2015. február 28., szombat

Tojásos gomba

                                                                                 
Hozzávalók:
kevés szalonna
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
darabka paprika
15 dkg. gomba
2 db tojás
petrezselyem
só, őrölt bors
🍄
Elkészítése: Gombát megtisztítottam feldaraboltam. Szalonnát   apró csíkokra vágtam  és  kisütöttem  közben rátettem a kétféle hagymát és együtt dinszteltem . Volt egy kis darabka  paprikám amit szintén felkockáztam és rátettem a hagymára majd a felkockázott gombát is ezután  fűszereztem  sóval borssal és kevés csípős paprikával  nagyon kevés   kb. 1/2 dl vizet öntöttem rá és fedő alatt pároltam. Mikor a gomba elkészült akkor öntöttem rá a felvert tojást és az apróra vágott petrezselymet  és  együtt készre főztem. 😋
Jó étvágyat!

2015. február 27., péntek

Répatorta

Ez a torta nem jött volna létre, ha nem pakolnának annyi répát az előrecsomagolt zöldséges zacskókba:-)) Természetesen a kíváncsiság is hajtott mivel még ilyen tortát nem készítettem !
                                                                                       
Hozzávalók:
2 db tojás
17,5 dkg porcukor
2,5 dkg méz
20 dkg. sárgarépa
12,5 dkg liszt
5 dkg darált dió
csipet só
1 mk fahéj
5 dkg. margarin
1 tk. sütőpor.
Elkészítése:( 18 cm formában sütöttem) A sárgarépát lereszeltem tálba tettem,  mézet és a margarint kicsit megolvasztottam és ráöntöttem összekevertem. Tojást a porcukorral felvertem  és ezt is ráöntöttem a répás keverékre  elkevertem, a maradék száraz anyagokat külön összevegyítettem majd  az előzőekben összekevert masszához tettem  és ezzel is összekevertem. A formát sütőpapírral béleltem és ebbe öntöttem a tésztát amit előmelegített sütőben 170 fokon 55' sütöttem. Tűpróba után kivettem a sütőből és hagytam teljesen kihűlni. Kettévágtam és megkentem sárgabaracklekvárral.  Nagyon finom!

2015. február 26., csütörtök

Egyszerű poharas desszert/cukor nélkül

                                                                                      
Hozzávalók:
magozott  cukormentes meggybefőtt
1 kis doboz natúr joghurt
1/2 dl tejszín
Elkészítése:/ 7 dl meggybefőtt  1/4 használtam fel/ edénybe öntöttem a meggyet  csupán annyi lével ami ellepte és feltettem főni a tűzhelyre. Egészen kevés  kb. 1/2 dl meggylében elkevertem 1 evőkanál étkezési keményítőt és ezzel besűrítettem a meggyet. Tűzhelyről  levettem és hagytam teljesen kihűlni. A tejszínt felvertem kemény habnak  majd hozzákevertem a joghurtot is. Poharakba kanalaztam a meggyzselét  és rá a  tejszínes- joghurt habot. Nagyon finom !
Jó étvágyat!

Ropogós sós kréker

                                                                                   
Hozzávalók: /kis adagból sütöttem/: 15 dkg. liszt, 6 dkg. margarin, 1 db tojás/sárgája tésztába fehérje kenni/, 2 evőkanál tejföl, 1,5 tk. só, 1 mk. őrölt bors, tészta tetejére: köménymag, szezámmag. 
🌸
Elkészítése:  Lisztet a margarinnal elmorzsoltam   a többi hozzávalóval tésztát gyúrtam. Sütőpapírt levágtam amit a tepsibe akartam tenni nyújtódeszkára tettem és a tésztát ezen nyújtottam ki jó vékonyra. Óvatosan áttettem a tepsibe majd megkentem a tészta tetejét a tojásfehérjével amibe pici sót tettem  ezután derelyevágóval felvágtam a tésztát apró kis kockákra és megszórtam a tészta felét köménymaggal a másik felét szezámmaggal. Előmelegített sütőben 220 fokon 20' sütöttem. Mikor kihűlt a tészta  széttördeltem a vágások mentén. Nagyon finom! 
Jó étvágyat kívánok !
A receptet innen hoztam!

2015. február 25., szerda

Török lepénykenyér

Most ismét a TV reklám hatott rám ezért  kutakodni kezdtem  recept után. Blogomban már szerepel hasonló, de ez  most  más. Ezt a receptet most innen hoztam!

