Sok kenyér receptet teszteltem már eddig is , most ezen volt a sor 😉 Egy gondom adódott, nekem külön sütőformám kenyérhez aminek még teteje is lenne nincs de megoldottam kerek jénaiban sütöttem kicsit kevesebb mennyiségből ezt írom le
Hozzávalók: öreg tésztához(amit előző nap estéjén állítottam össze) borsónyi kb. 0,3 dkg élesztő , 15 dkg liszt, csipetnyi só, 1 teáskanál étolaj, kb. 1 dl vízzel összekevertem és letakarva hagytam másnapig. + 40 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 2 dl langyos víz, 1 teáskanál só, 1 evőkanál étolaj.
🍂
Elkészítése: Tálba kimértem a lisztet hozzátettem a kovászt és a többi hozzávalót amihez apránként adagolva a langyos vizet bedagasztottam a tésztát letakarva hagytam kelni 1 órát. Enyhén lisztes gyúrótáblára borítottam a megkelt tésztát ellapogattam szögletes formára két hosszabbik oldaláról középre hajtottam a tésztát ezután a keskenyebb oldalról feltekertem formáztam kicsit és zsírral kikent jénaiba pakoltam. Kevés ideig itt is hagytam kelni majd késsel bevágtam és vizes ecsettel átkentem . Jénai tetejét rátettem és előmelegített sütőben 220 C fokon 30 ' sütöttem óvatosan levettem az edény tetejét és még 15' sütöttem. Rácson hagytam hűlni.
📌Mire észrevettem férjuram már megszegte a kenyeret és zsírral megkenve hagymával falatozta azért egy levágott szelet kenyeret is mutatok ami nagyon finom😋
Jó falatozást kívánok !
6 megjegyzés:
De szép lett ez a kenyered is! Nagyon profi vagy már 😊. Képzeld múltkor mi is sütöttünk egy kisebb kenyeret, amint rákekül a sor, hozom. Egész jó lett, meg voltunk vele elégedve 😄.
Katalin köszi. Látod csak elkezdeni volt hosszadalmas és biztos sokkal finomabb mint a bolti. Ezután sütheted majd a finom péksütiket sorba :)
Szép lett. Én ugyan másképp, más alapanyagokból sütöm, de egyszer ezt is kipróbálom.
És olyan egyszerű a kenyérsütés. nem is értem az embereket, miért eszik/veszik azt a vacak boltit....
aranyos fodorka köszönöm. Van hogy félbarnát sütök vagy csak simán élesztővel de talán az öreg tésztával készült még finomabb. Nem szeretem azt mondani az ennivalóra hogy rossz, de sajnos hogy a bolti nem egy tartós sem a kenyér sem a kifli manapság. Az ára viszont kúszik felfelé:)
Nagyon szép lett a kenyered! Én is szívesebben eszem azt, amit otthon sütök.
Köszönöm Évi , jobb is a sajátunk legalább tudjuk hogy miből készült:)
Megjegyzés küldése