2024. június 3., hétfő

Túrós batyu /élesztős vajas tésztából

Régebben kakaós csigát készítettem  ezzel a tésztával ami nagyon ízlett. Most  elkészítettem ezt a túrós  változatát is ./ Tésztája tojás nélkül készül!/ 


Hozzávalók: tészta: 25 dkg liszt, 1 dkg friss élesztő, 1,5 dl langyos tej, 2 evőkanál cukor,  csipet só, + 12,5 dkg margarin, és 5 dkg liszt. Töltelék:  12,5 dkg túró, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál vaníliacukor, citrom reszelt héja, mazsola, 1 teáskanál búzadara, 1 db tojás, mivel kevés volt a túró  ezért én most 1 db krumplit  puhára  főzve és áttörve tettem a töltelékbe szaporításként.

🌺

Elkészítése: Kevés cukros langyos tejbe morzsoltam az élesztőt  kiskanál lisztet hozzátéve hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a cukrot , sót , megkelt élesztőt és a tejjel bedagasztottam a tésztát amit letakarva  hagytam duplájára kelni.  A margarint és a lisztet összegyúrtam  megformáztam téglalapra betettem a hűtőbe. Mikor megkelt a tészta  kinyújtottam  négyszögletesre  közepébe tettem a margarinos  darabot és négy oldalról beborítottam  ezután fóliába téve hűtőbe tettem 1/2 órára.  Letelt idő után  kinyújtottam a tésztát és négy oldalról  ismét  össze hajtottam majd  ismét hidegre tettem 1/2 órára.  Mikor kivettem a hűtőből   kinyújtottam és feldaraboltam  és az előzőleg  kikevert töltelékkel töltöttem meg majd összecsíptem a tészta négy csücskét kicsit megcsavartam és sütőpapírral bélelt tepsibe raktam. Előmelegített sütőben 200 C fokon 25' sütöttem.😋 

- Ez a sütés most  nem éppen olyanra sikeredett  mint amilyenre   elképzeltem 😊 kicsit szétnyíltak de az íze nagyon finom volt!

Jó étvágyat kívánok !

5 megjegyzés:

Gizi írta...

Nagyon szép, és finom batyut sütöttél, váljék egészségedre. Szerintem még jól is áll nekik hogy kicsit szétnyíltak.... én szívesen bevállaltam volna egy, akár két batyut is.

Katalin írta...

Nagyon szépek lettek, nem baj hogy kicsit szétnyíltak, így látszik rajtuk, hogy jól megkeltek. A krumplival való szaporítás jó megoldás, én is alkalmaztam már.

Ani írta...

Ügyes vagy. Ez tulajdonképpen egy leveles tészta-féle. Én nem vagyok ilyen türelmes, hogy hajtogassam őket. A pogácsákat se szoktam, pedig úgy az igaziak. Nagyon finom lehetett, jól ízesítetted. Nem baj, hogy kinyílt, az z a lényeg!

aranyos fodorka írta...

Sokszor nem az a fontos, hogy szemnek-tetsző legyen valami...Így is finom lehetett, elfogadtam volna belőle egy kis kóstolót :-)

Éva írta...

Kedves Gizi köszönöm, szívesen megkínáltalak volna.
Katalin köszi, a krumpli akár tésztába teszem akár töltelékbe nagyon finom tud lenni.
Ani köszönöm, nem gyakran készítek én sem ilyet pedig megéri mert nagyon jó a tésztája.
aranyos fodorka erre az igazságra már többször rájöttem mégis csalódás mikor nem úgy sikerül valami. Szívesen megkínáltalak volna csak ne lennél olyan távol😉