Hozzávalók:
2 dkg. élesztő
1 tk. cukor
2,5 dl víz
45 dkg liszt
1 tk. só
2 ek. olaj
2 ek. joghurt
kenyér tetejére:
1 ek tej
1 ek olaj
szezámmag.
Elkészítése: Kevés langyos vízbe tettem a cukrot élesztőt kevés lisztet és hagytam hogy felfusson. Ekkor a liszthez öntöttem a többi hozzávalóval együtt és bedagasztottam a tésztát. Letakartam és 1 órát pihentettem. Ezután gyúródeszkán a tésztát átgyúrtam és laposra formálva egy sütőpapírral bélelt tepsibe tettem ahol még 20' pihentettem. Ezután ujjammal benyomkodtam a tetejét /bár ezt sülés után nem nagyon lehet észrevenni/, a tej és olaj keverékével bekentem és megszórtam szezámmaggal. Előmelegített sütőben 220 fokon 25' sütöttem. Nagyon finom puha  a kenyér!
Jó étvágyat kívánok !

2015. február 24., kedd

Bögrés mákos muffin

Palócprovance blogról választottam kipróbálásra még régebben, egészen kicsit változtattam rajta !
                                                                                 


Hozzávalók:
  •  2 db tojás
  • 10 dkg margarin
  •  1 bögre cukor
  •  1 bögre tej
  •  1 bögre liszt
  •  1 bögre darált mák
  •  1 zacskó sütőpor
  •  1 mk fahéj
  •  1 db alma
Elkészítése: Vajat a cukorral és a tojással kikevertem .A többi száraz hozzávalókat összekevertem és hozzátettem  a vajas keverékhez  amihez még 1 db almát megpucoltam apró kockákra vágtam ezt is és  a tejet is hozzáöntve  jól kikevertem a tésztát. A muffin formába kanalaztam . Előmelegített sütőben 180 C fokon 20' sütöttem.  Mikor teljesen kihűlt a tészta akkor díszítettem a tetejét./ 1 tk citromlé + annyi porcukor amitől kicsit sűrű de azért  írókázásra alkalmas massza lett / A sütemény nagyon finom !
Jó étvágyat!

2015. február 23., hétfő

Zöldborsós kapros tojáskrém

Receptes újság ötlete alapján  és ami  éppen  volt itthon  abból készítve!
                                                                               
Hozzávalók: 2 db tojás, fagyasztott zöldborsó, kapor, mustár, torma, késhegynyi őrölt bors,   2-2 evőkanál joghurt-tejföl,  
🌸
Elkészítése:  Keményre főztem a tojást megpucoltam és apróra összevágtam, a borsót ami mennyiségre  maroknyi lehetett  megfőztem  leszűrtem  mikor kihűlt a tojáshoz öntöttem. Kevés maradék joghurtot  összekevertem  tejföllel  és ízesítettem 1 tk. mustárral ,1 tk. tormával , borssal  és kaporral,  ezután ráöntöttem a zöldborsó és  tojás keverékére. Összekevertem óvatosan és hűtőbe tettem. Nagyon finom !
Jó étvágyat kívánok !

2015. február 22., vasárnap

Citromos szelet🍋

Ha éppen hűtődben  összegyűjtött  tojásfehérje lapul, érdemes kipróbálnod:-))
                                                                           

Hozzávalók: 4 db tojásfehérje, 12 dkg. porcukor, reszelt citromhéj, 8 dkg. liszt, 3 dkg. vaj/margarin.
🍋
Elkészítése: Tojásfehérjét  kemény habbá vertem  majd apránként öntöttem hozzá a porcukrot reszelt citromhéjat és a lisztet . A legvégén öntöttem hozzá a megolvasztott de nem meleg margarint. Jól összekevertem és zsírral kikent liszttel beszórt őzgerincformába öntöttem a masszát. Előmelegített sütőben 200 fokon 25' sütöttem. Mikor kivettem a sütőből  formából kiborítottam egy tálcára   és másnap szeleteltem.😋
 Az elmúlt évben  készítettem házilag  cappuccino port most ebből készítettem egy öntetet.( ehhez csupán 2 evőkanál cukor 2 evőkanál víz és 2 evőkanál cappuccino port összefőztem  tűzhelyről levettem és 1 teáskanál margarint tettem hozzá addig kevertem még elolvadt és öntöttem a sütemény mellé) 
Jó étvágyat kívánok !

2015. február 21., szombat

Bonbon kókuszos aszalt szilvával

Ajándéknak készült bonbon felét  egyik nap édesség iránti vágyunk enyhítéseként eltüntettük:-)) Ismétlésre volt szükség   a töltelék pedig most ilyen lett!
                                                                       


Hozzávalók és elkészítése: hasonló mint a karamellás bonbonnál, csupán annyi változtatással hogy most tejcsokoládét használtam és apróra vágott aszalt szilvát kevés kókuszreszelékkel  nyomkodtam össze és tettem a csoki üregekbe majd zártam  le csokival. 
Sok sikert hozzá!

