Elkészítése: Kevés langyos tejbe beleszórtam az élesztőt pici cukorral és liszttel elkeverve hagytam kelni. A tojás sárgáját a porcukorral és a tejjel elkevertem. A lisztet tálba tettem aminek a közepébe öntöttem a hozzávalókat a megkelt kovásszal együtt. Fakanállal kidolgoztam majd az olvasztott margarint hozzátéve bedagasztottam a tésztát ekkor már kézzel. Letakarva langyos helyen hagytam duplájára nőni, majd enyhén lisztezett nyújtótáblára borítottam óvatosan átgyúrtam és 1/2 cm. vastagra kinyújtottam. Felszeleteltem és a közepébe tettem a szilvalekvárt majd összecsavartam. Zsírral kikent tepsibe pakoltam egymáshoz közel és letakarva még 1/2 órát pihentettem. Ezután megkentem olvasztott zsírral és előmelegített sütőben 200 fokon 25' sütöttem.Mikor kihűlt egy kicsit a tészta akkor szedtem szét és vaníliás porcukorral szórtam meg!
Jó étvágyat!
17 megjegyzés:
De rég ettem igazi házi buktát...Hm..., most jólesne egy a kávém mellé! Nagyon guszta!
Csináltam egy forró csokit, vettem a tepsiből egyett, na jó kettőt!:-D
Kedves Éva, nagyon szépek lettek a buktáid, milyen szép katonás rendben sorakoznak a tepsiben. Én még sohasem sütöttem ilyet, mert a Nagymama, míg élt mindig hozott nekünk. Arra emlékszem, hogy ő házi zsírral készítette és valami fenséges, utolérhetetlen íze volt tőle, meg még napokig finom omlós maradt a tésztája. Kicsit átmelegítettük a sütőben, olyan volt még napok múlva is, mintha akkor sült volna ki. Egyszer sort kell kerítsek az elkészítésére, nehogy feledésbe merüljön a dolog. Szerencsére a Nagymama receptje megmaradt, nem lesz nehéz elkészíteni.
Hát ez fenséges! Milyen jó, hogy gondol valaki az ilyen finom, régi ételekre is! Mivel anyukám főzött szilvalekvárt, készíthetek én is hamarosan! :-))
Nagyon finom lehetett :)!! Régebben sütöttem, és ősszel újra próbáltam én is. Nagyon szerettük. Soszor meg kell még próbálni, hogy olyan jó legyen, mint a Nagymamám sütötte, amit sütés után konyharuhával bélelt szakajtóba szedett. Olyan finom kőtt kalácsokat nem tudott más sütni a családban, pedig azok jobbak voltak, mint bármelyik cukrászati remekmű.
Szépen összekelt, biztos finom volt!
Nálunk is rég volt már, pedig szeretjük!
Ideje lesz sorravenni.
Szépek lettek a buktáid, én még nem sütöttem soha :)
Látom elkészült az új fejléced, nagyon jó lett, a mérete is. Ügyesen összehoztad a kis képekből, szép lett!
Szeretjük a buktákat mi is!!! Olyan csábítóak tudnak lenni :) Az olvasztott zsírral való lekenéssel még nem találkoztam, mit ad, Legközelebb, ha nem felejtem el, ki is próbálom :)
Bisztos nagyon finom, nagyon gusztak!
De helyesek! Én is terveztem, hogy sütök almásat, aztán más lett belőle. De lesz bukta is előbb-utóbb! Éppen a szilvalekváros a kedvenc, meg a túrós.
Nyami, nagyon szeretem a buktát! Most jól eszembe juttatta, a héten sort kerítek rá :)
Tegnap este sütöttem én is kelt tésztát: benne virsli mustárral,másikban füstölt sajt mustárral,a maradékba szilvalekvár.Fincsiiiiii!Éppen a buktára gondoltam,míg készítettem.:)
Illéskrisz Konyhája:Szívesen megkínálnálak az biztos! Köszi!
Anikó: Egészségedre! Maradt még bőven!
Nea: Örülök hogy ilyen szép emlékek fűznek a buktához.Nagymamák sütije mindíg finomabb lehet utánozni, de az már nem olyan. Zsírral való sütést tapasztaltam már hogy sokkal jobb. Köszi!
gionetta: Köszi! Próbáld csak ki nagyon finom házilekvárral !
Maria:Nagyon finom! Hiába a régi nagyszülőknek valahogy nagyon jó kezük volt a dagasztáshoz.Azt már én is megállapítottam hogy régen a házi kenyeret is nagymamámék csak konyharuhával takarták le mégis finom friss maradt.
marisz57: A recept leírásnál is úgy volt közel egymáshoz tenni. Szerintem így talán jobban felfelé nőnek a tészták. Majd sorra kerül a Te konyhádban is lassan!
Katalin: Köszi! Addig küszködtem, de sikerült, köszi hogy észrevetted!
Vicuska: Köszi! Szerintem sokkal jobb mint a tojás mert az talán kicsit szárítja is.
mandala: Köszi, nagyon finom !
Viktória Bori: Ha nagyon megkívántad még tudok küldeni!
Mammka:Nagyon finomak lehettek, különösen a sajt mustár keltette fel az érdeklődésemet!
De istenien néz ki, nagyon szeretem, de rég sütöttem, most megennék belőle egy keveset:-))))
Imádom házi szilvalekvárral! Nagyon szépek lettek! :)
Húúúúú Évikém nagyon jól néz ki. Gyerekkorom óta imádom a szilvalekváros buktát, egyáltalán a kelt tésztákat. Az Anyukám és a Nagymamám is nagyon finomakat sütött. Én már régen sütöttem, de eljött az ideje.
Anikó: Köszi!Szívesen megkínálnálak azt tudod?!
hankka: Nekem is szilvalekvárral az igazi! Köszi!
Lívia: Köszi! Örülök hogy szereted, a kelt tésztát az idősebb korosztály talán jobban tudta csinálni régen.Annyi féle sütemény nem is volt talán mint már most. Jó sütögetést kívánok!
Megjegyzés küldése