Hozzávalók:
Kovász: 15 dkg finomliszt, 1 dkg friss élesztő, 15 dkg langyos víz. A hozzávalókat edénybe tettem összekevertem és letakarva 6-8 óra pihenés. (fél adagot használtam el másik fele hűtőben vár felhasználásig)
Tészta: /mivel fele mennyiségből készítettem azt írom le 4 db lett/: 25 dkg liszt, 1 tk.só, 1/2 tk cukor, 7,5 dkg natúr joghurt, 1/2 dl víz, 1/2 dkg friss élesztő, 2,5 dkg olvasztott vaj, az elkészített kovásznak csupán a fele.
Elkészítése: A tészta hozzávalóiból tésztát dagasztottam letakarva 1 órát pihentettem. Ezután enyhén lisztes deszkán négy felé vágtam a tésztát majd mindegyik darabot kettőbe vettem ezeket egyenként gömbölyítettem és letakarva 10' pihentettem. A tészta darabokat egyenként kb. 28 cm. hosszú rudakká sodortam két rudat U alakba hajtottam és egymásra fektettem. Ezután az alól lévő tésztarúd két végét a felső közepén áthúztam. Sütőpapírra tettem egymástól kicsit távolabb és 30' pihentettem. Sütőt előmelegítettem 200' a sütő aljába edénybe vizet tettem. Megkelt tésztákat vízzel lepermeteztem és szezámmagot szórtam rá. 30' sütöttem az utolsó 10' a vizes edényt kivettem úgy sütöttem tovább. Mikor kivettem a sütőből ismét vízzel permeteztem le. Rácson hagytam kihűlni. Nagyon finom a tésztája.
Ui:Mikor elkészültem vele akkor jöttem rá hogy mit rontottam el a formázásán, mikor átbújtattam a tésztarúd két végét szerintem a tészta alá kellett volna hajtanom! Legközelebb majd úgy csinálom!
Jó étvágyat !
Bántott hogy nem sikerült így a mai napon ismétlés következett a maradék kovásszal és most mákkal szórtam be:
2 megjegyzés:
Olyan guszták, de most egy időre mellőztem a kenyeret, péksütit az étrendemből. De ha túl leszek rajta, kipróbálom, biztos nagyon finom is.:))
sucika köszi!
Megjegyzés küldése