Hozzávalók: ( Kenyér sütése előtt kb. 4 órával elkészítettem a kovászt: mogyorónyi friss élesztőt 10 dkg liszttel és 1 dl langyos vízzel elkevertem letakarva hagytam pihenni.), 20 dkg teljes kiőrlésű liszt, 20 dkg búza finomliszt, 1 db főtt áttört krumpli só, 2 dl langyos víz, 1/2 dkg friss élesztő.
Elkészítése: Kimért liszteket összevegyítettem tettem bele sót bele morzsoltam a friss élesztőt , krumplit, kovászt és a langyos vízzel bedagasztottam. Mikor már jól összeállt a tészta letakartam konyharuhával és 1 órát pihentettem. Enyhén lisztes deszkára borítottam ahol ismét átgyúrtam megformáztam kerekre majd jénai edénybe /amit előtte sütőpapírral béleltem ki / tettem és 15' pihentettem. Előmelegítettem a sütőt 250 fokra a tészta tetejét vízzel átkentem bevágtam pár helyen majd az edény tetejét is rátettem és sütőbe tettem ahol 45' sült ekkor a fedőt levettem és még 10' tovább sütöttem. Sütőt kikapcsoltam ajtaját kinyitottam és hagytam kicsit hűlni, csak ezután pakoltam rácsra a kenyeret ! Nagyon finom !
Jó étvágyat kívánok !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése