Mézeskalács alaprecept Hozzávalói: 34 dkg liszt, 12 dkg vaj/margarin, 20 dkg méz, 2 db tojássárgája,
1 tk. szódabikarbóna, 2 tk.mézeskalács-fűszerkeverék. + a figurákhoz töltetlen kemény cukorka összetörve.
Elkészítése: A hozzávalókat összegyúrtam /ilyenkor még lágy a tészta/ fóliába tettem és hűtőben kell legalább 3-4 órát pihentetni vagy este összeállítani és másnap sütni. Én ezt a megoldást választottam.Másnap gyúrótáblát jól beliszteztem és kinyújtottam a tésztát 4-5 mm vastagra majd különböző formákkal kiszúrtam. A díszekhez olyan formát kell választani aminek kisebb kiszúróval kitudjuk a közepét szúrni. A forma felső részére szívószállal csináltam kis lyukat .Sütőpapírral bélelt tepsire pakoltam a tésztákat és előmelegített sütőben 180 fokon 5' sütöttem ekkor már kezdtek kicsit nőni ekkor kivettem a sütőből és előzőleg a cukorkákat apróra összetörtem ebből szórtam a lyukas formák közepébe keveset majd tovább sütöttem még 5'. Kicsit hagytam a tepsiben hűlni majd próbaként pár darab díszbe megkötőt tettem. A tészta nagyon finom puha! Lehet még csiszolni a díszek küllemén mert gyakorlatban tudtam meg hogy mennyi cukrot szórjak ! Egyből beindult a fantáziám hogy lehetne pld. mécsest is készíteni.(Jobb oldalon az egyik szív mögé tettem egy kis gyertyát)
Érdemes kipróbálni !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése