Fele mennyiségből készítettem és egyéb változtatással készült nálam , a recept innen !
Hozzávalók 4 darabhoz: előtészta:2,5 evőkanál kenyérliszt, 2,5 evőkanál finomliszt, 1,5 g friss élesztő, fél dl langyos víz, tészta: 20 dkg finomliszt, 5 dkg kenyérliszt, az egész előtészta, 1 felvert tojásnak a fele, 1 dl langyos víz, 1/2 dl tej, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, csipet friss élesztő, 2,5 dkg puha margarin, töltelék: kb. 3 dkg olvasztott margarin, 5 dkg reszelt sajt. Tészta tetejére + kevés sajt.
🌷
Elkészítése: Az előtészta hozzávalóit edénybe tettem összekevertem hagytam pár órát szoba hőmérsékleten majd estére hűtőbe tettem. Másnap kimérten tálba a kétféle lisztet hozzátettem a többi hozzávalókat az előtésztával együtt és jól bedagasztottam. Vékonyan kiolajozott tálba tettem letakarva hagytam duplájára kelni. Enyhén lisztes gyúrótáblára borítottam a megkelt tésztát kicsit átgyúrtam majd négy felé vágtam. Egyenként a tésztákat kézzel hosszúkásra formáltam és ismét letakarva 15' pihenés következett. Ezután a tésztákat kézzel ellapogattam hosszúkás négyszögletes formára olvasztott margarinnal megkentem és beszórtam sajttal majd feltekertem és sütőpapírral bélelt tepsibe raktam. Mikor már mind a négy tepsiben volt akkor vízzel a tetejét lepermeteztem és sajttal beszórtam. Addig pihentek még előmelegítettem a sütőt 180 C fokra ekkor a tészta tetejét középen szikével végig vágtam, a sütőbe mielőtt betettem a tepsit vizet permeteztem és 30' sütöttem.😋
📌Nagyon finom lett, de valahogy mikor a tésztát bevágnom kell soha nem sikerül olyan látványosra/biztos gyengén vágom?
Jó étvágyat kívánok!
4 megjegyzés:
Nagyon szépek lettek! 😊 És gondolom nagyon finomak is voltak, a tetejükön a sajttal.
Előtésztával még nem dolgoztam, de biztos jót tett a tésztának.
Egy kenyérreceptet már rég kinéztem, hasonló eljárással, de még nem került rá a sor....
Én is előtésztával dolgozom. Kicsit talán kevesebb élesztő kell így. Nagyon formásak, helyesek lettek a bagettek. Évitől tanultam, hogy oldalirányba kell bevágni, akkor jobban látszik.
Szép kis pufik! A bevágás csak látvány, nem panaszkodnék, ha így raknád elém! :-)
Katalin köszi, ritkán szoktam én is előtésztával készíteni de valóban nagyon finom puha és kevesebb élesztővel készíthető el.
Ani köszi az ötletet legközelebb ferdén vágom de ennél a receptnél szétkellett volna nyílni bár én másfajta sajttal készítettem mint Limara talán az is volt a gond. Az íze nagyon finom volt.
Gerdi köszi, nekem sem okozott gondot :-)) Szívesen megkínáltalak volna !
Megjegyzés küldése