2015. február 20., péntek

Tojásos tészta Frank módra "Szakácsmustra" 8. fordulójára

Nagyon szeretem a különböző blogjátékokat van aminek rendszeres résztvevője vagyok. Sajnos hogy a "Szakácsmustra"játékba csupán most kapcsolódtam be! Ennek a fordulónak a házigazdája Csaba   aki  Frank Júlia  receptjeit ajánlotta  hogy válogassunk  kedvünkre  ! Több receptjét  ismerem mivel sokat elkészítettem már, most egy tésztás ételét választottam :
                                                                            
Hozzávalók: 15 dkg. kockatészta, 5 dkg. szalonna, fél fej vöröshagyma, 2 db tojás, fűszerek: őrölt bors, só, 2-3 evőkanál tejföl.
😊
Elkészítése: Szalonnát apró kockákra vágtam és kisütöttem, zsírjából 2 evőkanállal  külön edénybe tettem. A tésztát szokásos módon kifőztem, langyos vízben leöblítettem  leszűrtem és hozzá öntöttem a szalonna zsírjához  összekevertem. A kisült szalonna pörcökre  tettem az apróra vágott vöröshagymát kicsit dinszteltem majd a tojásokat kis edénybe felütve őrölt borssal ízesítve  elkevertem és ráöntöttem a dinsztelt szalonnás hagymára nem kevertem el hagytam egyben megsülni . Tányérra csúsztattam és próbáltam olyan darabokra vágni mint a tészta  az egészet ráöntöttem a kockatésztára majd összekevertem . A szakácskönyv úgy írja hogy a tejfölt is keverjük a tésztába, de én általában  tányérra pakolás után szoktam tejföllel meglocsolni  a tésztákat. Nekem így jobban tetszik evés közben  összekeveredik úgyis!😋Tetejére petrezselymet szórtam!
 Általában tojásos tésztát nem így szoktam készíteni, de megérte ezt is kipróbálni  mert  nagyon  finom volt! (Erre jó példa hogy férjuram aki nem szereti annyira a tésztát  különösen azokat  amiket még nem ismer, megette és azt mondta hogy finom :-))
Ui: Szeretem Frank Júlia receptjeit, nagyon ízletesek sok  receptje hozzávalói közt megtalálható a szalonna, hagyma, fokhagyma és ez mind jó ízt ad az ételnek. Mai  viszonyok közt  lényeges számomra hogy sok olyan receptje van ami olcsó és egyszerű !!
Jó étvágyat kívánok !

Zöldséges - vagdalt golyók/Húspótló

                                                                               
Hozzávalók: 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa,  kis darabka zellergumó és karalábé, 1 gerezd fokhagyma, kevés vöröshagyma, 1 db tojás,  fűszerek: só, őrölt bors, pirospaprika, zsemlemorzsa, 1 mk. szárított bazsalikom, olaj a sütéshez. 
🌸
Elkészítése: Zöldségeket megtisztítottam és lereszeltem besóztam. 15' után kinyomkodtam majd belereszeltem a fokhagymát  vöröshagymát  hozzá tettem a tojást  fűszereket és annyi zsemlemorzsát hogy jól formázható massza legyen. Ezután golyókat formáltam belőle amit prézliben megforgattam és forró olajban kisütöttem. Nagyon finom !
Jó étvágyat kívánok !

2015. február 18., szerda

Kávékrémes ostya /sütés nélkül

                                                                              

Hozzávalók: 1 cs ostya/ 6 lap van benne/, krémhez:16 dkg. margarin/Ligát használtam, 13 dkg. porcukor, egy evőkanál Nescafé.
Elkészítése: A margarint a cukorral és kávéval jól kikevertem majd a lapokat egyenként megkentem a krémmel egymásra pakoltam. Az utolsó hatodik lapot ráborítottam a krémre és  nehezéket tettem rá/húslapot/. Másnap szeletelten ( szakácskönyvben olvastam hogy a kést melegíteni  kell így nem törik az ostya, pillanatra láng fölé tartottam  megtöröltem és úgy szeleteltem)
Nagyon finom ezzel a krémmel!
Jó étvágyat kívánok !

