Jó volt egy kicsit bekapcsolni a sütőt ebben a nem éppen napsütéses időben😏
Hozzávalók: tésztához: 25 dkg finomliszt, 1 dkg, friss élesztő, 1 tojás sárgája, 1,5 dl langyos tej, 2,5 dkg olvasztott margarin. csipet só, 1 evőkanál cukor, töltelékhez: 10 dkg darált mák, 1 evőkanálnyi mazsola, 5 dkg cukor, 1 dl tej, csipet őrölt fahéj.
🌸
Elkészítése: Mazsolát kis tálkába tettem langyos vizet öntöttem rá hagytam ázni. A mákot és a cukrot összekevertem és az előzőleg felforrósított tejet ráöntöttem majd hozzákevertem a leszűrt mazsolát , fahéjat és hagytam hűlni. A tésztához kevés cukros tejbe morzsoltam az élesztőt amihez kevés lisztet kevertem és pihentettem kicsit. Kimért liszthez öntöttem a már felfutott élesztőt és a többi hozzávalóval együtt bedagasztottam a tésztát amit letakarva pihentettem még duplájára kelt. Enyhén lisztes gyúrótáblára borítottam a megkelt tésztát átgyúrtam és kinyújtottam majd a tölteléket rákentem és feltekertem. Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam ahol még 20' -ig kelesztettem. Előmelegítettem közben a sütőt 180 C fokra és a tésztát 1 tojás és kevés tej keverékével lekentem majd a sütőbe pakoltam ahol 30' sült.😋 (Mióta egyedül vagyok még több finomság kerül a mélyhűtőbe 1-2 szeletet frissen megeszek a többit "raktározom" gondolva a család többi tagjára is!)
Jó étvágyat kívánok !
5 megjegyzés:
Nagyon szép lett a kalácsod, finom is lehetett! Kalácsféléket jól lehet fagyasztani, azt én is szoktam.
Katalin köszi, én gyakran akár kekszet, vagy fánkot is lefagyasztok.
Kedvelem a kalácsokat, egyre inkább. Szerencsére jól bírják a lefagyasztást. Milyen jól eső előkapni a fagyasztóból...
Nem tudom miért, de nálunk a diós és mákos kalács kifejezetten karácsony körüli édesség. Pedig milyen finom....A lefagyasztás jó ötlet.
Vicuska néha ráéhezek én is de mivel frissen 1-2 szelet nekem elég ezért szoktam lefagyasztani.
aranyos fodorka nálunk a karácsonyi bejgli nem kelt tésztából készül. Ezt a fajta kalácsot bármikor különösen a mákost szívesen fogadják.
Megjegyzés küldése