2016. október 24., hétfő

Régi idők hasznos praktikáiból....

válogattam és ezt  szeretném megosztani veletek ! Biztos  hogy van köztetek aki olvasta de talán sok olvasómnak tudok ezzel is segíteni hogy most pár  jó tanácsot  kimásolok az újságból!
                                                                                 
-Sütés, főzés-
-Só a főzővízbe és olajba
Könnyebben lejön a tojás héja hámozáskor, ha kis kanál sót teszünk a főzővízébe. A forró olaj sem pattog annyira, a a hús belehelyezése előtt szórunk bele egy csipetnyi sót.
- Pirospaprikába babérlevél
Ha a pirospaprikába teszünk néhány babérlevelet, nem fog beleköltözni a moly.
-Sörös panír
Rántott hús készítésekor öntsünk egy kis sört a tojásba panírozáskor, úgy még finomabb lesz a végeredmény. ha már fogyóban a tojás, de nem akarunk még egyet felütni, kevés tejjel felhígíthatjuk.
-Tegnapi kenyérből frisset
A másnapos kenyér frissé tehető, ha néhány percre nedves konyharuhába csavarjuk, majd előmelegített sütőbe tesszük 5-10 percre. Kiflit, zsemlét megspricceljük vízzel , vagy egy pillanatra vízbe mártjuk, majd forró sütőbe toljuk pár percre.
-Bevált húsfagyasztási módszer
Ha nagyobb mennyiségű húst fagyasztunk, szeleteljük fel, a darabok közé tegyünk sütőpapírt vagy folpackot , így nem fagynak össze, és annyit veszünk ki mindig, amennyire szükségünk van.  
-Régi dióból finom dió
A régi diót úgy tehetjük ismét finommá, ha néhány órára tejbe áztatjuk, majd alaposan lecsepegtetjük és megszárítjuk. 
-Omlós tészta
Még finomabb lesz az omlós tészta, ha a zsiradékot fele zsír, fele vaj arányban tesszük bele.
-Kalács lábosban sütve
Isteni kalácsot készíthetünk, ha a formázott tésztát egy nagy zománcos vagy vaslábosba "tekerve" sütjük meg. Amikor beletesszük, a közepéről induljunk, és csigavonalban tekerjük, utána kelesszük még 15-20 percet. 
-Így könnyebb bánni a vajjal
Ha egy süteményrecept puha vajat ír elő, de nem vettük elő időben a hűtőből, és felolvasztani sincs kedvünk a tűzhelyen, egyszerűen reszeljük le, és már dolgozhatunk is vele.
-Sósba cukor, édesbe só 
Az édes ételekbe mindig tegyünk egy csipet sót(süteménytésztákba, krémekbe is !), mert jobban kijön majd az édes íz. Ugyanígy  a sós ételeknek, mártásoknak sokszor jót tesz egy csipet cukor .
-Puha keksz és mézeskalács
A kekszek, mézeskalácsok nem száradnak ki, ha légmentesen záródó dobozba tesszük őket, és melléteszünk egy almacikket vagy meghámozott héját. A kemény mézeskalács is könnyen puhává tehető így.
-Púposodás ellen
Nem fog annyira felpúposodni a sütemény, ha a formát néhányszor a konyhapulthoz csapkodjuk, miután megtöltöttük a masszával, mert kiütögetjük belőle a levegőbuborékokat.
-Takarítás, mosás-
-Jó illatú hűtő
A hűtőben keletkező kellemetlen szagokat hatásosan tünteti el a kávézacc, a szódabikarbóna és a (kifacsart) citrom is.
-Mi mindenre jó még a kávézacc?
A hűtőn kívül a cipős szekrényben is hatásos szagtalanító, ha kis zacskóba tesszük. Tisztíthatunk vele sütőt és tűzhelyet, de bátran beleönthetjük a lefolyóba is , mert segít a dugulás megszüntetésében.
-Hagymaszag ellen citromlé+só
Amikor hagymát/fokhagymát aprítunk a vágódeszkán, annak sokáig megmaradhat a szaga, ennek elejét vehetjük, ha használat után citromlé és só keverékével átdörzsöljük a nedves deszkát, majd leöblítjük.
-Fehérítő citromlé
A megsárgult fehérneműket, ingeket, huzatokat stb. fehérebbé tehetjük, ha 4 liter vízbe belefacsarjuk 1 citrom levét, és beleáztatjuk az elszíneződött anyagokat. Néha nyomkodjuk, forgassuk meg, majd kicsavarva tegyük a napra száradni.   