Vizes kifli

Olyan péksüteményt kerestem ami csupán vízzel is  elkészíthető! Sikerült  itt találnom fél adagból  készítettem  nagyon finom!                                                                               
Hozzávalók:/fél adagot írom le ebből lett 6 db/:30 dkg liszt, 1 kk. só, 1 dkg. élesztő, 1/2 kk cukor, 1/2 dl étolaj, 1,5 dl langyos víz. Szórásra köménymag és só.
😊
Elkészítése: Kevés langyos vízbe morzsoltam az élesztőt cukrot tettem bele és kevés lisztet hagytam felfutni. A liszthez adtam a többi hozzávalóval együtt a megkelt élesztőt és bedagasztottam. 45' pihentettem a tésztát majd enyhén lisztes deszkán átgyúrtam és 6 egyenlő részre próbáltam vágni amit egyenként kinyújtottam feltekertem és formáltam kiflinek. Letakartam és ismét 45' pihentettem. Ezután egy lábasba vizet tettem fel forrni amibe 1 mk cukrot tettem és a kifliket kettesével ebbe a/ forrásban lévő/ vízbe tettem bele csupán pár másodpercig  csupán annyira hogy vizes legyen minden része , sütőpapírral bélelt tepsibe pakoltam egy sütőlapát segítségével. Mikor  elkészültem az egésszel megszórtam kömény és só keverékével és előmelegített sütőbe 200 fokon 25' sütöttem. Nagyon finom külsőleg ropogós belül puha !😋
Jó étvágyat kívánok !

2015. február 17., kedd

Élesztő nélküli pizza kicsi változtatással

Ezt a pizza tésztát kipróbáltam  blogomon itt megtalálható, ami nagyon finom! Most viszont úgy készítettem el hogy a joghurtot vízzel helyettesítettem  a kis unokámra gondolva!
                                                                           
Hozzávalók: tészta:1,5 bögre liszt,/2,5 dl bögrével mérve/, 2 evőkanál olaj, kevés só, 1/2 cs sütőpor, 1 gerezd fokhagyma reszelve , kb. 1,5 dl víz.
Elkészítése: Hozzávalókat összegyúrtam és 1 órára hűtőbe tettem.  Enyhén lisztes deszkán kinyújtottam és olajjal kikent tepsibe tettem . Pizza szósszal /házilag készítettem az elmúlt évben ajánlom kipróbálásra mert nagyon finom/megkentem  pár karika felvágottat tettem és reszelt sajttal szórtam meg .(Unokámnak természetesen sajt nélkül zöldséggel  készíteném!) Előmelegített sütőben 200 fokon 25' sütöttem. Nagyon finom puha a tésztája!

2015. február 16., hétfő

Párolt vörös káposzta

Napok óta a párolt káposzta ízére gondoltam , fehér káposztából is szoktam de a vörös is igen finom!                                                                            
Hozzávalók:1 kg  vörös káposzta, kis fej vöröshagyma, kevés olaj, fűszerek: só, ecet, cukor, köménymag.
Elkészítése: Káposztát külső hibás leveleitől torzsájától megtisztítottam és vékony szálakra felvágtam. Kevés olajat melegítettem erre tettem rá a megtisztított felkockázott vöröshagymát és rá a káposztát  pici sót 1,5 ek ecetet és köménymagot szórtam rá  fedő alatt pároltam.  Óvatosan kevergettem  majd  2  evőkanál cukrot szórtam rá.  Közben lehet kóstolgatni ki hogy szereti édeskésebbnek vagy ecetesebbnek ?
-Káposzta mellé készítettem:  töltött  húsnál használt  tölteléket tepsibe sütöttem meg egybe majd szeleteltem nagyon finom volt!
Jó étvágyat!

2015. február 14., szombat

Kókuszos-csokoládés briós

                                                                            
Hozzávalók: 20 dkg. liszt, 1/2 tasak szárított élesztő, 1/2 ek méz, 7,5 dkg. natúr joghurt, 2,5 dkg. olvasztott margarin, csipet só,  1/2-1 dl langyos víz, tojás a tészta kenéséhez, Tetejére kevés tejcsokoládé és kókuszreszelék.
🌸
Elkészítése: Liszthez öntöttem az élesztőt  majd a többi hozzávalóval együtt bedagasztottam a tésztát. Letakarva hagytam 2 órát pihenni. Ezután enyhén lisztes deszkán átgyúrtam majd 4 felé vettem  és egyenként hosszúkás rudat sodortam  amit feltekertem  csigának a tészta végét a csiga alá helyeztem. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem ott még 20' pihentettem. Közben előmelegítettem a sütőt.  A tésztákat felvert tojással megkentem és 220 fokon 30' sütöttem. Még langyos volt a tészta mikor  tejcsokoládét gőz fölött megolvasztottam és kanállal rácsurgattam a briósra majd kókusszal szórtam meg. Nagyon finom volt!
Ui: Annyira guszta volt mikor kivettem a sütőből hogy kicsit nem figyeltem oda és a férjuram már egy darabot még melegen el is tüntetett:-)) 
Jó étvágyat kívánok !

