sajt soha nem ront rajta én szezámmagot szórtam pár darabra, váljon egészségetekre!
Tiffanylda pogácsa nálunk is nyerő bármilyen is, ha csak kettőnknek sütök elég a fél adag ebből is nagyobb részét én eszem meg teával. Amikor nudlit vagy gombócot csinálok akkor héjában szoktam megfőzni de ilyen kis mennyiségnél inkább pucolom jól leszűröm és úgy töröm össze. A héjában főzött valóban szárazabb de a nudlinál gombócnál az kell hogy ne vegyen fel sok lisztet.
Köszönöm, Éva!:)
Tiffanylda: én is többnyire héjában főzöm, lehet, hogy ez valami régi szokás ?
De: a héjában főtt krumplit feldolgozás során sózom, a felkockázottat (ha mégis ilyen készítek), akkor a vizet sózom.
Megjegyzés küldése