-Só és zsír a tiszta lábosért
Ha nagyon leégett valami a főzőedényben, ne kapargassuk, hanem az égett részt kenjük be zsírral, majd engedjünk rá vizet. Másnap könnyedén elmosogathatjuk. A konyhasó kiválóan alkalmas zománcozott edények súrolására. Az edény visszakapja csillogó fényét, és tökéletesen tiszta lesz.
-Aszpirin és tej a tiszta ruháért
Izzadság-és vérfoltok eltávolítására bevethetjük az aszpirint: két porrá tört tablettát keverjünk fél pohár meleg vízbe, és a ruhadarab adott részét áztassuk benne pár óráig.( Inkább fehér ruháknál működik.) Az aludttej a fűfoltok ellenszere, ha egy éjszakát áztatjuk benne a ruhaneműt, a tejjel pedig tinta- és borfoltoknál próbálkozhatunk.
-Szépségápolás, egészség-
-Hajra sör, kamilla, citromlé
 Hajmosás után érdemes kipróbálni, hogy az öblítésnél (állott ) sört keverünk a vízbe, ettől fényessé könnyebben fésülhetővé válik. Szőkéknek kamillavirág leforrázott, kihűtött főzetét ajánlott hajmosás után a hajra önteni mivel szőkítő hatása van. A zsíros hajra ajánlott egy evőkanálnyi frissen facsart citromlével összekeverni egy dl vizet, és ezt belemasszírozni a fejbőrbe. ( A citromlé egyébként hajszőkítésre is jó!)
-Duzzadt szemek ellen   
Ha reggel duzzadt szemmel ébredünk, a legjobb segítség, ha hideg uborkaszeletet vagy teafiltert helyezünk a szemünkre. Jó megoldás lehet, ha két kanalat pár percre a fagyasztóba teszünk, és utána 5 percig a szemünkön tartjuk.
-Torokfájás ellen
A legegyszerűbb módszer a sós vízzel való gargalizálás,  hiszen fertőtlenítő hatása van. Ugyanígy jó a méz, 1-1 kiskanál magában fogyasztva . Langyos vízbe is tehetünk mézet és frissen facsart citromlevet, és kortyolgathatjuk néhány óránként. A kakukkfűből készített tea segít torokfájás és köhögés esetében is.  
-Viszketés ellen
Az ecetet bevethetjük rovarcsípés után is, hatásosan enyhíti például a szúnyogcsípés utáni viszketést, ha áttörüljük egy ecetbe mártott vattapamaccsal.
-Természetes vírus-és baktériumölő:fokhagyma
Megfázásra, torokfájásra, orrdugulásra ,  immunerősítésre egyaránt alkalmas a fokhagyma, ami ezen kívül segíthet a gombás fertőzések leküzdésében is. Ehetjük magában, mézbe keverve, kenyérre kenve stb.
-Zsíros  ruha a mellre
Nem túl gusztusos, ám hatékony módszer a száraz köhögés megszüntetésére: éjszakára helyezzünk a mellkasra egy meleg disznózsírral bekent kendőt, húzzunk rá trikót, így aludjunk. 
-Csodafegyver:Almaecet
Az almaecet sokféleképpen bevethető egy háztartásban nem csak a főzésben, de a takarításban és szépségünk/egészségünk megőrzésében is hasznos. Segít a fogyókúrában, serkenti az emésztést, kordában tartja a koleszterinszintet, támogatja a gombás fertőzések leküzdését. Simává teszi a bőrt, és a hajat is fényessé varázsolja, ha az öblítővízbe teszünk belőle. 

Mindig tanul az ember , váljon hasznunkra !

   

3 megjegyzés:

Katalin írta...

Köszönjük, nagyon hasznos!

Névtelen írta...

Köszönöm Évi!
Van a listában egy- két újdonság!
A " régiek" mi mindent tudtak, igaz? Mi mindenre figyeltek. Kérdezzünk csak meg egy mai önmegvalósító manager szinglit, tud- e egy- két trükköt ezek közül...sztem ha csak egyikük olvassa ezt a bejegyzésed, már megérte;-))))

Éva írta...

Katalin örülök hogy így gondolod!Köszi!
Emőke hosszabb volt a lista de ezeket válogattam ki, nekem is volt pár ismeretlen. Bizony bizony sokszor többet érnek ezek a régi szokások akár a főzésnél akár népi gyógymódnál! Köszi!