Almás zabkeksz

                                                                              
Hozzávalók:10 dkg. teljes kiőrlésű liszt, 1 csapott teáskanál őrölt fahéj, 1 csapott teáskanál gyömbérpor, késhegynyi szódabikarbóna, 10 dkg. alma, 15 dkg. natúr zabpehely, 5 dkg. margarin olvasztva, 1 evőkanál cukor, 1 tojássárgája.
Elkészítése: Elkevertem a lisztet  a fűszerekkel a szódabikarbónával és a zabpehellyel. Hozzá adtam az olvasztott margarint a hámozott kis lyukú reszelőn lereszelt almát  a cukrot és a tojássárgáját. Összegyúrtam és 20' hűtőbe tettem.  A tésztából gömböket formáltam amit sütőpapírral bélelt tepsibe tettem ott villával lenyomogattam és előmelegített sütőben 180 fokon 15' sütöttem.
Natúrnak tűnt a teteje ezért csokit csurgattam rá amit a zserbóra szoktam készíteni , most kevesebb kakaóval és tejport tettem hozzá. Krém:2 evőkanál víz, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál kakaópor, 4 dkg. margarin, 2 evőkanál tejpor. A vizet a cukorral és kakaóporral feltettem  a tűzhelyre  egészen alacsony hőfokra   hogy a cukor olvadjon el majd tűzhelyről levéve tettem hozzá a margarint közben kevertem  mikor már elolvadt akkor tettem hozzá a tejport amivel szintén  addig kevertem még  csomómentes lett. Ekkor töltöttem bele egy zacskóba aminek a végét levágtam és így csurgattam a kekszre.

2015. február 13., péntek

Kávéhoz való vajas kifli

                                                                             
Hozzávalók: 28 dkg. liszt, 7 dkg. vaj/margarin(kicsit olvasztva tettem a tésztába), 7 dkg cukor, 1 tojás +kenéshez, só, másfél dkg élesztő, kevés tej/ nekem kb. 1 dl-re volt szükségem/ 
🌷
Elkészítése: Langyos tejben  cukorral felfuttattam  az élesztőt, majd a hozzávalókkal nem túl lágyra dagasztottam a tésztát. Duplájára kelesztettem. Ujjnyi vastag hurkákat formáltam a tésztából és kettőt egymásba tekerve készítettem a kifliket. Vajazott tepsibe újra  kelesztettem 15'. Sütés előtt tojással megkentem és meghintettem diós cukorral.  Előmelegített sütőben 200 fokon 20' sütöttem.
Régi szakácskönyv azt  írja:" Nem szárad ki, több napig is friss marad."
Bocsi a kávét elfelejtettem tálalni:-)) 
Jó étvágyat kívánok !

2015. február 12., csütörtök

Bableves krumpligombóccal "Gasztroangyal"

                                                                                 
Hozzávalók: 20 dkg. tarkabab, szalonna, szárazkolbász, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 db sárgarépa - fehérrépa, babérlevél, só, őrölt paprika.Gombóchoz:25 dkg. krumpli, 10 dkg. liszt, 1 db tojás.
Elkészítése: A babot előző este beáztattam. A zöldségeket megpucoltam és karikára felvágtam vöröshagymát és fokhagymát szintén megpucoltam és apróra vágtam.  Kevés olajat melegítettem amire rászórtam  az előzőleg felkockázott szalonnát   kicsit sütöttem majd rá öntöttem a hagymákat  együtt dinszteltem ezután megszórtam pirospaprikával  felöntöttem  kb. 1,5 liter vízzel és mikor már meleg volt a víz akkor tettem bele a leszűrt babot és a zöldségeket valamint a babérlevelet. Hagytam főni közben megpucoltam a krumplit felkockáztam és enyhén sós vízben feltettem főni. Mikor  megfőtt leszűrtem és áttörtem hagytam kihűlni.  Ezután tettem hozzá sót tojást és a lisztet amivel összegyúrtam és kis gombócokat formáltam belőle amit forrásban lévő vízben kifőztem. Közben a bab is puha lett  ekkor tettem a levesbe a karikára felvágott kolbászt  és a kiszedett gombócokat amivel már csak kevés ideig hagytam főni. Nagyon finom leves! ( A szalonnát és kolbászt ízlésünk szerint adhatjuk a leveshez !)
Jó étvágyat!

2015. február 11., szerda

Rakott palacsinta SAD.30.fordulójára!

Mostani forduló háziasszonyának   kérése   a palacsinta készítés annak  bármelyik  fajtája, hiszen van édes, sós, rakott, csúsztatott  én már rántott formában is készítettem.  Ezt  a formát is kipróbáltam már és azért választottam most ezt mert így  ünnepélyesebbnek tűnik! A szív dekoráció a Valentin nap közeledtét jelzi:-))
                                                                       
Hozzávalók és elkészítése: Szokásos palacsinta tésztámat kavartam be majd  kisütöttem.(Nem tudom hogy miért de általában 12 db szokott lenni, most viszont több lett !) Ezután a palacsintákat egyenként megkentem eperlekvárral  következőt darált cukros dió keverékével  szórtam be.(Közben elfogyott az eperlekvár így fahéjas almadzsemet kentem  helyette).A legutolsó palacsintát mikor ráborítottam 1 ek. cukor 1 ek. víz és 1 ek. kakaóport edényben felmelegítettem amibe diónyi margarint tettem tűzhelyről levettem. Kicsit hagytam hűlni majd a palacsinta tetejére öntöttem és darált dióval szórtam be.😋
                                                             Jó étvágyat  kívánok !

2015. február 10., kedd

Szívesen elküldöm....

ha kéri valaki ! Unokáknak gyűjtögetem ezeket a matricákat, de pár darab megmaradt mert fölösleges, ha  gyereknek unokának gyűjtitek jelezzétek és szívesen elküldöm!
                                                                                

Citromos keksz /tej és tojás nélkül/🍋

Napokban láttam teller-cake kekszét, egyből az jutott eszembe hogy a kis unokámnak  elkészítem kis változtatással.
                                                                         
Hozzávalók:20 dkg. liszt, 10 dkg. porcukor, 10 dkg. Liga margarin, 1/2 citrom reszelt héja, 1 cs vaníliás cukor.
🍋
Elkészítése: A hozzávalókat összegyúrtam 2 ek. citromlevet is tettem hozzá. A masszából kis gombócokat formáztam amit sütőpapírral bélelt tepsibe pakoltam egymástól kicsit távolabb mert egy kerek keksz nyomóval lenyomattam. Előmelegített sütőben 180 fokon 10' sütöttem. Nagyon finom!
Jó étvágyat!

2015. február 9., hétfő

Zöldséges csirkeragu

 Hétvégén  a kis "csipet csapat" egyik fele itthon volt és mivel  jobban szeretik a csirkehúst így kipróbáltam   Csiperke  főztjét!
                                                                       
Hozzávalók: 3 db csirkecomb filé, 40 dkg. mirelit vegyes zöldség, 1 fakanál zsír, 2 ek. tejföl, 1 dl tejszín, 3 cikk fokhagyma, 1 ek mustár, só, őrölt bors, majoránna.
Elkészítése:  Csirkecombot megtisztítottam  bőrét lehúztam és kicsontoztam majd feldaraboltam. Zsírt megforrósítottam  és a húst beletettem  pirítani rászórtam a sót, borsot, majoránnát  mikor már kezdett kicsit pirulni a hús akkor tettem hozzá a mustárt és a megtisztított lereszelt fokhagymát . Ezután a tejszínnel elkevert tejfölt és a zöldségeket öntöttem hozzá valamint annyi vizet hogy éppen ellepje. Mire a víz lefőtt addigra már a hús és zöldség is elkészült. Rizst főztem ki mellé, nagyon finom  volt!
Jó étvágyat!

2015. február 8., vasárnap

Valentin napi édességeim:linkjei egy helyen

                                                                        
                                                      

Karamellás bonbon /Valentin napra

Nem  annyira "hagyományos' egy ünnep , azért pár éve hogy valami kis apróságot készítek !:-))
                                                                         



Hozzávalók: 10 dkg. étcsokoládé, 1-2 ek. olaj, 6 db tejkaramella,  2 ek. tejszín.( Forma, ecset)
Elkészítése: Gőz fölött megolvasztottam a csokit kevés olajjal. A megolvasztott csokoládéba mártott  ecsettel  kikentem a formát majd hűtőbe tettem, ezt még kétszer megismételtem. Közben a tejkaramellát feldaraboltam és a tejszínt ráöntve egészen alacsony hőfokon felmelegítettem csupán addig még a karamella  feloldódott elkevertem a tejszínnel. A hűtőből kivett csoki üregekbe kanalaztam a karamellából majd  a bonbonok tetejét csokival zártam / kis kanállal öntöttem a karamellára/. Hűtőbe tettem és másnap szedtem ki a formából és tettem kis papír kapszlikba.  Már többször kísérleteztem bonbon készítéssel , részben volt sikerélményem most is  mivel 4 db tökéletes lett de volt aminek kis szépséghibája van. Az íze viszont finom!

2015. február 6., péntek

Kakaós csiga tej és tojás nélkül

                                                                                  
Ábel unokámnak készítettem!
Hozzávalók:tészta:25 dkg. liszt, 5 dkg. Liga margarin, 3 dkg. kristálycukor, 1,5 dkg. élesztő, 2 cs. vaníliacukor, csipet só, 1,5 dl kókusztej/amit házilag készítek/. töltelék: másfél evőkanál kakaópor, 1 dl cukor, 1 ek Liga margarin olvasztva.tetejére: kókusztej, olvasztott Liga
Elkészítése: A tésztához valókat bedagasztottam majd 1 órát pihentettem. Ezután  kinyújtottam a tésztát  megkentem az olvasztott margarinnal ,  megszórtam a töltelékkel majd szorosan feltekertem  és végül feldaraboltam. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoltam ahol még 15' pihentettem. Előmelegített sütőbe tettem   180 fokon 40' sütöttem./ Tepsi alá kis edénybe vizet tettem /  Még sült a tészta kétszer meglocsoltam  a kókusztej és olvasztott Liga  keverékével. Természetesen megkóstoltam  nagyon finom puha ! Holnap jön a kis Manóm  remélem az egész kis pofija csokis lesz tőle:-))
A receptet itt találtam!
                                                                        
A tekercs ízlett!:-))

Tortilla lapok vegyes zöldséggel és sajttal töltve/házilag

                                                                                    
 Hozzávalók: tortilla  lapok  receptje és elkészítése megtalálható blogomban itt. Töltelékhez: 20 dkg. vegyes zöldség/mexicói zöldségkeverékből készítettem/, kevés szalonna,  kisebb hagyma, 1 cikk fokhagyma, 3 evőkanál házi kecsap.
Elkészítése: 2 vékony csík szalonnát  megsütöttem, szalonnát kivettem a zsírjából és ebbe tettem bele a megtisztított felkockázott vöröshagymát és fokhagymát dinsztelni. A zöldségkeveréket is ráöntöttem és együtt dinszteltem majd rákanalaztam a ketchupot  összeforraltam és félretettem. Elkészítettem a tésztát kisütöttem és ebbe kanalaztam a zöldséges töltelékből  majd megszórtam sajttal és összegöngyöltem. Nagyon finom !
Férjuram a kisült  szalonnát is beletette  a töltelékbe!

Jó  étvágyat kívánok !

2015. február 4., szerda

Krumplis nudli és barátfüle "Ízőrzők" Csurgó

                                                                              
Hozzávalók: 1/2 kg krumpli, só, 25 dkg. liszt, sertészsír, 1 felvert tojásnak a fele, szilvalekvár, zsemlemorzsa, porcukor, fahéj.
😉
Elkészítése:  A megmosott krumplit feltettem főni héjával együtt majd mikor már puha volt akkor megpucoltam és krumplinyomón áttörtem. Hagytam teljesen kihűlni  ezután tettem hozzá a lisztet, sót, teáskanálnyi zsírt és a felvert tojást majd összegyúrtam tésztának.  Zsírt melegítettem amiben megpirítottam a zsemlemorzsát és egy másik edénybe vizet tettem fel főni a tésztának. A tésztát kinyújtottam vékonyra és derelyevágóval  négyszögeket vágtam  aminek a közepébe kanállal lekvárt tettem és a tészta csücskét átlósan egymásra hajtottam kicsit széleit lenyomtam. Kevés tésztából rudakat sodortam és késsel  1 cm darabokra vágtam ez lett a nudli. A forrásban lévő enyhén sós vízbe  raktam a tésztákat és mikor már feljött  a víz tetejére akkor szedtem ki szűrőkanállal és pakoltam a prézlihez és összeráztam vele.😋
Ui: Krumplis nudli , derelye és gombóc  receptjét édesanyámtól tanultam ez  megtalálható blogomban  is amit sokan megnéztetek már! Most  azért készítettem el ezt a receptet mert kicsit más mint amit eddig  csináltam/ az én receptemben tojás nincs/ és a barátfül elkészítési technikája  érdekelt ami elnyerte tetszésemet!
Jó étvágyat kívánok !

2015. február 3., kedd

Házi májkrém

Mivel szeretjük a májkrémet ezért gyorsan ki is próbáltam Citromrab receptjét!
                                                                         


Hozzávalók:/fél adagot készítettem/ 25 dkg. csirkemáj,1 evőkanál zsír, kisebb fej vöröshagyma,  késhegynyi pirospaprika/csípős/, 3 evőkanál víz, 1/2 mk őrölt fekete bors, 1 mk  majoránna,1 mk só. 
🌸
Elkészítése: Májat megtisztítottam majd apró darabokra vágtam. Zsírban megdinszteltem a megtisztított apróra felvágott vöröshagymát rászórtam a pirospaprikát vizet  hozzátettem   a májat  és a többi fűszereket és lassú tűzön félig lefedve 20' puhára pároltam. Mikor levettem a tűzhelyről akkor sóztam és hagytam kihűlni. Ezután botmixer segítségével pépesítettem és zárható üvegbe tettem amit hűtőben tárolok!
Jó étvágyat kívánok !

2015. február 2., hétfő

Citromkrémes kókuszmuffin Blogkóstoló 21.fordulójára!🍋

A mostani forduló háziasszonya Márti akitől "tudományos" sorsolással Pitelány receptjei közt válogathattam ! A blogot ismerem de  nem volt könnyű dolgom választani, mivel  ezen a blogon igen sok paleo  recept található viszont az én konyhámban kevés olyan alapanyag van amiből teljes mértékben eltudtam volna készíteni.  Így kicsit változtattam.
                                                                         
Hozzávalók(Kókusztejet házilag már készítettem blogomon itt megtalálható/most csupán 3 dl víz és 10 dkg kókuszreszelékből készítettem/ ). Muffin:2 db. tojás, 1 evőkanál cukor, 1 dl kókusztej, 75 g kókuszreszelék.Citromkrém: teljes egészében saját receptem: 1 dl víz, 2 ek. citromlé+ 1/2 citrom leve, 1,5 ek. rétesliszt, 1 citrom reszelt héja, 12,5 dkg. cukor, 12,5 dkg. margarin./a krém soknak bizonyult de majd felhasználom más sütihez /
🍋
Elkészítése:  Tészta hozzávalóit jól kikevertem és 6 db muffin formába kanalaztam. 180 fokon 25' sütöttem  hagytam kihűlni. Közben elkészítettem a krémet: Vizet a citromlével reszelt citromhéjával és a liszttel felfőztem/besűrítettem/ tűzhelyről levettem és hozzá öntöttem a cukrot összekevertem és hagytam kihűlni. A margarint kihabosítottam majd a kihűlt  citromos  masszával összekevertem . Ebből a krémből tettem a muffin tetejére majd egy-egy szem amaréna meggyel díszítettem. Nagyon finom !
Jó étvágyat!

2015. február 1., vasárnap

Nagyon kakaós csiga

Napokban sok blogon láttam kelt tésztát és bár van megszokott  receptem ami a  blogon is megtalálható,  most  mégis egy régen elmentett receptet próbáltam ki Terikétől!
                                                                                
Hozzávalók:/ fél adaghoz/. 30 dkg. liszt, 1,5 dkg élesztő, 1 dl langyos tej, 1 ek. cukor, pici só, 2,5 dkg. puha vaj/margarinnal készítettem/, 2 tojássárgája, 1/2 dl joghurt.Töltelékhez: 5 dkg.  porcukor, 5 dkg. margarin, 4 dkg. kakaópor.  + tojás a kenéshez (Ebből a mennyiségből 13 db ilyen szép nagy tekercs lett !)
Elkészítése: Az élesztőt kevés langyos tejben kis cukorral liszttel felfuttattam. A liszthez  öntöttem a felfutott élesztőt a többi hozzávalóval együtt és jól bedagasztottam. Letakarva hagytam 20' pihenni. Enyhén lisztes deszkán átgyúrtam és kinyújtottam  1/2 cm vastagra és az előzőleg kikevert töltelékkel megkentem./ elég nehezen tudtam kenni  mivel sűrű volt  de rányomogattam a tésztára  volt kevés cukros fahéjas darált dióm azt is rászórtam/ feltekertem  és 2 cm vastag darabokra vágtam amit egy sütőpapírral bélelt tepsibe pakoltam. Tetejét felvert tojással megkentem és 20' még pihentettem. Előmelegített sütőben 220 fokon 20' sütöttem. Vaníliás porcukorral szórtam be , nagyon finom puha a tésztája ! Érdemes egy próbát tenni!!
Jó étvágyat!